-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronius Miežutavičius. Receptas „nusodinti“ žmones kaime – vandentiekis

Lietuvoje gajus burnojimas. Esą prievolė jungtis prie vandentiekio tinklų – ES primesta prievolė, o WC būdelė netoli namo daug pigiau. Tačiau patyrinėjus šalies peizažą atidžiau – daug pozityvių ženklų. Ir tai lemia ne pasiutiškai karštas šių savaičių oras.
Bronius Miežutavičius
Bronius Miežutavičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Po pandemijos, jei tik leidžia galimybės dirbti nuotoliniu būdu, tautiečiai grįžta prie savo šaknų. Tai sietina su jaunąja ir viduriniąja karta bei nemaža dalimi senjorų, kurie bankuose laiko apvalias sumas indėlių. Tik, reikia juos „paprotinti“, kad, turint normalų WC ir namo kaina kyla, ir gyvenimas jau tampa civilizuotas. Atskirų savivaldybių pozityvios patirtys galėtų būti pritaikomos vos ne geometrine progresija.

Štai maždaug 20 kilometrų nuo Kėdainių nutolusiuose Kapliuose gyventojai subruzdo – itin sunku įsirengti civilizuotus tualetus. Jų įrengimą gyventojams kompensavo Kėdainių rajono savivaldybė. Pačios savivaldybės atstovai aiškina, kad toks sprendimas žymiai pigesnis nei jungtis prie tinklų, gavus ES projektų finansavimą. Tokie projektai išbrangsta bene 2 kartus, o ir patys gyventojai ne visada suinteresuoti jungtis prie tinklų. Be to, Kėdainių rajono gyventojai gali gauti kompensaciją, kai norima įsirengti nuotekų tvarkymo įrenginius privačiose valdose. Šia parama pastaraisiais metais naudojamasi vis dažniau.

Atskirų savivaldybių pozityvios patirtys galėtų būti pritaikomos vos ne geometrine progresija.

Panašiai jungtis prie tinklų skatinama ir Ukmergėje, Rietave ar Kauno rajone. Štai Kauno rajone 16 tūkst. vartotojų aptarnaujantys „Giraitės vandenys“ dėmesį sutelkė į vartotojų koncentravimą esamose gyvenvietėse. Kauno rajono savivaldybė patvirtino tvarkos aprašą kaip prisijungti prie centralizuotų tinklų. Iš dalies toks prisijungimas kompensuojamas gyventojų kiemuose ir nuosavuose sklypuose. Nuotekų valymo įrenginiams skirta iki 1,5 tūkst. eurų, o, jei reikalingi papildomi pakėlimo siurbliai – 1,65 tūkst. eurų. Socialiai remtiniems analogiškai skiriama iki 2,4 tūkst. arba 2,5 tūkst. eurų. Tokia parama svarbi gaunantiems mažesnes pajamas, tačiau norintiems nuotekas tvarkyti pagal šiuolaikinius gyvenimo standartus.

Ukmergėje už biologinius valymo įrenginius ir gręžinius naujakuriams mokama po 2 tūkst. eurų kompensacijų. Elektrėnų savivaldybėje kompensacijos skiriamos patvirtinus tarybai. Pagalba, kaip ir Kauno rajone, orientuota į atokiau gyvenančias ar sunkiau besiverčiančias šeimas. Joms kompensuojama iki 70 proc. bendros sumos. Čia daugiausia pinigų skirta Kazokiškių bei Pastrėvės seniūnijų gyventojams.

Molėtuose parama taikoma tik buityje susidarančių nuotekų tvarkymui. Ji skiriama asmenims, kurie neturi techninės galimybės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų ir tokie tinklai neplanuojami įrengti artimiausius 3 metus.

Dalinės kompensacijos statant individualius valymo įrenginius taip pat mokamos Panevėžio, Joniškio bei Alytaus rajonuose, Rietavo savivaldybėje.

Itin svarbu, kad ši „civilizacija kaimuose“ skatina gamtos resursų išsaugojimą. Tuo pačiu tai investicijos į taršos prevenciją bei hidrogeologinės aplinkos kokybę. Pavyzdžiui, Molėtų savivaldybė faktiškai yra kurortinė teritorija ir joje viskas turi atitikti aukščiausius aplinkos kokybės reikalavimus.

Civilizuotas vandentiekis – tai lyg privaloma kasdienybė, kuri padeda mažinti regionų atskirtį. Tuo pačiu naujakurių vaikai papildo nedidelių gyvenviečių mokyklas ir darželius.

Belieka laukti, kol šis keletos rajonų pavyzdys plačiau paplis po Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius