-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronius Pauža: Referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams – nereikalingas

Kiek svarbus ir reikalingas Lietuvai yra birželio 29 d. vyksiantis referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams, sunku vienareikšmiškai vertinti. Kiekvienam Lietuvos žmogui žemės reikalai itin svarbūs. Tam, kad įvyktų šis referendumas, surinkta 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų. Tačiau referendume suformuluoti trys skirtingi klausimai reikalauja vieno atsakymo ir tai paverčia referendumą tam tikru politiniu ir teisiniu kazusu, įneša nemažai sumaišties.
Bronius Pauža
Bronius Pauža / BFL nuotr.

Mano pozicija: referendumas dėl žemės šiuo metu, kai Seimas priėmė tokius stiprius žemės pardavimo užsieniečiams saugiklius, ir jie jau veikia, – nereikalingas.

Vieni saugikliai buvo priimti dar praėjusiais metais. Nuo šių metų gegužės 1 d. jau pradėjo veikti sustiprinti saugikliai, kurie yra vienodi ir užsienio, ir Lietuvos piliečiams. Šiandien žemę iš privačių asmenų gali nusipirkti tik tie piliečiai, kurie planuoja ūkininkauti ir dirbti tą žemę. Kai birželio 20 d. dalyvavome XXVI Lietuvos ūkininkų sąjungos suvažiavime, ūkininkai patikino, kad saugikliai jau veikia: žemę gali įsigyti tik tie žmonės, kurie ją dirbs.

Negali vieni saugikliai dėl žemės pardavimo galioti užsienio piliečiams, kiti – Lietuvos. Dabar saugikliai yra visiems vienodi. Be to, įvykus referendumui, saugikliai prarastų prasmę. Jei referendumas neįvyktų, saugiklius dar šiek tiek patobulintume – kai kurių klausimų sprendimą sušvelnintume.

Referendumui įvykus Lietuvai tektų persitarti su kiekviena ES valstybe nare. Tai užtruktų labai ilgai, o saugikliai veikia jau dabar ir tai yra didelis dabartinės valdžios pasiekimas.

Nepamirškime, kad Lietuva – Europos Sąjungos narė, ir dėl to iškyla daug teisinių niuansų. Lietuva, stodama į ES 2004 metais, įsipareigojo per dešimt metų liberalizuoti žemės rinką ir atverti ją ES fiziniams bei juridiniams asmenims. Toks įsipareigojimas įrašytas į Lietuvos stojimo į ES sutartį, kuri yra tapusi Konstitucijos dalimi.

Referendumui įvykus Lietuvai tektų persitarti su kiekviena ES valstybe nare. Tai užtruktų labai ilgai, o saugikliai veikia jau dabar ir tai yra didelis dabartinės valdžios pasiekimas.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius yra pažymėjęs, kad ES netgi gali pareikalauti grąžinti per pastarąjį dešimtmetį Lietuvai skirtą milijardinę finansinę paramą arba atšaukti paramą, numatytą artimiausiems keleriems metams.

Esu tikras, kad Lietuvos piliečiai padarys teisingą ir išmintingą sprendimą.

Bronius Pauža yra socialdemokratas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius