-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Kreivys: Ką nutyli premjeras Algirdas Butkevičius?

Pastarosiomis dienomis nemažai kalbama apie Vyriausybės veiklos metines. Spauda mirga marga valdančiųjų užsakomaisiais straipsniais, kuriuose A.Butkevičius dėsto apie atliktus gerus darbus bei sėkmingą A.Kubiliaus Vyriausybės paliktų „gaisrų“ gesinimą.
Dainius Kreivys (130)
Dainius Kreivys

Pirmiausia tikrai verta pasidžiaugti sėkmingu Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai, nors Ukraina ir neprisijungė prie Europos Sąjungos šeimos. Tuo tarpu kita šios Vyriausybės veikla neatrodo tokia sėkminga. Algų sau ir valdininkams padidinimas 30 proc., prisidengiant Konstitucinio Teismo sprendimu, sukėlė išties didžiulę Lietuvos žmonių nepasitenkinimo bangą. Pažadas kelti algas mažiausiai uždirbantiesiems, policininkams, kultūros darbuotojams taip ir liko pakibęs ore...

Vyriausybės vadovo gerų darbų sąraše, be minimalios algos pakėlimo, atliktos visos sveikatos sektoriaus analizės, kai kurių mokesčių įstatymų pakeitimų yra minimas darbas apie paliktą šios Vyriausybės pėdsaką energetikoje. Tiesą sakant, reikia įdėti labai daug pastangų norint prisiminti nors vieną kitą valdančiosios koalicijos nuveiktą darbą šioje srityje. Todėl kažkaip nepatogu klausytis Vyriausybės vadovo, kuris, neturėdamas kuo pasigirti, vis bando pristatyti Lietuvos žmonėms prieš tai buvusios Vyriausybės darbus kaip savus.

Kažkaip nepatogu klausytis Vyriausybės vadovo, kuris, neturėdamas kuo pasigirti, vis bando pristatyti Lietuvos žmonėms prieš tai buvusios Vyriausybės darbus kaip savus.

Melas iš premjero lūpų

Tebesimėgaudamas praėjusių metų rinkimų pergalės svaiguliu, premjeras pamėgo kartoti melagingus teiginius apie valdančiosios koalicijos nuopelnus ir milžinišką indėlį statant suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Nežinau, ar premjeras sąmoningai sako netiesą, ar pasiklysta savo pamąstymuose, tačiau terminalo statyba mažai ką beturi su šia Vyriausybe ir asmeniniais A.Butkevičiaus nuopelnais.

A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė pirmoji Europoje pasirinko suskystintų dujų terminalui plaukiojančio laivo tipą, parengė terminalo projektą, numatė jo statybos vietą, užtikrino jo finansavimą, parengė visus projektui reikalingus įstatymus ir dokumentus, parinko bendrovę bei subūrė profesionalią komandą šio projekto įgyvendinimui. Taigi visi kertiniai projekto akmenys pakloti dar praėjusios Vyriausybės valdymo laikotarpiu.

A.Butkevičius savo pasisakymuose ir toliau klaidžioja savo minčių rūke bei blaškosi tarp faktinių aplinkybių. Girdime apie grandiozines dujotiekių statybas, uosto gilinimą, apie kruviną kovą už projekto finansavimo užtikrinimą.

Tačiau palikime premjero melus bei pasigraudenimus ir žvilgtelkime į faktus.

Apie dujotiekių statybas

Ne kas kitas, bet būtent ankstesnioji Vyriausybė yra „atsakinga“ ir už paskirtą ES paramą dujotiekiui Klaipėda-Jurbarkas tiesti. Šį projektą įgyvendina taip pat ne A.Butkevičiaus Vyriausybė, o įmonė, kuriai ir priklauso tai daryti – „Lietuvos dujos“. Valdančiosios koalicijos atstovams čia nebėra ką veikti, nebent tik prižiūrėti, kad valstybės institucijos ir politikai ko nors nesugadintų.

Atrodo, net ir tai dabartiniams valdantiesiems yra per sunkus uždavinys. Tai puikiai iliustruoja A.Skardžiaus vadovaujama Seimo laikinoji komisija – ryškiausias valdančiojoje koalicijoje išsikerojusio neatsakingumo, nekompetencijos ir sąmoningo kenkimo Lietuvai pavyzdys.

Pastačius terminalą turėtų būti didinami ir šiuo metu veikiančio dujotiekio nuo Klaipėdos iki Kuršėnų pajėgumai. Tai užtikrino ES lėšas šio projekto finansavimui gauti paraišką pateikusi A.Kubiliaus Vyriausybė. Šių metų rudenį Europos Komisija pastarąjį projektą įtraukė į vadinamųjų „bendrojo intereso“ energetikos projektų sąrašą. Projektą bus galima įgyvendinti tuomet, kai bus gautos reikiamos ES lėšos. Nėra aišku, ką šio projekto labui yra nuveikusi metus šiaip ne taip pratempusi A.Butkevičiaus Vyriausybė.

Nors uosto gilinimas baigtas šių metų pirmoje pusėje ir dalis darbų atlikta premjeru jau esant A.Butkevičiui, būtų labai smalsu išgirsti, kuo konkrečiai valdantieji prisidėjo prie šios veiklos.

Apie darbus uoste

Už SGD terminalo statybai būtiną Klaipėdos uosto gilinimą atsakingas Valstybinis jūrų uostas, todėl gilinimo darbai buvo vykdyti už jo lėšas. Konkurso uosto akvatorijai gilinti laimėtojas paskelbtas dar praėjusių metų rudenį, kuomet Vyriausybei vadovavo A.Kubilius. Nors uosto gilinimas baigtas šių metų pirmoje pusėje ir dalis darbų atlikta premjeru jau esant A.Butkevičiui, būtų labai smalsu išgirsti, kuo konkrečiai valdantieji prisidėjo prie šios veiklos.

Uosto krantinės statybos ir dujotiekio jungties nuo SGD terminalo iki Klaipėdos skirstymo stoties konkursus praėjusiais metais rengė „Klaipėdos nafta“. Po užsitęsusių teismo procesų konkurso laimėtojai galutinai paaiškėjo šiemet. Visus darbus vykdo Klaipėdos naftos pasamdyti rangovai. Didesnį A.Butkevičiaus Vyriausybės indėlį į šiuos darbus taip pat būtų labai sunku įžvelgti.

Apie laivą ir kontraktą dujų tiekimui

Klaipėdos nafta taip pat rengė ir SGD laivo-saugyklos konkurso sąlygas, pagal kurias laimėtoju pripažinta norvegų bendrovė „Hoegh“. Laivas statomas pagal numatytą grafiką, jis atplauks į Klaipėdą kitų metų rudenį. Rangos konkursų pabaigimas ir sutarčių dėl pagrindinių darbų pasirašymas rodo, kad projektas negrįžtamumo stadiją buvo pasiekęs dar A.Kubiliaus Vyriausybės darbo metu.

Konkursas dujoms tiekti buvo paskelbtas praėjusių metų antroje pusėje, jo laimėtojas turėjo būti skelbiamas šių metų pradžioje, tačiau tai kažkodėl nepadaryta. Nėra aišku, kodėl ši ypač svarbi projektui dalis nebuvo laiku įgyvendinta, tačiau A.Butkevičiaus Vyriausybė jokių paaiškinimų šiuo klausimu neteikia.

Apie terminalo finansavimą

Paraiška Europos investicijų bankui finansavimui gauti taip pat buvo pateikta dešiniųjų Vyriausybės veikimo metu. Koks šiuo atveju yra asmeninis A.Butkevičiaus ar jo vadovaujamos Vyriausybės indėlis, galima tik spėlioti...

Puikuodamasis darbais, kurių nepadarė, A.Butkevičius naiviai tikisi įtikinti Lietuvos žmones per pastaruosius metus nuveiktų darbų gausa ir svarba. Tačiau nesąžiningas premjero gyrimasis neužgožia niūrios valdančiosios koalicijos realybės – neatsakingai kairiųjų vadovaujama Vyriausybė ne tik atvirai kvailina savo piliečius, tačiau ir stokoja gerų idėjų bei praktinių valstybės valdymo gebėjimų.

Tai, kas pradžioje šios Vyriausybės politinę veiklą apibūdindavo žodžiu stabilumas, šiandien vis labiau panašėja į kur kas nemalonesnį žodį – stagnaciją. Matyt tai jausdami ir bandydami atsikratyti koalicijos partnerio klijuojamos „silpnos Vyriausybės“ etiketės, socialdemokratai užsakomaisiais straipsniais bando pataisyti Vyriausybės ir jos vadovo įvaizdį. Bet tuo tik dar labiau grimzta į melo liūną ir stiprina silpnos Vyriausybės įvaizdį, kuri nieko apčiuopiamo nenuveikusi savinasi kitų darbus.

Dainius Kreivys yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius