Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ona Balžekienė: Daugiamiestis – tai garantas, kad Lietuvoje baigsis „sodybų“ tuštėjimo metas

Baigiantis sovietmečiui Lietuva buvo ne vienamiestis, kaip Latvija su sostine Ryga, o šalis su gana tolygiai išvystytais regionais. Lietuvoje sėkmingai plėtėsi Mažeikiai, Kėdainiai, Alytus, Utena, Jonava ir daugybė kitų miestelių. Net nedidelėje Tauragėje buvo pastatytos rimtos gamyklos.
 

Gavome gerą palikimą, tačiau dabar ir toliau išsijuosę kuriame programas, kaip padaryti, kad Lietuva taptų Vilniumi, kaip Rusija tapo Maskva, ar Ryga – Latvija.

Per dvidešimt nepriklausomybės metų Lietuvai tikrai pasisekė išvystyti Vilniaus vienamiesčio idėją.

Taigi Lietuva dabar panašėja į Rusiją – dominuoja vienas centrinis miestas, o visa kita teritorija atlieka tik statisto vaidmenį. Tai patogu centrinei valdžiai – visa valdžios galia sukaupta vienoje teritorijoje, viskas po ranka, viskas pasiekiama. Bet vargas, jei gyveni šiek tiek toliau nuo centro.

Tai, ką turim šiandien, – „klestintis“ Vilnius ir vargstantys, iš valdžios malonės laukiantys kiti miestai.

Beje, tokį modelį sovietmečiu rusai sėkmingai įgyvendino Latvijoje. Dabar Latvija – tai Ryga. Sovietiniais metais viską spręsdavo Maskva, dabar socdemų dėka mes vėl virtome supercentralizuota valstybe.

Tik keista, kad ir dabartinė Vyriausybė taip uoliai tęsia šį socdemų pradėtą darbą.

Dvimiestis ar daugiamiestis?

Dar prieš 10 metų paskelbta dvimiesčio idėja Kaunas–Vilnius taip ir liko gražia deklaracija, sėkmingai numarinta Vilniaus stalčiuose.

Dabar vėl girdime Artūro Zuoko bandymus prikelti jo paties pradėtą ir jo paties numarintą dvimiesčio idėją. Tik ar nuo to bus geriau visai Lietuvai?

Visai Lietuvai yra daug svarbiau, kad prisikeltų ir vystytųsi ne du miestai, bet daugiau miestų, nes tai atneštų naudos visiems Lietuvos žmonėms.

Taigi Lietuva dabar panašėja į Rusiją – dominuoja vienas centrinis miestas, o visa kita teritorija atlieka tik statisto vaidmenį.

Jei norime matyti mūsų šalį ne valstybę-miestą, ar valstybę dvimiestį, mums reikia valstybiniu lygiu plėtoti visus Lietuvos regionus.

Be to, prisiminkime, kad Lietuvai iš ES skiriamos pakankamai didelės lėšos vykdyti decentralizacijos ir atskirties mažinimo programas tarp regionų. Lietuva vis dar tebedeklaruoja, kad tai yra vienas iš jos prioritetų.

Norint pasiekti, kad Lietuvos regionai vystytųsi tolygiai, reikia ne dvimiesčio, o daugiamiesčio vystymo strategijos

Svarbu, kad daugiamiesčio idėja taptų nepriklausoma nuo vienos politinės partijos ar politinės jėgos, ir ji nebūtų vykdoma vienos politinės partijos.

Lietuva, nors yra maža šalis, bet valdoma skirtingai, nes miestus ir rajonus valdo įvairios partijos.

Kauniečiai ir vilniečiai, manau, taip pat palaikys daugiamiesčio idėją, nes tai padės išvystyti mūsų mylimą šalį Lietuvą tolygiai ir nuo to mums visiems bus tik geriau.

Tik su visuomenės palaikymu ji neliks dar viena paleista, bet išnykusi idėja.

Todėl kviečiu miestų ir miestelių vadovus, asociacijų, įvairių organizacijų atstovus susėsti prie vieno stalo ir nuspręsti, kas Lietuvai geriau.

Na, o Vyriausybei reikia gerai pasvarstyti ir daugiamiesčio, o ne dvimiesčio, vystymo idėją patvirtinti valstybei svarbiu projektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius