Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Domantas Katelė ir Teresė Škutaitė: Drauge Andropovai, sustokite!

Naujausios žinios, sklindančios iš mūsų išrinkto parlamento, skamba bauginančiai. Valdantieji neapsiribojo baudžiamuoju kodeksu už mažiausią kanapių disponavimą, jie traukia, ko gero, populiariausią valstiečių-žaliųjų kortą – alkoholio kontrolę.
Domantas Katelė ir Teresė Škutaitė
Domantas Katelė ir Teresė Škutaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministrui A.Verygai griežiant pirmuoju smuiku, jų strategija panašėją į vieno SSRS vadovų, Jurijaus Andropovo, antialkoholinę kampaniją. Pateikti alkoholizmo sprendimo būdai neatrodo racionalūs ir priimtini šiandieninei visuomenei.

Vyriausybė nusprendė uždrausti asmenims iki 20 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Iš pirmo žvilgsnio, skamba kaip logiška prevencinė priemonė, nes alkoholio vartojimas tarp jaunimo – neginčytina problema.

Tačiau toks amžiaus ribojimas būtų pats griežčiausias ES, o LR taikomi alkoholio kontrolės įstatymai jau dabar pirmauja pagal šį rodiklį. Kol kas mus lenkia tik Skandinavijos šalys, kuriose stipriųjų gėrimų įsigyti galima nuo 20 metų, tačiau, išskyrus Norvegiją, vartoti kavinėse, baruose leidžiama nuo 18.

Valdantiesiems reikia priminti, jog pagal LR teisinę sistemą, pilnamečiai gali vairuoti automobilius, balsuoti rinkimuose, tarnauti kariuomenėje, kur jiems patikima naudotis ginklu, tuoktis, gimdyti ir auginti vaikus.

Įsivaizduokime, iki kokio absurdo privestų šis draudimas, jeigu, pavyzdžiui, devyniolikmečių pora per savo vestuves negalėtų išgerti šampano. Galbūt karalius nuogas? Skundžiamės dideliais emigracijos mastais, protų nutekėjimu, tačiau ši priemonė – tik dar viena paskata jaunimui išvykti. Taip valstybė parodytų, jog jaunuolius laiko neišsivysčiusiomis amebomis, netiki jų gebėjimu sąmoningai priimti sprendimus.

Negalima atmesti ir narkotikų problemos, kuri paaštrėtų po tokio draudimo įsigaliojimo. Jaunimas atsigręžtų į šešėlį, kur nesunkiai įsigytų įvairiausių narkotikų. Jeigu norime užauginti sąmoningą, kritiškai mąstančią bei Lietuvos ateitį kursiančią kartą, negalime jų žaboti draudimais, apriboti pasirinkimo laisvės ir tikėtis, kad tokie veiksmai pakeis situaciją. Pakis nebent demografinė padėtis bei šešėlio rodikliai.

Dar vienas ryškus aspektas, paminėtas teisės akto projekte – prieinamumo mažinimas. Įvardijamos absurdiškos alkoholio įsigijimo sąlygos, vedančios prie dar didesnių bėdų Lietuvai biudžeto atžvilgiu. Nuo pirmadienio iki šeštadienio alkoholį būtų galima įsigyti nuo 10 valandos ryto iki 8 valandos vakaro, sekmadienį šis tarpas dar labiau sumažėtų – nuo 10 valandos iki 3 popiet.

Atsižvelgiant į Statistikos departamento duomenis, alkoholio pardavimo laikas ne visada užtikrina mažesnį alkoholio suvartojimą. Projekte minimi ir tokie juokingi draudimai, kaip visiškas alkoholio apribojimas kultūros renginiuose – teatre ar cirke. Tačiau dažniausiai tokiose vietose besilankantys žmonės toli gražu nėra chroniški alkoholikai ir jų suvartojamas alkoholio kiekis pasibaigia viena taure vyno ar šampano.

Be viso šito, tai gali labai stipriai paveikti valstybės biudžetą ir žmogų. Jis kaip alternatyvą rinktųsi narkotikus ar alkoholio ieškotų nelegaliuose „taškuose“, kurie neužtikrina gėrimo kokybės. Prisiminus J.Andropovo vadovavimo metus, kai alkoholis buvo visiškai uždraustas, žmonėms kildavo beprotiškiausios idėjos – pradėtas vartoti spiritas, įvairūs organizmui neįtikėtinai žalingi skysčiai ar alkoholio falsifikatai.

Draudimai ir metodai, kuriais buvo bandoma priversti žmones gyventi be alkoholio, tokie kaip kratos namuose ar įvairios bausmės už alkoholio vartojimą, privedė prie suklestėjusios juodosios rinkos ir falsifikatų gamybos. Dabartiniame teisės akto projekte yra paminėtos administracinės baudos už alkoholio turėjimą viešoje vietoje ar tokio pobūdžio gėrimų vežimą automobilyje, kai matoma alkoholinio gėrimo etiketė. Nieko neprimena?

Leistino amžiaus kėlimas bei prieinamumo mažinimas Vyriausybei – dar ne riba. Didieji tautos blaivininkai pasiruošę uždrausti visą alkoholio reklamą. Ir vėlgi, Pasaulio Sveikatos Organizacijos, kuria remtis taip mėgsta pats Andropovas, tai yra Veryga, duomenimis, Lietuvoje alkoholio reklamos kontrolė jau viena griežčiausių ES.

O absoliutus jos draudimas eitų vartotojų teisių pažeidimo link – žmonėms turi būti užtikrinta galimybė gauti informaciją apie naujus produktus dar prieš įžengiant į parduotuves. Šį įstatymą galima palyginti su mama, kuri uždengia akis savo mažamečiui vaikui tam, kad apsaugotų nuo netinkamų jo amžiui vaizdų. O žvelgiant iš alkoholio verslo perspektyvos, toks draudimas ženkliai sumažintų pajamas.

Nors siūloma, jog įstatymas įsigaliotų nuo 2018 m. sausio 1d. tam, kad suinteresuoti asmenys galėtų pasiruošti, alternatyvų savo produkcijos reklamai beveik nėra.Taip pat reikia pabrėžti, jog alkoholio gamintojų kompanijos dažnu atveju tampa pagrindiniais krepšinio klubų rėmėjais už pilnas reklamos teises.

Apskritai – reklama yra vienas kapitalistinės santvarkos esminių elementų ir absoliučiai uždraudžiant alkoholio reklamą ne tik prarastume dalį įplaukų už akcizus, apribotume vartotojų teises, kenktume verslui, bet ir žengtume žingsnį atgal į SSRS, pas seną gerą Andropovą.

Andropovo kampanija baigėsi masiniu cukraus trūkumu visoje Sovietų Sąjungoje dėl „naminukės“ gamybos, pasikartojančiais apakimais nuo įvairių žmogui itin žalingų skysčių ir daugybe kitų traumų, mirčių. Mums belieka tik svarstyti, ko po tokių draudimų sulauksime Lietuvoje, jeigu toliau eisime šia linkme. Drauge Andropovai, tai yra Veryga, sustokite...

Domantas Katelė ir Teresė Škutaitė yra nevyriausybinės, nepartinės organizacijos „Panevėžio liberalus jaunimas“ nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius