Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edgaras Mickus: Pasaulio ekonomikoje jaučiamas atsigavimas

Rugsėjo pradžioje Europos centrinis bankas (ECB) netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą iki rekordiškų žemumų – 0,05 procento ir paskelbė pradėsiąs obligacijų bei kitų finansinių priemonių supirkimo programą. Nors netyla diskusijos apie šių sprendimų efektyvumą, tačiau ECB žinia yra aiški – norima sutelkti pastangas skatinant ekonomikos augimą euro zonoje. Minėtos priemonės turėtų išjudinti vis dar sunkiai atsigaunančią kreditavimo rinką bei paspartinti viso ūkio augimą ir tuo pačiu padėti spręsti didelio nedarbo iššūkius.
Edgaras Mickus
Edgaras Mickus / Asmeninio albumo nuotr.

Atpigo euras

Kapitalo rinkos į ECB sprendimus reagavo išaugusiu optimizmu. ECB paskelbus naujieną, tuoj pat krito euro kursas pagrindinių valiutų atžvilgiu, o tai ypač paranku Europos akcijų rinkai – atpigęs euras suteikia daugiau konkurencinio pranašumo eksportuojančioms Europos bendrovėms. Be to, tvirta banko pozicija dėl pigių pinigų pasiūlos didinimo leidžia tikėtis kreditavimo rinkos bei gyventojų vartojimo atsigavimo.

Vis dar lieka neatsakytas klausimas – JAV centrinio banko skelbiami ketinimai pristabdyti iki šiol vykdytą ekonomikos skatinimo programą.

Net ir paaiškėjus ECB sprendimams, pasaulio investuotojai vis dar gyvena didžiųjų naujienų laukimo nuotaikomis. Vis dar lieka neatsakytas klausimas – JAV centrinio banko skelbiami ketinimai pristabdyti iki šiol vykdytą ekonomikos skatinimo programą.

Be to, taip pat prognozuojama, kad jau pirmoje kitų metų pusėje JAV pradės didinti bazinę palūkanų normą.

JAV suka kitu keliu

Išsiskiriantys JAV ir Europos centrinių bankų keliai leidžia tikėtis, kad JAV dolerio kursas euro atžvilgiu ir toliau turėtų stiprėti.

Tačiau akcijų rinkose reakcija gali būti dviprasmiška, ypač šiuo metu, kai daugelis akcijų rinkų yra stipriai pabrangusios ir vis daugiau investuotojų kalba apie galimą korekciją, o ne tolesnį brangimą.

Diskusijos dėl JAV centrinio banko sprendimo padidinti bazinę palūkanų normą gali būti vertinamas, kaip palankus metas fiksuoti pelną, kuris buvo uždirbtas per pastaruosius kelis metus. Kita vertus, Europos ir Japonijos centrinių bankų siekis paskatinti ekonomikos augimą sufleruoja apie didesnį atsigavimą, kas kita vertus suteikia optimizmo investuotojams.

Besivystančios šalys – vangios

Dar vienas svarbus veiksnys vertinant akcijų rinkų perspektyvą – lėtas besivystančių šalių ūkio augimas.

Kinijos nekilnojamo turto rinka ir toliau silpnėja, Indijos naujoji vyriausybė vis dar nesiėmė žadėtų radikalių pertvarkų, o Brazilija susiduria su vangiu privataus sektoriaus vartojimu.

Besivystančiose šalyse situacija yra sudėtinga, tačiau jų akcijų rinkos yra žymiai pigesnės nei išsivysčiusiose šalyse.

Besivystančiose šalyse situacija yra sudėtinga, tačiau jų akcijų rinkos yra žymiai pigesnės nei išsivysčiusiose šalyse. Tikėtina, kad aštrėjant diskusijoms dėl JAV sprendimo padidinti bazinę palūkanų normą, investuotojai trauksis iš šių rinkų. Taip bandys išvengti rizikos ir nuostolių dėl neigiamo besivystančių šalių valiutų kurso pokyčių.

Optimizmas išliks ilguoju laikotarpiu

Kita vertus, pasaulio ekonomikoje ir toliau dominuoja didelė pinigų pasiūla bei rekordiškai mažos palūkanų normos. Tokia aplinka yra palanki akcijų rinkoms ilguoju laikotarpiu.

Be to, ir praėjęs bendrovių rezultatų skelbimo sezonas tik patvirtino, kad yra jaučiamas atsigavimas, o pelnas uždirbamas ne tik mažinant kaštus, bet ir dėl atsigaunančio gyventojų vartojimo.

Trumpuoju laikotarpiu akcijų rinkose galime tikėtis didesnių svyravimų, tačiau pamažu atsigaunant ekonomikai ir didėjant rinkoje esančių pinigų apyvartai, akcijų rinkose ir toliau gali išlikti teigiama tendencija.

Be to, rizikingoms investicijoms teigiamą įtaką turės ir mažos bazinės palūkanų normos, kurios privers investuotojus, siekiančius gauti didesnę grąžą, dalį lėšų skirti rizikingesnėms investicijoms.

Edgaras Mickus yra „Swedbank“ Asmeninės bankininkystės skyriaus vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius