Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edvinas Girsa: Ar neskaidriai skaidrinami Lietuvos kalėjimai taps skaidresni?

Kiekviena epocha turi savo privalomus žodžius, be kurių gyvenimas sustoja. Šių dienų herojų mėgstamiausios frazės yra: skaidrumas, galimai pažeidė, teisėsauga pradėjo tyrimą ir panašiai. Kuo garsiau kažką apkaltinsi, kuo daugiau psichozės sukelsi, tuo labiau visuomenės būsi mylimas. Ir visiškai nebesvarbu, kad sukelti skandalai po kažkurio laiko subliūkšta, savo jau būsi padaręs.
Edvinas Girša
Edvinas Girša / Asmeninio archyvo nuotr.

Susidaro įspūdis, kad šventas skaidrumo siekis yra naudojamas įvairiems nešvariems reikaliukams pridengti. Nešant skaidrumo kryžių galima susidoroti su neparankiais žmonėmis, padaryti karjerą, perimti įtaką, pagaliau paslėpti savo klaidas ir klystkelius. Ar tikrai skaidrumo angelai neturi velnio uodegų?

Panagrinėkime, kas vyksta Lietuvos kalėjimų priežiūros sistemoje. 2017 metais čia netrūko skandalų, tyrimų, įtarimų, atleidimų. Pastaruoju metu viskas nurimo. Gal skaidrumo angelai nusileidę iš dangaus jau viską pasitvarkė, taip kaip buvo aukščiausiojo sudėliota?

O viskas prasidėjo nuo Kauno tardymo izoliatoriaus eilinės buhalterės Rasos Kazėnienės viešos išpažinties apie tariamai jos įstaigoje vykstančias negeroves. Buhalterė dar pasiguodė, kad jos balsas į dangų neina, kad institucijos ignoruoja jos skundus. Kilo pilietinio pasipiktinimo banga, kurios keteros viršuje atsidūrė pats Premjeras Saulius Skvernelis.

Tada reikalai ėmė spręstis kosminiu greičiu. Teisingumo ministerija inicijuoja Kauno tardymo izoliatoriaus patikrinimus, teisėsauga pradeda tyrimus. Eilinė buhalterė Rasa Kazėnienė per vieną dieną tampa neeilinė. Žaibo greitumu iškviečiama į Vilnių ir paskiriama vyriausia Skvernelio Tikrintoja. Pradeda riedėti pirmosios galvos. Be skrupulų iš pareigų atleidžiamas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas. Aukojamas net Teisingumo viceministras Donatas Matuiza, kaip blogai prižiūrėjęs įkalinimo įstaigoje vykdomus patikrinimus. Aišku, kad pradeda klibėti Kalėjimų departamento direktorės Živilė Mikėnaitės kėdė. Vadovė patraukiama net nesulaukus patikrinimo pabaigos ir galutinių audito išvadų. Živilė Mikėnaitė iki tapdama Kalėjimų departamento direktore nuo 2011 iki 2015 metų vadovavo tam pačiam Kauno tardymo izoliatoriui, kuriame buhaltere dirbo Rasa Kazėnienė. Kaip čia užmirši savo buvusią viršininkę?

Po sėkmingai atliktos chirurginės operacijos, Saulius Skvernelis savo vyriausią Tikrintoją Rasą Kazėnienę tiesiu taikiniu pasiunčia darbuotis į Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyrių. Aišku, kad be konkurso. Tiesiog poeto svajonė, kaip sakė vienas klasikas. Tik ką pasakyti tiems šimtams žmonių, kurie baigę mokslus siekia sąžiningai įsidarbinti į valstybės tarnybą ir niekas jiems neatidaro durų.

Nespėjusi apšilti kojų neeilinė buhalterė imasi naujų iššūkių. Vykdomas patikrinimas Pravieniškių pataisos namuose. Nesvarbu, kad Valstybės kontrolė ten viską patikrino ir esminių pastabų neturėjo. Įstaigos vadovas Virginijus Ceslevičius pagal kažkokį neaiškų skundą, be tyrimo yra laikinai nušalinamas nuo pareigų, o visa Lietuva sulaikiusi kvapą stebi istorinę spaudos konferenciją. Apie eilinės įstaigos eilinio patikrinimo tarpinius rezultatus praneša Rasa Kazėnienė. Tačiau istorinė ji todėl, kad pranešėjai iš kairės sėdi Teisingumo ministrė Milda Vainiutė, o iš dešinės sėdi Premjeras Saulius Skvernelis. Aukščiausias politinis lygis. Ar galėtumėte prisiminti dar nors vieną spaudos konferenciją, kur skyriaus specialistas būtų pagrindinis kalbėtojas, o Premjeras fone protingai tylėtų. Neprisimenate, nes tokių daugiau nebuvo ir artimiausiu metu nebus. Netgi Ramūnas Karbauskis su Greta Kildišiene bendros konferencijos neorganizavo.

Konferencijos metu pranešama apie tariamas negeroves Pravieniškių pataisos namuose, tačiau pabrėžiama, kad tyrimas dar bus tęsiamas ir, kad čia tarpinės išvados.

Skaidrumo angelai turi nešti gėrį ir šviesą, bet čia taip būna tik knygose ir paveiksluose. Lietuvoje būna ir kitaip...

Kertama dar viena galva. Virginijus Ceslevičius, kaip ir Živilė Mikėnaitė, yra priverstas atsistatydinti nesulaukęs audito galutinių išvadų. Dar viena laisva vieta kalėjimų sistemoje. Beje, Pravieniškių pataisos namų reikalai gerai pažįstami Rasai Kazėnienei. Ji čia tvarkė buhalterija, kada įstaigai vadovavo Ramūnas Kalendra. 2010 metų pabaigoje tuometinis Teisingumo ministras Remigijus Šimašius dėl Ramūno Kalendros veiksmų kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Kaip teigiama ministerijos sudarytos komisijos išvadose, yra duomenų, kad Ramūnas Kalendra galėjo susigundyti pasisavinti milijoną litų iš vykdomos įstaigos pastatų rekonstrukcijos. Komisija nustatė, kad rangovų pateiktose sąskaitose faktūrose nurodyti realiai neatlikti darbai. Kaip žinia, sąskaitas faktūras priiminėjo įstaigos buhalterija, kurioje tuo metu dirbo Rasa Kazėnienė. Vėliau tyrimo ėmėsi teisėsauga. Ir kas gali paneigti, kad nuo to laiko dar tuo metu eilinė buhalterė galėjo tapti pažeidžiama įvairių specialiųjų tarnybų. Ministerijos komisija taip pat nustatė, kad Ramūnas Kalendra sudarė išskirtinai palankias gyvenimo sąlygas buvusiam EBSW vadovui Gintarui Petrikui, kuris tuo metu bausmę atlikinėjo būtent Pravieniškėse. Po kilusių įtarimų Ramūnas Kalendra buvo atleistas iš užimamų pareigų, o Rasa Kazėnienė ėmėsi naujo darbo Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pašalinus Živilę Mikėnaitę, Teisingumo ministerija paskelbė konkursą naujo Kalėjimų departamento direktoriaus pareigoms užimti. 2017 metų birželio pabaigoje konkursą laimi Artūras Norkevičius, įveikęs kitus du pretendentus ir surinkęs daugiausiai balų. Ministrė Milda Vainiutė atsisako paskirti teisėtai ir skaidriai konkursą laimėjusį Artūrą Norkevičių į pareigas. Savo neaiškaus elgesio motyvus ministrė aiškina labai miglotai ir neįtikinamai. Ministerijos išplatintas sprendimas skamba taip: „pasinaudodama jai suteikta teise įgyvendinti KD ir jam pavaldžių įstaigų valdymą bei atsižvelgdama į būtinumą siekti esminių pokyčių bausmių vykdymo sistemoje ir pertvarkyti šią sistemą“. Kažkoks beviltiškas žodžiu kratinys. Iš ministrės Abra Kadabra aišku tik tai, kad ministrė patyrė spaudimą dėl šios kandidatūros skyrimo. Laikas parodys kas tą spaudimą darė. O jeigu tai buvo, teisėsaugos pateikta medžiaga, ministrė taip ir turėjo įvardinti. Neišvengiamai ministrė turės atverti kortas, pasakydama, kodėl neskyrė Artūro Norkevičiaus, nes pastarasis savo teises gina teisme. Bet kokiu atveju, ši istorija turi labai blogą kvapą.

Toliau dar gražiau... Skelbiamas naujas konkursas. Toks jausmas, kad konkursų bus tiek kiek reikės, kol laimės tinkamas žmogus. 2017-11-24 konkurso nugalėtojų paskelbiamas Robertas Krikštaponis. Žmogus pats prisipažįsta viešai, kad yra lengvame šoke, nes konkurse įveikia ilgametį, daug patirties turintį sistemos darbuotoją Česlovą Jocių. Gal pasisekė žmogui? Ilgai nelaukusi, ministrė paskiria Robertą Krikštaponį vadovauti Kalėjimų departamentui.

Kas lėmė tokią sėkmingą karjerą? Gal Afganistanas...? Robertas Krikštaponis matęs gyvenimo. Yra kariavęs Afganistano kare. Dabar yra Vilniaus karo Afganistane veteranų sąjungos pirmininkas. Visuomeninės pareigos ir tiek. Bet yra dar toks Algimantas Radvila. Afganistano karo veteranų Asociacijos Kaišiadorių skyriaus vadovas. Taip, tas pats Algimantas Radvila, kurio įmonė ilgus metus organizavo prekybą Pravieniškių pataisos namuose. Taip, tas pats Radvila, kurio kavinėje balius rengė teisėjai. Taip, tas pats Radvila, kuris bičiuliaujasi su kai kuriais aukštais įtakingais politikais. Kas gali paneigti, kad naujasis Kalėjimų vadas jau sulaukė prašymų iš globėjų?

Skaidrumo angelai turi nešti gėrį ir šviesą, bet čia taip būna tik knygose ir paveiksluose. Lietuvoje būna ir kitaip...

Edvinas Girsa yra Kaišiadorių krašto visuomenininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius