Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Radvilė: Seksualinius nusikaltėlius kursto nuolaidos ir nutylėjimai

Seimo narys, 10 metų vadovavęs vaikų chorui ir dirbęs ne vienoje mokykloje, apkaltinamas vaikų iki 14 m. ir iki 16 m. tvirkinimu ir prievartavimu. Nors iš Seimo pasitraukia dar prieš tokią baisią žinią, Kristijonas Bartoševičius sako: „Tiesą pasakius, aš nieko nežinau“.
Dr. Eglė Radvilė
Dr. Eglė Radvilė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Seimo narys, akcijos „Moksleiviai į Vyriausybę“ mentorius ir globėjas, po oficialios dalies, kaip per #metoo liudijo merginos, skelbdavo papildomą akciją: „Moksleiviai į barą ir pas mane į butą!“ Nors politiko jaunajai viešniai netgi buvo prisakyta duše susirinkti savo plaukus, o jam pačiam partijoje teko (trumpam) sustabdyti narystę ir sulaukti prokurorų dėmesio, Mykolas Majauskas tada gynėsi: „Tai absurdas ir netiesa“.

Jau netrukus nebe Seimo ir nebe konservatorių frakcijos narys K.Bartoševičius savo darbą su vaikais aiškina taip: „Mano galva, viskas būdavo gerai. Bet pedagoginis procesas yra toks procesas, kai naudojamos įvairios pedagoginės priemonės tam ugdymo procesui vykdyti. Bet tai tikrai nėra kažkokios priemonės, kurios galėtų būti susijusios su šiais kaltinimais [tvirkinimo ir prievartavimo – aut. past.“ (TV3).

Nebe konservatorių frakcijos narys, užtat nepriklausomas kandidatas į Vilniaus merus M.Majauskas apie savo mokyklinio amžiaus svečius ir viešnias anuomet sakė taip: „Moksleiviai yra buvę mano namuose. Bet jokio elgesio, kuris galėtų kelti abejonių, nėra buvę“ (LRT, 2018 03 06).

Lieskite priminti M.Majausko nederamą dėmesį patyrusios moksleivės, tiesa, pilnametės liudijimą: „Apsikabino per liemenį ir pradėjo bučiuoti kaklą, pradėjo atseginėti mano suknelę, pradėjo sakyti, kad manęs nori, kad trokšta, koks gražus kūnas. Mane sukaustė didžiulė baimė ir išgąstis, beprotiškai drebėjau, nieko negalėjau padaryti. Jis turbūt suprato, kad aš baisiai drebu ir jam niekas nepavyks. Jis jau buvo nusirengęs ir bandė temptis į lovą, bet aš buvau suakmenėjusi. Ir nesugebėjau nieko normaliai ištarti. Ir jis tada, lyg ir supratęs, kad neišeis nieko čia padaryti, sako: gerai, gal tu man per tyra““ („Info TV“, 2018 03 06).

Šios abi Seimo narių nemalonės panašios ne tik galimo seksualinio išnaudojimo, seksualinės prievartos dėme. Tiek tuomet, tiek dabar glumina pačios partijos, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, pozicija. Kol kas nei pati partija, nei kas nors iš partijos vadovybės nepateikė savo požiūrio, vertinimo į tokius baisius, pirmą kartą parlamentarizmo istorijoje mestus teisėsaugos kaltinimus Seimo nariui.

Tai – neišmoktos pamokos. Ar niekam nekeista, kad tuomet M.Majauskas išsisuko tik viską neigdamas, toliau augo partijos šiltnamyje, kol pačią partiją, kaip pats įsivaizduoja, praaugo? Taip nutinka vaikinams, kuriems atrodo viskas galima ir jų niekas laiku nesustabdo.

Partija nėra sausų kontaktų tinklas, o vertybinė sistema. Kaltinimai nederamu seksualiniu elgesiu ir seksualiniu nusikaltimu – tai ne sutapimas, tai simptomas. Uždarumo, nutylėjimo pasekmė. Tylaus leidimo lipti per galvas. Ir lįsti į kito asmens kelnes be savanoriško sutikimo.

Ar tikite, kad M.Majausko sekso skandalas nurimo kažkam nepasistengus ir neįdėjus daug pijarinių pinigų? Nebūkime naivūs. M.Majauskas tada išliko, nes buvo reikalingas. Kam reikalingas – ar rinkėjams? Ne, pirmiausia reikalingas savo partijai. Vienintelė paguoda, kad žmona tą kartą parodė tikras šeimos vertybes ir mergaites į jų šeimos butą vedžiojusį vyrą paliko.

Žinoma, M.Majausko šeimos reikalai – ne mūsų, ne liberalų ir net ne konservatorių, reikalas. K.Bartoševičiaus teisiniai rūpesčiai – kol kas irgi ne mūsų, o ikiteisminio tyrimo reikalas (kol kaltė neįrodyta).

Tik noriu pabrėžti tai, kuo neabejoju: priekabiautojai, pedofilai, prievartautojai jaučiasi nesustabdomi ir nebaudžiami todėl, kad jų tokį elgesį nutylėdami leidžia artimiausia aplinka (šeima, artimieji ir net, ko gero, iš dalies, netiesiogiai partija).

Prievartos problema Lietuvoje per opi, kad aš šiuo atveju nutylėčiau. Kaip išdrįso ir nenutylėjo M.Majausko agresiją prieš 10 metų patyrusi moksleivė: „Sukaupi visą drąsą ir pagalvoji, kad ne... Žmonės turi žinoti, jog tokie žmonės yra labai stipriai pavojingi, jie sukuria dešimt milijonų savo kaukių, sakosi esą geri, pelnosi iš kitų žmonių nežinojimo, bailumo, silpnumo, drąsos neturėjimo ir kuriasi sau karjerą“ [kursyvas – mano]. Pagalvokime, ar šita merginos išsakyta mintis apie priekabiavimo elgesį tinka ir politinei kultūrai.

Atvira širdimi linkiu visoms seksualinio priekabiavimo ir seksualinės prievartos aukoms, sukaupus drąsą, prabilti ir kreiptis pagalbos. Nes jeigu ne Jūs, tamsių polinkių turintys vyrai toliau skriaus silpnesnius už save. Kas žino, gal net kandidatuos.

Eglė Radvilė yra Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus merus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius