Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Šiugždinytė: Teta, kavos išvirti padėsiu. O darbe aš padedu advokatui

Kai per giminių suvažiavimą manęs teta paprašė paruošti giminėms kavos, nes, neva, aš ją ruošiu jau porą metų ir esu patyrusi kavos ruošėja, priminiau tetai, kad aš nedirbu ir niekada nedirbau barista, o esu advokato padėjėja. Mano nuostabai teta atšovė: „O tai tavo darbas nėra ruošti kavą klientams ir kontoros darbuotojams?!“ Tada supratau, kad mano teta vis dar nėra informuota, ką tiksliai veikia advokato padėjėjas.
Eglė Šiugždinytė
Mediatorė, advokato padėjėja Eglė Šiugždinytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Daugeliui atrodo, kad advokato profesija yra itin perspektyvi ir gali garantuoti dideles pajamas. Tikėtina, kad dėl to teisės studijos kasmet pritraukia daugybę studentų. Net ir šiais metais, teisės studijos papuolė į populiariausių studijų penketuką. Tačiau neužtenka vien baigti teisės studijas, kad taptum advokatu. Vienas iš kelių, siekiant tapti advokatu, yra advokato padėjėjo praktika.

Tad kas tas advokato padėjėjas? Tai yra fizinis asmuo, kuris Lietuvos advokatūros nustatyta tvarka įrašytas į Lietuvos advokatų padėjėjų sąrašą ir rengiasi advokato veiklai. Kad asmuo būtų įrašytas į Lietuvos advokatų padėjėjų sąrašą, jis turi būti Lietuvos Respublikos ar Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, turėti aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą – teisės bakalauro ir teisės magistro kvalifikacinius laipsnius arba teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį (vienpakopį universitetinį teisinį išsilavinimą), yra nepriekaištingos reputacijos, yra susitaręs su advokatu, įrašytu į Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašą, atlikti advokato padėjėjo praktiką (arba advokato padėjėjo praktikos vadovu advokatas yra paskirtas Lietuvos advokatūros tarybos nustatytais atvejais), neturi sveikatos sutrikimų, dėl kurių negalėtų atlikti advokato padėjėjo pareigų.

Advokato padėjėjas atlieka advokato padėjėjo praktiką ir rengiasi savarankiškai advokato veiklai. Advokato padėjėjo praktika yra advokato padėjėjo profesinė veikla, kurią jis vykdo rengdamasis savarankiškai advokato veiklai ir kontroliuojant vadovui. Tarp advokato ir advokato padėjėjo nėra sudaroma darbo sutartis, t. y. jų nesieja darbo santykiai. Kaip ir advokato veiklos atveju, advokato padėjėjo veikla yra teisinių paslaugų teikimas. Atlikdamas praktiką advokato padėjėjas susipažįsta su advokato profesine veikla, vadovui kontroliuojant rengia procesinius dokumentus, konsultuoja klientus, dalyvauja nagrinėjant bylas, susipažįsta su organizacine advokato veikla ir atlieka kitus veiksmus. Advokato padėjėjas turi nuolat kelti profesinę kvalifikaciją.

Advokato padėjėjo praktikos laikas yra ne trumpesnis negu dveji metai. Svarbu paminėti, kad pasibaigus nustatytam advokato padėjėjo praktikos laikui, advokato padėjėjas turi teisę tęsti advokato padėjėjo praktiką, kol Lietuvos advokatūra priims sprendimą pripažinti jį advokatu. Į praktikos atlikimo laiką neįskaitomas laikas (išskyrus įprastą poilsio laiką), kurį advokato padėjėjas realiai neatliko praktikos arba kuriuo advokato padėjėjo praktika yra sustabdyta.

Slovakijoje advokato padėjėjo praktika trunka net penkerius metus, o Ispanijoje užtenka pusmečio.

Įdomu, kad skirtingose Europos valstybėse taikomi skirtingi reikalavimai asmenims, siekiantiems tapti advokatais. Pavyzdžiui, Slovakijoje advokato padėjėjo praktika trunka net penkerius metus. O Ispanijoje užtenka vos šešių mėnesių praktinio darbo patirties, kuri įgyjama teisės magistro laipsnio siekimo procese. Kai kuriose šalyse, tarkime, Bulgarijoje, Austrijoje, užtenka teisinio darbo stažo, kad galėtum tapti advokatu.

Po dviejų metų advokato padėjėjo praktikos, advokato padėjėjas gali laikyti advokato kvalifikacinį egzaminą, kuris susideda iš dviejų dalių: raštiško ir žodinio. Advokato padėjėjui egzaminą išlaikius, atsiveria kelias tapti advokatu.

Advokato padėjėjas turi visas Advokatūros įstatyme nustatytas advokato teises ir pareigas, išskyrus narystę Lietuvos advokatūroje bei proceso įstatymuose nustatytus apribojimus. Taigi, advokato padėjėjas po vienų metų praktikos atlikimo gali atstovauti kliento interesams pirmosios instancijos teismuose, esant rašytiniam vadovo leidimui. Pažymėtina, kad advokato padėjėjas gali atstovauti tik pirmosios instancijos teismuose tik po to, kai Lietuvos advokatūra patvirtina jo vienų metų atliktos praktikos ataskaitą. Taip pat, gali atstovauti kliento interesams valstybės ir savivaldybių institucijose bei privačiose įmonėse ar įstaigose, esant rašytiniam vadovo sutikimui.

Advokato padėjėjas klientams gali ruošti procesinius dokumentus: ieškinius, atsiliepimus, dublikus, triplikus.

Advokato padėjėjas klientams gali ruošti įvairius procesinius dokumentus: ieškinius, atsiliepimus, dublikus, triplikus, ir kitus dokumentus, tačiau skundus aukštesnės ar aukščiausios instancijos (apeliacinės, kasacinės) teismams gali surašyti tik advokatas.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Šiugždinytė
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Šiugždinytė

Advokato padėjėjas turi teisę už atlyginimą teisės aktų nustatyta tvarka teikti bankroto, restruktūrizavimo, turto ir palikimo administratoriaus, lobisto, likvidatoriaus, kuratoriaus, testamento vykdytojo, turto patikėtinio, vertėjo, kiek tai susiję su advokato teikiamomis teisinėmis paslaugomis, patentinio patikėtinio paslaugas, dirbti visų lygių rinkimų ir referendumo komisijose, būti savivaldybės tarybos nariu, Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu, Respublikos Prezidento dekretu ar Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu būti paskirtas komisijos nariu, taip pat dirbti darbo grupėse (komisijose) teisės aktų projektams rengti ir teikti teisės akto projektui parengti reikalingo tyrimo paslaugas, būti arbitru, tarpininku (mediatoriumi), taikintoju ar teisės ekspertu, kai sprendžiami ginčai. Be to, advokato padėjėjas gali dirbti Lietuvos advokatūroje arba užsiimti moksline, kūrybine ar pedagogine veikla.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad advokatai ir advokatų padėjėjai, būdami teisinės sistemos dalis, savo veikloje ne tik turi laikytis įstatymo, bet ir patys ginti įstatymo dvasią, teisingumo ir teisėtumo idealus. Įstatymų reikalavimų nepaisymas diskredituoja advokato profesiją ir žemina jos prestižą. Advokatai ar advokatų padėjėjai, pažeidę imperatyviuosius įstatymo reikalavimus, negali teisintis nei įstatymo ar profesinės etikos taisyklių nežinojimu, nei pakankamu įstatymo detalumu. Įstatymo ir profesinės etikos taisyklių nuostatas advokatai ar advokatų padėjėjai privalo žinoti ex officio (iš pareigos).

Advokato padėjėjo praktika – tai ilgas kelias link advokato profesijos. Praktika skirta susipažinti su advokato veikla, advokato padėjėjo dalykiniams ryšiams advokatų savivaldos institucijoje plėtoti, išmokti profesinės etikos taisyklių bei dalykiškai bendrauti, susipažinti su tradicijomis, įgyti praktinių profesinių žinių. Taigi, advokato padėjėjas pagal atliekamas funkcijas iš esmės prilygsta advokatui, tik neturi advokato statuso, todėl negali veikti išimtinai savarankiškai ir yra priklausomas nuo praktikos vadovo.

Asmuo kreipdamasis į advokato padėjėją, pagrįstai gali tikėtis, kad jis gaus tokias pat kokybiškas paslaugas kaip ir besikreipdamas į advokatą, kadangi advokato padėjėjas nuolat gilina ir tobulina savo žinias, yra susipažinęs su visomis teisinėmis naujovėmis ir žengia koja kojon su naujausiu teisiniu reglamentavimu. Taigi, vienintelis dalykas siejantis kavą ir advokato padėjėją yra tai, kad dažniausiai teisinės problemos išsprendžiamos kartu su klientu ar oponentu prie kavos puodelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius