-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP pirmininkė Roberta Metsola: „Vilties generatoriai“

Karas Ukrainoje neslūgsta. Kasdien girdime apie naujus žiaurumus – akivaizdžiai be atrankos vykdomą civilių gyventojų bombardavimą. Tačiau stebime ir tyčinius, tikslingus išpuolius prieš tokius ypač svarbios civilinės infrastruktūros objektus, kaip elektros energijos perdavimo tinklai.
Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola
Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola / Asmeninio archyvo nuotr.

Nieko nelaimėdama mūšio lauke, Kremliaus karo mašina nusitaikė į civilius gyventojus. Taip siekiama juos palikti be trijų svarbiausių dalykų: vandens, elektros energijos ir šilumos. Taip bandoma juos palaužti. Šie nežmoniški veiksmai, kuriais pažeidžiami visi tarptautinės ir humanitarinės teisės aktai, prilygsta karo nusikaltimams.

Dėl nepaliaujamų Rusijos išpuolių pažeista arba sunaikinta daugiau nei pusė Ukrainos elektros energijos tinklo. Be elektros liko milijonai ukrainiečių. Smūgiai pilasi greičiau nei Ukrainos skubiosios pagalbos tarnybos pajėgia atkurti energijos tiekimą.

Todėl Europos Parlamentas surėmė pečius su „Eurocities“ – daugiau nei 200 didžiausių Europos miestų tinklu. Šios iniciatyvos tikslas – aukoti elektros generatorius, transformatorius ir elektros energijos tinklų atsargines dalis bei padėti ukrainiečiams išgyventi šią atšiaurią žiemą.

Kampanija „Vilties generatoriai“ – labai praktiškas ir konkretus būdas padėti užtikrinti energijos ir švaraus vandens tiekimą nuolatinės ugnies ruože atsidūrusiems žmonėms bei pasirūpinti kasdienėmis paslaugomis, kurios mums atrodo savaime suprantamos. Šie generatoriai padės palaikyti svarbiausių šalies įstaigų veiklą ir aprūpinti energija ligonines, mokyklas, vandentiekio įrenginius, pagalbos centrus, prieglobsčio vietas, telefono ryšio antenas bei daug daugiau.

Todėl raginu į šią kampaniją įsitraukti visos Europos miestus, miestelius ir regionus. Kad susitelktume dėl Ukrainos, kreipiamės kur galime. Tam naudojamės savo ryšiais, savo 705 Europos Parlamento narių pagalba ir ne tik. Bendromis jėgomis mes galime išties pakeisti padėtį.

Šią paprastą ir praktišką idėją galima įgyvendinti greitai. Rinkoje generatorių nedaug, o nacionalinės institucijos iš savo atsargų jau yra paaukojusios viską, ką galėjo. Tačiau Europos miestuose, miesteliuose ir regionuose tebesama laisvų resursų, taigi prisijungti galėtų ir jie. Nacionalinės civilinės saugos tarnybos renka aukas, kurios – pritaikius ES civilinės saugos mechanizmą – bus skubiai nuvežtos į vieną iš trijų ES veikiančių surinkimo centrų. Ukrainai nusprendus, kurioje šalies vietoje įranga reikalinga skubiausiai, ji bus nugabenta į galutinę paskirties vietą.

Nuo tada, kai paskelbta apie kampaniją, įvairaus dydžio ir galingumo generatorių sulaukta iš daugybės miestų, pradedant Roma ir baigiant Talinu). Iš Lietuvos į Ukrainą nugabenta apie 250 įvairaus pajėgumo transformatorių ir 160 generatorių. Be to, nuo 2022 m. vasario Lietuvos energetikos įmonės, nevyriausybinės organizacijos, savivaldybės, piliečiai Ukrainai paaukojo elektros, šildymo prietaisų, kitos įrangos ir kuro už mažiausiai 3 mln. eurų, o Lietuvos vyriausybė skyrė 4 mln. eurų Ukrainos energetikos infrastruktūros atstatymui. Prie kampanijos prisideda paprasti žmonės, siūlantys savo pagalbą. Lietuvos piliečiai ir visos Europos žmonės padeda Ukrainai. Taip veikia solidarumas. Taip veikia Europa.

Galime didžiuotis ES ir jos valstybių narių solidarumu su Ukraina, kuris skleidžiasi politiniame, humanitariniame, kariniame ir finansiniame frontuose. Mūsų solidarumą su Ukraina rodo ES šalies kandidatės statuso suteikimas ir sankcijų Rusijai paskelbimas, pagalbos Ukrainai tiekimas ir milijonų nuo karo bėgančių ukrainiečių priėmimas, nepaprastai reikalingos karinės įrangos pristatymas ir mokymai bei pagalbos paketai, šiemet sudarysiantys 9 mlrd. eurų, o kitąmet – 18 mlrd. eurų. Tai, kad esame įsipareigoję padėti savo bičiuliams ukrainiečiams parodėme lankydamiesi Kijeve. Tačiau dabar metas teikti praktinę, apčiuopiamą paramą, kad padėtume Ukrainai ištverti šią žiemą.

Atėjus krizei, mums reikia turėti viltį. Mums reikia draugų. Mums reikia palaikymo. Ukrainoje žmonėms šią žiemą reikia elektros, vandens ir šilumos. Mes galime padėti. Mes galime prisidėti. Mes tai galime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius