Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erika Godlevska: Nustebsite sužinoję, kokiais žmonėmis garsus jūsų mikrorajonas

Iš kur mes semiamės įkvėpimo? Labai dažnai garsus žmonės tampa mūsų įkvėpimo šaltiniu. Daug kas didžiuojasi, kad gyvena tame pačiame mieste, gatvėje ar name, kur gyveno įžymybė. Ką mes žinome apie šalia gyvenančias asmenybes Vilniuje, žmones, kuriais turime didžiuotis, nes jų kūryba, išradimai ir pasiekimai yra civilizacijos ir kultūros variklis.
Erika Godlevska
Erika Godlevska / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Vilnius

Kadaise vizija sapne įkvėpė karalių Gediminą (lotyniškai – Gediminus Rex; taip jį laiške vadino popiežius Jonas XXII) pastatyti Vilnių ir pakviesti į jį Europos amatininkus, menininkus, dvasininkus.

Šiandien Vilniuje gausu garsių žmonių tiek čia gimusių, tiek atvykusių ir įleidusių šaknis: meno kūrėjų, verslininkų, mokslininkų, sportininkų. Kūryba užpildytas visas Vilnius.

Esu įsitikinusi, jog turime kurti tradiciją, įamžinti visų mieste gyvenusių, ir vis dar gyvenančių žmonių atminimą, – tai žymūs poetai, rašytojai, dailininkai, muzikai, aktoriai, režisieriai bei kiti menininkai. Jau yra sukurta nemažai atminimo lentų ir paminklų, didžioji dalis – miesto centre, o ką turime už miesto centro ribų, ką žinome apie mikrorajonuose gyvenusius (ir gyvenančius) genialius ar talentingus žmones?

Atlikti tyrimai rodo, kad didžiajai daliai menininkų svarbiausia – pripažinimas. Ypatingai jis svarbus vietos bendruomenėse. Šiandien daug Vilniaus mikrorajonų neturi savo kultūrinio veido. Prisiminkime Užupį, – jis yra žinomas ir reikšmingas tik menininkų dėka. Užupis yra gerasis kūrybinės galios pavyzdys.

Manau, atėjo laikas kurti Vilniaus mikrorajonų identitetą. Tai – ne šiaip „miegamieji rajonai“. Juose gyvena ir kuria daug talentingų žmonių, jau vien tai yra labai svarbu. Labai tikiuosi, kad kuriantys žmonės prisideda, o Vilniaus miesto paskatinti, dar daugiau prisidės prie Vilniaus rajonų kultūrinio identiteto sukūrimo. Kiekvienas mikrorajonas gali turėti savo kultūrinį identitetą, centrą, kuriame galbūt būtų šokių aikštelė, o gal erdvė muzikantams, dailininkams, įvairioms jaunimo subkultūroms, kur būtų galimybė susitikti, pabendrauti vietos bendruomenės žmonėms. Čia pat atsirastų ir kavinės, ledainės, biliardinės, aikštelės skeitui, jaunimo susibūrimams.

Vilniaus auga, ir ateis diena, kai jame gyvens 1 milijonas gyventojų, tad nuvykti į centrą taps vis sudėtingiau. Todėl miesto ateities uždavinys – kad žmonės vyktų į mikrorajonus ne tik miegoti, bet ten ir gyventi, leisti laisvalaikį su draugais, kad juose atsirastų koncertai, galerijos, kinas, vietos jaunimui ir senjorams.

Miestą kuria asmenybės. Mes galime drauge iš „miegamųjų rajonų“ paversti juos įvairių kultūros formų židiniais.

Pateiksiu pavyzdžių iš įvairių Vilniaus mikrorajonų. Ar žinojote, kad šiuose mikrorajonuose gyveno arba gyvena tokie garsūs žmonės kaip šie?

Antakalnis, Žirmūnai ir Karoliniškės įrašyti į Lietuvos roko istoriją kaip bene pagrindiniai mikrorajonai, kuriuose gimė ši muzika. Žirmūnuose 1970 m. surengtas pirmas roko koncertas Lietuvoje.

Antakalnyje gyvena legendinė vaikų rašytoja, prozininkė, humoristė Vytautė Žilinskaitė.

Čia užaugo ir tebegyvena muzikantas, aktorius Andrius Mamontovas, poetė, literatūrologė, profesorė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, prozininkas ir dramaturgas Saulius Šaltenis, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, poetė, dramaturgė Violeta Palčinskaitė, prozininkas, dramaturgas Herkus Kunčius, gyveno daugelio dainų tekstų autorius, poetas Algimantas Baltakis, literatūros kritikas, profesorius Vytautas Kubilius.

Balsiai garsėja mitologiniu parku. Juose gyvena poetas, prozininkas, kritikas Benediktas Januševičius. Žymiausias lietuvių mitologas Norbertas Vėlius daugelį metų gyveno Vilniuje 1973 m. įsigijo sodybą Kryžiokų kaime, netoli Žaliųjų ežerų (dabar tai – Balsių mikrorajonas). N.Vėliaus dėka Balsių mikrorajono gatvių pavadinimuose buvo įamžintas baltiškųjų dievybių panteonas.

Dvarčionyse gyvena poetas, vertėjas, eseistas Gytis Norvilas.

Fabijoniškėse jau daugybę metų gyvena gyvuoju klasiku pramintas rašytojas Juozas Erlickas bei poetas, vertėjas Vladas Braziūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Erlickas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Erlickas

Gineitiškėse gyvena rašytojas, poetas, publicistas Markas Zingeris.

Jeruzalėje gyvena poetas, eseistas, vertėjas Alfonsas Andriuškevičius.

Justiniškėse gyveno genialus poetas, vertėjas Sigitas Geda, krepšininkai broliai Kšyštofas ir Darjušas Lavrinovičiai. Šiuo metu jose gyvena rašytojas, poetas, dramaturgas zen meistras Algimantas Lyva, dailininkas ir rašytojas Mikalojus Povilas Vilutis, poetas, vertėjas Antanas A.Jonynas.

Karoliniškėse gyvena žymus gamtininkas, prozininkas Selemonas Paltanavičius, vertėjas ir kritikas Arvydas Valionis.

Lazdynuose gyveno bene žymiausia visų laikų Lietuvos žolininkė, vaistininkė, habilituota gamtos mokslų daktarė Eugenija Šimkūnaitė, kurios veiklą tęsia E.Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondas. Šiame mikrorajone gyvena žymus prozininkas ir vertėjas, zen meistras Robertas Kundrotas.

Naujamiestis garsėja unikaliu menų fabriku „Loftas“, o Kirtimai – neseniai išgarsėjusiu Kultūros centru. Naujamiestyje gyvena daug įvairių kūrėjų, iš kurių origalumu išsiskiria rašytojas, žurnalistas Algimantas Čekuolis, poetas Romas Daugirdas.

Naujininkuose gyvena poetė, prozininkė Sara Poisson (Rasa Čergelienė).

Naujojoje Vilnioje gyveno vienas ryškiausių Lietuvos intelektualų, kino, fotografijos ir šiuolaikinio meno žinovas, knygų kolekcininkas, meno istorikas Skirmantas Valiulis. Šiuo metu šiame mikrorajone gyvena žymus prozininkas, filosofas Vytautas Martinkus, poetas, eseistas Gintaras Bleizgys.

Paupyje gyvena poetas, eseistas Donatas Petrošius.

Pilaitėje gyveno žymiausias po Norberto Vėliaus lietuvių mitologijos tyrinėtojas, rašytojas Gintaras Beresnevičius, aktorius Ferdinandas Jakšys, šiame mikrorajone jau 20 metų rengiami Poezijos pavasariai, kuriuose ne tik skaitoma poezija, bet ir skamba gyva muzika, nuo 2004 m. kasmet leidžiamas almanachas „Pilaitės giesmininkai“. Pilaitė garsėja ir verbų pynimo tradicijomis.

Rasose gyvena poetas Aidas Marčėnas.

Rasose gyvena poetas Aidas Marčėnas.

Rokantiškėse gyvena poetė Paulina Žemgulytė.

Senamiestyje gyvena poetas ir vertėjas Kornelijus Platelis, poetas, fotografas Julius Keleras bei daug kitų žinomų kūrėjų.

Šeškinėje taip pat yra gyvenę nemažai žymių žmonių, tarp jų – teatro režisieriai Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrošius, baleto šokėjas Jonas Katakinas, aktorius, humoristas Juozas Zavaliauskas.

Šnipiškėse gyvena semiotikas, profesorius Kęstutis Nastopka, poetė, prozininkė Birutė Mar (Birutė Marcinkevičiūtė).

Verkiuose gyvena Lietuvos karalių biografijas tyrinėjantis prozininkas, Afganistano karo veteranas Jonas Užurka, poetas, prozininkas Liutauras Degėsys.

Verkių Riešėje gyvena dailininkas, avangardinio roko „Ir visa tai, kas gražu, yra gražu“ lyderis Artūras Šlipavičius (Šlipas).

Viršuliškėse gyveno Vilniaus metraštininkas, tyrinėjęs miesto gatvių ir gyventojų istoriją Antanas Rimvydas Čaplinskas.

Žirmūnuose gyvena vertėjas Alfonsas Tekorius, poetas, prozininkas, kritikas, dramaturgas Sigitas Parulskis, poetė Dalia Jazukevičiūtė. Šiame mikrorajone gyveno žymus rašytojas, žurnalistas, kino istorikas ir kritikas, vertėjas Laimonas Tapinas.

Žvėryne yra gyvenę daug žymių žmonių: poetai Zigmas Pranskelėnas (Zigmas Tureika), Albinas Žukauskas, Vladas Radziulis, Algirdas Verba, evangelikų bažnyčios kuratorius, visuomenės veikėjas Petras Karosas, istorikas, Vilniaus krašto visuomenės veikėjas Vincas Martinkėnas, istorikas, pedagogas Bronius Untulis, rašytojai Silvestras Urbonas (Silva Urboniukas), Rapolas Mackevičius-Mackonis,
Aldona Liobytė, Jurgis Kunčinas, knygnešys Klemensas Čekys, kino režisierius, operatorius Vytautas Damaševičius, tapytoja, grafikė Dalia Kasčiūnaitė, dailininkas Olegas Volosačius, skulptorius Kęstutis
Patamsis, menotyrininkas Saulius Pilinkus, dirigentas Donatas Katkus, operos solistas Eduardas Kaniava, aktorius Regimantas Adomaitis, gydytojas, medicinos mokslų daktaras Pranas Norkūnas, akademikas Jokūbas Minkevičius, inžinierius Vytautas Šiaudinis, krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, kino kūrėjas Gytis Lukšas, poetas, prozininkas Eduardas Mieželaitis, poetas Juozas Nekrošius, poetas, vertėjas Jonas Juškaitis.

Ir tai tik nedidelė dalis ryškių asmenybių iš Vilniaus mikrorajonų. Šie duomenys paimti iš viešai prieinamų šaltinių: Lietuvos rašytojų sąjungos išleisto žinyno bei įvairių interneto portalų.

Vilniaus ateitis – tai asmenybės, kurios kuria miestą prisidedami savo darbais.

Padėkite užpildyti mikrorajonus garsiomis pavardėmis, parašykite apie save arba savo kaimyną. Didžiuokimės savo kaimynyste.

Erika Godlevska yra Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus miesto tarybą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius