Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Draudimų Seime vajus – lobistai, o po to žurnalistai?

Ne pirmus metus dirbu Seime, bet kai kurias dabartinių valdančiųjų iniciatyvas sunku protu suvokti.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Štai Seimo vicepirmininkė, „valstietė“ Rima Baškienė neseniai taip pareiškė: „Atvirai sakysiu: lobistai, ypač prieš Kalėdas, buvo užplūdę Seimą, įtikinėdami naujuosius parlamentarus ir perduodami savo interesus. Seimo nariai kreipėsi į parlamento valdybą ir paprašė: „Būkite geri, gal galite juos sustabdyti“.

Atrodo, nauji draudimai ir ribojimai rimtai svarstomi. Mano klausimas – kas bus kitas? O jeigu prieš Seimo posėdį žurnalistams vėl užplūdus parlamentą bus sulaukta kieno nors nurodymo: „Būkit geri, gal galite juos sustabdyti?“. Ar toks „prašymas“ irgi automatiškai bus vykdomas, gerbiamoji Seimo valdyba?

Seime niekada nesutikau nė vieno registruoto lobisto ar kokios nors interesų turinčios organizacijos atstovo, kuris siūlytų ką nors nelegalaus ar neteisėto.

Gerbiu kiekvieną parlamento valdybos narį. Netikiu, kad kažkuriam iš jų į galvą atėjo mintis drausti ar riboti patekimą į Seimą lobistams, kurie veikia pagal mūsų šalies įstatymus ir laiko patikrintas vakarietiškas parlamentinės demokratijos tradicijas.

Seime niekada nesutikau nė vieno registruoto lobisto ar kokios nors interesų turinčios organizacijos atstovo, kuris siūlytų ką nors nelegalaus ar neteisėto. Tiesiog komitete, komisijoje, frakcijoje ar asmeniškai išdėsto savo argumentus, požiūrį. Toks jų darbas.

Mums, Seimo nariams, lieka apsispręsti – išgirdus argumentus ir atsižvelgiant į visuomenės interesą, paremti kurią nors iniciatyvą arba ne.

Beje, lygiai taip pat su savo pažiūromis ir ginamais interesais dar praėjusioje parlamento kadencijoje po Seimą vaikštinėjo tuometinis Žemės ūkio rūmų pirmininkas A.Stančikas, tuometinis Nacionalinės Alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos pirmininkas A.Veryga, referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams rėmėjas R.Karbauskis. Kol jie vaikščiojo ir teikė Seimo nariams savo siūlymus, tol viskas buvo gerai.

Bet šiandien šie vyrai ir dar 53 ,,žali valstiečiai“ jau patys yra Seimo nariai. Tad kitos nuomonės jiems nebereikia? Net neabejoju, kad Seimo valdybai idėją riboti lobistų lankymąsi Seime primetė kas nors iš šalies, gal net kažkas iš mano paminėtų asmenų. Atrodytų, kvailas siūlymas, ribojantis Seimo narių teisę girdėti kitą (ne tik valdančiosios partijos) nuomonę.

Gal verta tik pasijuokti? Deja, problema rimtesnė. Esu tikras, kad taip tikrinama pilietinė visuomenė ir Seimo opozicija. Stebima, ar bus nurytas vienas kabliukas, naikinantis demokratines procedūras bei institucijas, leidžiančias išsakyti poziciją legaliai veikiančioms organizacijoms, verslo atstovams.

Jei nutylėsime dabar, po galimai draudimus įtvirtinančių Seimo valdybos sprendimų bus žengtas kitas žingsnis – pavyzdžiui, apribotos žurnalistų teisės lankytis Seime, kritiškai nušviesti politikų darbą. Juk garsioji Greta tik pradėjusi dirbti Seime pasakė – žiniasklaida ir opozicija jai trukdo dirbti. Gretos Seime nebėra. Bet kažkas, panašu, toliau vykdo jos valią.

Zondavimas pradėtas nuo legaliai veikiančių lobistų. Kas po to – tie patys žurnalistai, o gal ir opozicija? Einama klaidingu Lenkijos naujosios valdžios keliu. O idealas, atrodo, yra kontroliuojama Kremliaus „demokratija“.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius