Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Vienam – tūzas, kitam – guzas

Ką tik rašiau apie geras kortas premjerui S.Skverneliui kovojant su korupcija, bet vis nauji į viešumą išlendantys faktai reiškia labai prastas kortas kitam valdančiųjų vedliui – valstiečių partijos ir frakcijos Seime vadovui R.Karbauskiui.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu iki šiol skandalai krečiamose valstybės valdomose įmonėse buvo susiję ne su valstiečiais, tai kuo toliau, tuo labiau specialiųjų tarnybų tyrimų epicentre atsiduria ne bet kas, bet pačios valstiečių partijos viršūnėlės.

G.Kildišienės atvejo net neminėsiu. Bet pažiūrėkime, kas „stovi“ greta Gretos? Panevėžio rajono meras P.Žagunis, valstiečių ir žaliųjų pirmininko R.Karbauskio pavaduotojas.

Merui šviežiai pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba įmonės „Panevėžio melioracija“ naudai. Skelbta, kad „Panevėžio melioracija“ buvo tarp lyderių laimėdama viešųjų pirkimų konkursus Panevėžio rajono savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose. Pats meras, ilgametis vienas pagrindinių šios bendrovės akcininkų ir vadovų, beje, savo privačių interesų deklaracijoje nurodantis, kad akcininko pareigas ėjo nuo pat 1994 metų, dabar nebegali vadovauti Tarybos posėdžiams, teisintis ir dangstytis vengdamas atsakymų.

Kodėl P.Žagunis neatsako, kiek per tuos metus „Panevėžio melioracija“ laimėjo savivaldybės ir jos įstaigų viešųjų pirkimų konkursų?

Mano galva, meras šioje situacijoje jau turėjo atsistatydinti.

Kodėl P.Žagunis neatsako, kiek per tuos metus „Panevėžio melioracija“ laimėjo savivaldybės ir jos įstaigų viešųjų pirkimų konkursų? Kiek akcininkui P.Žaguniui kartu su įmonės pelnu galimai išmokėta dividendų?

Ar palyginti kukli P.Žagunio valstiečių partijai prieš savivaldos rinkimus (2015 m.) skirta 3000 eurų „auka“ nebuvo pinigai, gauti laimėjus tos pačios mero vadovautos savivaldybės skelbtus viešųjų pirkimų konkursus? Ar tik tie 3000 buvo „paaukoti“ valstiečių-žaliųjų sąjungai? Reikia aiškių, tikslių atsakymų.

Valstiečių vedlys R.Karbauskis ne kartą kartojo, kad partijos narius vienija „vertybinis“ pagrindas. Bet panašu, kad esminė bendrystė, bent jau tarp R.Karbauskio ir P.Žagunio yra kita – atėję į aukštus postus nė vienas jų neatsisakė verslo, įmonės akcininko kėdės. Sėdint ant dviejų kėdžių taip nutinka, kad turto deklaracijose „pamirštami“ apartamentai užsienyje arba dėl įtartinos veiklos sulaukiama teisėsaugos pareigūnų vizito.

Girdžiu, įtarimai – tai dar ne viskas! Reikia palaukti teismo sprendimo, sako valstiečiai. R.Karbauskis apsidrausdamas jau pasakė gerokai anksčiau: tai bus kerštas. Tačiau, atleiskite, už ką? Už tai, ką valstiečiai žada ir žadėjo, bet nepadarė?

Nelabai gudrios R.Karbauskio „sąmokslo“ teorijos, nuolatinis kaltųjų ieškojimas ir gynybinių linijų užėmimas yra didelė klaida. Tai rodo, kad ne skaidrumas yra valstiečių žaliųjų pagrindinė vertybė ir orientyras. Tai – akla savųjų, įmonių vadovų ir akcininkų, atsidūrusių valdžioje, gynyba.

Kaip kitaip vertinti R.Karbauskio pareiškimus, kad P.Žagunis neturi trauktis iš mero pareigų? Taip, ir liberalai turėjo labai skaudžių pamokų. Tačiau jų akivaizdoje politikai prisiėmė ir labai aiškią asmeninę atsakomybę.

Iš viso turime keturis buvusius ar esamus R.Karbauskio pavaduotojus, atsidūrusius skandaluose ir tarnybų akiratyje. Ar ne per daug?

Pastaruoju metu ryškėja tikrasis valstiečių-žaliųjų paveikslas.

Jį sudaro ir buvęs Šakių rajono meras Juozas Bertašius, irgi buvęs R.Karbauskio pavaduotojas, nuteistas dėl prekybos poveikiu, kai savo sodybai išsirūpino ketvirtį tonos smėlio. Ir galiausiai – Viktoras Rinkevičius, Seimo narys, vienas R.Karbauskio pavaduotojų partijoje, kuris galimai susijęs su dabartinio FNTT tyrimo aplinkybėmis, liečiančiomis ir bendrovę „Biržų žemtiekimas“, kurios generaliniu direktoriumi ir valdybos pirmininku parlamentaras buvo nuo 2008 metų.

Iš viso turime keturis buvusius ar esamus R.Karbauskio pavaduotojus, atsidūrusius skandaluose ir tarnybų akiratyje. Ar ne per daug?

Šioje situacijoje valstiečiai nebegali kartoti savo „maldelės“ – mus puola, nes norime daryti gerus darbus. Ar tik nebus taip, kad vienam valstiečių ir žaliųjų lyderių atiteks tūzas, o kitam – guzas? Gali būti, greitai pamatysime. Opozicija liks opozicija ir reikalaus atsakomybės.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius