Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Dėl žuvusiųjų Maidane išgyvename kaip dėl savo vaikų

Seimo Pirmininko pavaduotojo, Europos reikalų komiteto pirmininko, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nario Gedimino Kirkilo kalba, pasakyta pilietinėje akcijoje „Viena širdis“, skirtoje Ukrainos demokratinių siekių palaikymui bei kovotojų už laisvę pagerbimui kovo 11 d. Lukiškių aikštėje.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / BFL nuotr.

Jūsų Ekscelencija Ukrainos ambasadoriau, brangūs svečiai iš Ukrainos švietimo ministerijos, Jaunimo visuomeninės organizacijos „Širdis prie širdies“ atstovai, Kijevo techninio licėjaus moksleiviai, mieli šios gražios idėjos sumanytojai – Anykščių Antano Vienuolio progimnazijos direktore, Signatare Irena Andrukaitiene, Kupiškio ir Rokiškio gimnazistai. Sveiki visi, prisijungę prie jaunimo pilietinės akcijos „Viena širdis“.

Garbūs svečiai, šį kaip niekada ankstyvą ir gražų pavasarį, mums brangią Kovo 11-ąją, švenčiame 24-ąjį kartą. Šiandieną pas mus vieši Ukrainos jaunuoliai, atvykę prisijungti prie lietuvių gimnazistų rengiamos pilietinės akcijos ir pabendrauti su vienminčiais. Tikiu, kad šių jaunų žmonių idėja iš mūsų vėliavų spalvų sudėlioti simbolišką įspūdingo dydžio „Vieną širdį“ nepaliks abejingų ir pasitarnaus mūsų saugios ateities kūrimui Europoje.

Lietuvių ir ukrainiečių tautas istorija ne kartą buvo suartinusi ne tik bendrose istorinėse kovose ir pergalėse. Eidamas į šį susitikimą, prisiminiau dvi iškilias asmenybes, lietuvį ir ukrainietį, kurių idėjos ir darbai šiandien mums yra puikus pavyzdys. Šiemet minime didžiojo ukrainiečių mąstytojo, poeto, dailininko ir rašytojo Ukrainos nepriklausomybės ir laisvės šauklio Taraso Ševčenkos 200-ąsias gimimo metines. Būsimasis poetas mokėsi Vilniuje, vėliau, tremtyje susipažino su Zigmantu Sierakausku, nacionalinio išsivadavimo kovų Lenkijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje, vadu. Lietuvį karininką ir ukrainietį poetą tuomet jungė vienas tikslas – tikėjimas savo kova už tėvynės laisvę. Poetas kūryboje reiškė išsilaisvinimo motyvus, Karininkas – ryžtingos ginkluotos kovos būtinybę. Deja, sukilimą pralaimėjęs, Zigmantas Sierakauskas šioje Lukiškių aikštėje buvo nuteistas mirtimi...

XXI a. sunku suvokti, kad esame liudininkai, kai laisvė, taika, saugumas ir gera kaimynystė yra trapios vertybės, amžiams neduotos niekam. Pasitvirtino prieš daugelį metų retoriškas, bet įžvalgus šviesios atminties Justino Marcinkevičiaus įspėjimas: „O gal Tėvynę reikia visą laiką lipdyt ir kurti, kurti ir lipdyt? Nes jei sustoji tik – jinai ir miršta. Taip, kurti visą laiką. Visą laiką!“

Šiuo sunkiu Ukrainai metu mes, lietuviai, esame kartu su jūsų tauta. Dėl žuvusiųjų Maidane išgyvename kaip dėl savo vaikų. Vilniuje ir visoje Lietuvoje rengiamos palaikymo akcijos, renkamos aukos. Grįžę į Kijevą perduokite savo tėvams, giminaičiams, visiems mūsų nuoširdžius palaikymo žodžius, o ši didelė širdis tesimbolizuoja didelę vieningos Ukrainos ateitį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius