-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gediminas Kirkilas: Kam reikalinga Tarptautinė tolerancijos diena?

Šią savaitę, lapkričio 16-ąją, minime Tarptautinę tolerancijos dieną. Ja UNESCO skatina atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, apskritai – žmonių skirtumų ir įvairovės, taip pat sergančiųjų bei turinčiųjų problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu Jungtinės Tautos ypatingai pabrėžia abipusio supratimo tarp žmonių ir kultūrų puoselėjimą bei paramos tolerancijai ir nesmurtui svarbą, augant smurtiniam ekstremizmui ir plečiantis konfliktams, kuriuose demonstruojamas visiškas abejingumas žmogaus gyvybei.

Kuo tolerancijos skatinimas šiuo metu yra itin aktualus Lietuvai? Naujausia „Eurobarometro“ Europos Sąjungos (ES) 28 valstybių narių visuomenių nuomonės apklausa (atlikta šių metų gegužį), tirianti diskriminacijos ES lygį, rodo, kad Lietuvos gyventojai labiausiai tebesijaučia diskriminuojami dėl amžiaus. Apklausa taip pat rodo, kad mūsų visuomenei ypač trūksta tolerancijos neįgaliesiems, Romų tautybės žmonėms, žydams ir musulmonams bei LGTB+ bendruomenei.

Lyčių nelygybės lietuviai nelaiko didele problema, tačiau gilesni moksliniai tyrimai atskleidžia, kad moterys Lietuvoje kenčia nuo kasdienio seksizmo, diskriminacijos darbe ir asmeniniame gyvenime, o tiek vyrai, tiek moterys – nuo tradicinių lyčių stereotipų.

Tos diskriminacijos ir netolerancijos padarinius matome kasdien, tik gal ne visada apie tai susimąstome. Tai ir savižudybės, ir smurtas, ir socialinė atskirtis bei nelygybė.

Nors savižudybių lygis Lietuvoje nuosekliai mažėja nuo 2014 metų, o žmonės vis dažniau ieško psichologo pagalbos, jis tebeišlieka palyginus aukštas. Higienos instituto duomenimis, 2014 metais Lietuvoje nusižudė 935 žmonės, 2015 metais – 891, 2016 metais – 823, 217 metais – 749, o 2018 metais – 683. Remiantis „Eurostato“ statistika, 2016 metais ES savižudybių lygis siekė 10,33 (tiek savižudybių tenka 100 tūkst. gyventojų), Lietuvoje – 28,27.

Beveik kiekvieną savaitę žiniasklaidoje skaitome apie mūsų šalyje vyrų nužudytas moteris – socialiniai mokslininkai tvirtina, kad vyrai prieš moteris smurtauja dėl žeminančio požiūrio į moterį, o visuomenė tai vis dar toleruoja arba ignoruoja.

Lietuvos Konstitucijoje ir įstatymuose yra garantuota žmonių lygybė ir apsauga nuo diskriminacijos. Tačiau net ir egzistuojant tobuliems įstatymams, jie neveiks, jei mes, visuomenė, toleruosime diskriminaciją, kuri stumia ypač labiau pažeidžiamas visuomenės grupes į užribį, skurdą ir vienatvę.

Artėjant Tarptautinei tolerancijos dienai noriu palinkėti mums visiems, įskaitant, žinoma, ir patį save, būkime tolerantiški kitokiems žmonėms ir nesmerkime tų, kuriems iš tiesų reikia pagalbos rankos.

Gediminas Kirkilas yra Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDPP) pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius