Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Kodėl konservatoriai nesugebėjo susitarti su „Gazprom“

Nepaisant įvairiausių trukdžių, opozicijos piktdžiugos ir net nepasitenkinimo, kas išryškėjo derybų metu, A.Butkevičiaus Vyriausybei ir „Lietuvos dujoms“ pavyko sutarti su „Gazprom“ dėl penktadaliu pigesnių dujų šalies gyventojams bei verslui. Nesunku buvo atspėti, kad ir po šio sprendimo dešinioji propaganda darys viską, kad tik šį pasiekimą sumenkintų. Arba, kaip tai suskato daryti opozicijos lyderis A.Kubilius, net aiškinti, jog šis pasiekimas yra vos ne jo buvusios Vyriausybės nuopelnas... Tačiau ne tai – svarbiausia.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / BFL nuotr.

Įvertinus įvairias derybų aplinkybes, akivaizdu, kad šio susitarimo sėkmę, visų pirma, lėmė nuosekli ir aktyvi paties premjero A.Butkevičiaus pozicija. Aišku, dirbo ir Energetikos ministerija, „Lietuvos dujos“, ekspertai, derybininkai. Tačiau svarbiausia, jog pati Vyriausybė ir jos vadovas atkakliai, išnaudodami visas, net ir menkiausias galimybes, siekė šį klausimą spręsti kuo greičiau, palengvinti žmonių gyvenimą, realiai padidinti pragyvenimo lygį ir tai – pasiekta.

Ir priešingai, nieko neveikusi ir net sąmoningai ignoravusi bet kokias derybas su „Gazprom“, A.Kubiliaus Vyriausybė ir jo „nieko nekainavusi“ naujai įkurta Energetikos ministerija gerokai apsunkino šalies piliečių, verslo gyvenimą. Ir dar finansų krizės metu. Iš čia, visų pirma, didžiuliai emigracijos srautai, sumažėjęs mūsų šalies įmonių konkurencingumas, jau nekalbant apie pragyvenimo lygį ir kitas pasekmes.

Nenoras derėtis buvo ne tik klaida, bet ir visiškai nereikalingas, brangiai žmonėms ir šalies ekonomikai kainavęs pasipūtimas.

Bet kuriuo atveju, gana akivaizdu, jog konservatoriai ir liberalai dėl savo neveiklumo per ketverius savo valdymo metus „pamaitino“ papildomai jų propagandiškai nuolat keikiamą „Gazprom“ mažiausiai keliais milijardais litų. Aišku, iš visų mūsų kišenių. Ir tik todėl, kad nevykdė jokių derybų ir, kas keisčiausia, sąmoningai!? Jie patys apie tai kalbėjo – „jokių santykių su „Gazprom“, jokių derybų“ ir pan. Panašiai jie kalbėdavo ir anksčiau – „Ivano prie vamzdžio neprileisim“ ir t.t. Taip, aišku, jie teisino savo neveiklumą, įprastai dangstydamiesi pseudopatriotiniais argumentais.

A Butkevičiaus pasiekto susitarimo sėkmę nulėmė daug kitų veiksnių. Tačiau pagrindinis – politinis nusistatymas šį klausimą spręsti. Jei nenori spręsti, rasi daugybę argumentų kodėl ne. Jie, A. Kubiliaus Vyriausybė, tik tokių ir ieškojo. Aiškino, koks blogas „Gazprom“, kaip pavojingos rusiškos dujos, tačiau jas, deja, kol kas tenka iš ten pirkti.

Ir net turint Suskystintų dujų terminalą, kurio statybą paspartino būtent dabartinė Vyriausybė, turėti konkurencingą alternatyvą dujų importui nėra blogai. Tiesą sakant, tai – vienas iš pagrindinių jo statybos tikslų. Nes vieno monopolininko pakeitimas kitu kainų problemos nesprendžia.

Todėl nenoras derėtis buvo ne tik klaida, bet ir visiškai nereikalingas, brangiai žmonėms ir šalies ekonomikai kainavęs pasipūtimas. Jau minėjau, jog dabar bus mėginama šį pasiekimą kaip nors savintis, taip jau A.Kubilius ir daro – esą tai nulėmė būsimas Suskystintų dujų terminalas. Iš dalies taip, tačiau be realių derybų su „Gazprom“ nebūtų jokių mažesnių dujų kainų, nes niekas, suprantama, nenori savo prekę parduoti pigiau.

O kas gi trukdė A.Kubiliui su A.Sekmoku derėtis? Tiesą sakant, niekas. Tačiau derybos buvo žlugdomos sąmoningai, apskritai nesėdant prie derybų stalo arba siunčiant žemo lygio delegacijas... Ar galima buvo taip elgtis, dar neturint realios alternatyvos „Gazprom“ dujoms? Manau, kad ne, nebent konservatoriai norėtų padidinti jų taip bent jau propagandiškai nemėgstamo „Gazprom“ pelnus? To jau negali atmesti, nes ir krašto gynyba konservatoriai taip pat „labai rūpinosi“, tiesa tik žodžiais, o realiai savo kadencijos metu sumažino gynybos biudžetą ir pajėgumus beveik dviem milijardais litų.

Tokio sprendimo neatsakingumas ypač išryškėjo dabartiniame Ukrainos įvykių kontekste ir jokios vaikiškos propagandinės liberalų akcijos, stojant į Šaulių sąjungą, to nekompensuos.

Tokio sprendimo neatsakingumas ypač išryškėjo dabartiniame Ukrainos įvykių kontekste ir jokios vaikiškos propagandinės liberalų akcijos, stojant į Šaulių sąjungą, to nekompensuos.

Lygiai taip pat konservatorių Vyriausybė „išdidžiai“ nesiskolino tris kartus pigiau iš Tarptautinio valiutos fondo, užkraudami valstybei ir mokesčių mokėtojams daug didesnę skolą, nei to reikalavo situacija.

Ir dar. Itin svarbu, jog dabartinei Vyriausybei pavyko susitarti tikrai gana nepalankiu tarptautinės situacijos laiku. O tai – nuoseklios ir tvirtos pozicijos rezultatas. Vadinasi, derantis ir tariantis, susitarti galima. Ir su pačiu sunkiausiu partneriu.

Gediminas Kirkilas yra Seimo vicepirmininkas, LSDP atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius