-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Patriotizmo varžybos ir politinės konsolidacijos poreikis

Aktyviausi jau prasidėjusiose rinkiminėse patriotizmo varžybose, kaip ir derėjo tikėtis, konservatoriai. Nuo jų stengiasi neatsilikti ir koalicijos partneriai liberalai, kone masiškai ir kažkodėl viešai stojantys į Šaulių sąjungą. Tiesa, tas perdėtas viešumas kiek sumenkina pačios akcijos prasmę. Ypač prisimenant jų mėgstamą kasmetinę mokesčių akmens ridenimo akciją, nors atsidūrę valdžioje, jie ramia širdimi pritarė „naktinei“ mokesčių reformai t.y. mokesčių padidinimui.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / BFL nuotr.

Tačiau populiariausias šiuo metu opozicijos politikų užsiėmimas – raginti Vyriausybę didinti krašto apsaugos biudžetą. Nesvarbu kiek, nesvarbu kam, svarbu pademonstruoti „susirūpinimą“. Įsitraukė ir dar vienas konservatorius, šiuo atveju, jau G.Landsbergis, paskui R.Juknevičienę ir A.Kubilių vėl ragindamas Vyriausybę padidinti gynybos finansavimą. Dar pakeliui padūsavęs, jog šiuo metu „gėdingai skiriame kone mažiausiai iš visų valstybių narių...“

Gal G.Landsbergiui tai ir naujiena, nors, dirbdamas A. Kubiliaus Vyriausybės aparate, tai tikrai turėjo žinot,i kas, kieno Vyriausybė ir kiek sumažino gynybos finansavimą, ko nepadarė nei kaimynai latviai, pergyvenę dar sunkesnę krizę, nei estai, nei lenkai.

Tik krašto apsauga per ketverius konservatorių ir liberalų valdymo metus neteko per 1,5 mlrd litų... O kur dar pasienis, policija, kitos struktūros, realaus konflikto metu tapsiančios karinėmis pajėgomis?

Priminsiu, jog tik krašto apsauga per ketverius konservatorių ir liberalų valdymo metus neteko per 1,5 mlrd litų... O kur dar pasienis, policija, kitos struktūros, realaus konflikto metu tapsiančios karinėmis pajėgomis? Visoms joms šiandien veidmainiškai susirūpinę konservatoriai ir liberalai, būdami valdžioje, radikaliai ir be patriotinių sentimentų sumažino finansavimą. Pirmiausia, beje, karinės amunicijos įsigijimą iki to gėdingo lygio, dėl kurio dabar dar sykį „susirūpino“ ir G.Landsbergis.

Sąžininga būtų bent jau tokius savo praeityje neapgalvotus veiksmus pripažinti, o ne tik dangstytis krize, nors, kaip jau minėjau, kitos Baltijos šalys to nedarė ir išsaugojo deramą gynybos finansavimą. Juk akivaizdu, kad skolinantis pigiau iš TVF, mums nereikėtų šiandien skolos aptarnavimui tų papildomų milijardų, kurie galėjo atitekti būtent gynybos poreikiams.

Ir dar derėtų pripažinti, jog buvo padaryta klaida (gal ir sąmoninga) nepasirašyti (konservatorių iniciatyva) 2008-ais įprasto prieš rinkimus partijų susitarimo dėl gynybos ir užsienio politikos prioritetų. Vėlesnė įvykių eiga ir, pirmiausia, nepagrįstas krašto gynybos finansavimo mažinimas, o tiesiai kalbant, gynybos pajėgumų sumenkinimas, tai tik patvirtino.

Vis tik šiandien svarbiau susitarimai, o ne vienas kito kritika. Būtent todėl visos politinės partijos tariasi dėl atnaujinto gynybos, saugumo ir užsienio politikos susitarimo, kurį tikimasi pasirašyti kitą savaitę ir kuris, galvoju, padėtų bent šiek tiek mums išvengti tuščio pasipuikavimo prieš žmones, ypač artėjančių rinkimų fone. Pagaliau, kaip besvarstytum, vienybė, krašto politinė konsolidacija ir bendras darbas, ieškant sprendimų, šiuo metu yra svarbiausia.

Mažiausiai tam pasitarnauja kaip tik patriotizmo varžybos, vienas kito įtarinėjimai nepatriotizmu, kaltinimai ar kokios nors kitokios, tegul ir klaidingos, nuomonės smerkimai.

Gediminas Kirkilas yra Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas, LSDP atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius