-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Ratkevičius. Elektrėnai – elektros dedamoji visada išliks

Tūkstančiai šalies gyventojų, pravažiuodami Elektrėnus, negali nepastebėti elektrinės kamino. Galbūt dalis šalies gyventojų neišdrįstų pasakyti, kad prieš 30 metų elektros energiją šaliai parūpindavo Elektrėnai.
Gediminas Ratkevičius, Elektrėnų savivaldybės meras
Gediminas Ratkevičius, Elektrėnų savivaldybės meras / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Uždarius Ignalinos atominę elektrinę ir esant nestabiliai situacijai Rusijoje ar Baltarusijoje, būtent Elektrėnai galėtų, o gal net ir turėtų tapti šalies energetinio saugumo garantu. Suremontavus turbinas Elektrėnų elektrinėje, jų darbo resursai bus pratęsti 50 tūkst. valandų. Taigi Elektrėnų kompleksas ilgam išliks vienu pagrindinių Lietuvos energetikos sistemos saugumo ir, be abejo, rezervo garantų. Kita vertus, keičiantis technologijoms, tam jau nebereikia senųjų simbolių – trijų kaminų. Tačiau toks garantas kels bent tris papildomus iššūkius patiems Elektrėnams.

LEG nuotr./Elektrėnų kompleksas
LEG nuotr./Elektrėnų kompleksas

Pirma, žūtbūt reiks įvairiausio kalibro techniškai pasikausčiusių kelių šimtų darbuotojų. Jų prireiks ne tik „Ignitis gamybai“, bet ir Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei. Kokiais patyriminiais mokymais atvilioti pradinukus ar paauglius į laboratorijas, ar kaip paskatinti jaunesnės kartos techninės pakraipos mokytojus atsidurti Vievyje ar Elektrėnuose – jau bendras Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, savivaldybės ir energetikų uždavinys.

Antra, Elektrėnų profesinio mokymo centras jau dabar rengia elektrikus ir automatinių sistemų mechatronikus. Besimokantys įgyja žemosios ar aukštosios įtampų skirstomuosiuose ir perdavimo tinkluose montavimo, ir eksploatavimo kompetencijų, susipažįsta su saulės ar vėjo įrangos montavimo, išmanaus pastato valdymo abėcėle.

Tikėtina, kad jaunų žmonių gali nepakakti, todėl mokinių ir potencialių darbuotojų gali tekti dairytis ne tik Lietuvos rinkose. Jau kelios dešimtys ukrainiečių jaunuolių yra baigę mokslus Elektrėnuose ir dalis jų liko mūsų mieste. Tuo pačiu mūsų akys krypsta ir į „Ignitis gamybos“ senbuvius – jų atžalos būna imlūs technikai. Įprasta, kad įmonėse dirba kartų kartos.

Trečia, gyvenamojo būsto, medicinos ar kultūros pasiūla. Iššūkius ir naujoves elektrėniškiai mėgsta. Dažnai kiek juokaujama, kad mūsų kraujyje teka ir šiek tiek elektros. Tai įrodo, kad esant sudėtingam laikotarpiui pasistatėme saulės jėgainių parką, kuris elektra aprūpina visas biudžetines ir švietimo įstaigas. Ši investicija turėtų atsipirkti greičiau nei planuota. Dar vienas panašus parkas netolimoje ateityje turėtų „užmaitinti“ ir Ledo rūmus, renovuojamą baseiną bei gatves. Tad mums būti energetinio stabilumo garantu – ne iššūkis, o tauri pareiga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius