Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Giedrė Gečiauskienė: Penki realūs pokyčiai, kuriuos atneš euras

Iki euro likus vos kelioms savaitėms, prasidėjo tikrasis darbymetis. Įmonės jau rūpinasi grynųjų eurų atsargomis, kad sausio 1-oji neužkluptų nepasiruošus, o gyventojai tiesiog graibsto išankstinius euro monetų rinkinius. Vien „Danske Bank“ skyriuose per pirmą prekybos dieną monetų rinkinių pardavimai viršijo pusantro tūkstančio vienetų ir pralenkė net drąsiausias prognozes.
Giedrė Gečiauskienė
Giedrė Gečiauskienė / Asmeninio albumo nuotr.

Panašu, kad šie rinkiniai bus ne tik praktiška kalėdinė dovana artimiesiems, bet ir pirmas tikras susipažinimas su nauja valiuta. Viena yra kalbėti ir skaityti apie perėjimą prie euro ir visai kas kita rankose laikyti pirmąsias nukaldintas europietiškas monetas su Vyčiu kitoje pusėje.

Nėra jokios abejonės, kad pats perėjimas prie euro bus sklandus, tačiau tikrieji pokyčiai prasidės po to ir su jais susidurs kiekvienas iš mūsų.

Kokie būtų penki pokyčiai, su kuriais susidursime, kai kišenėje litus pakeis eurai?

Atsinaujinsime pinigines

Dar neišrinkote kalėdinės dovanos artimam žmogui? Galbūt verta padovanoti naują piniginę, nes labai tikėtina, kad euras paskatins ją pakeisti. Taip yra dėl to, kad praktiškai visi euro banknotai yra ilgesni ir platesni už litus.

Dar neišrinkote kalėdinės dovanos artimam žmogui? Galbūt verta padovanoti naują piniginę, nes labai tikėtina, kad euras paskatins ją pakeisti.

Pavyzdžiui, didžiausias 500 eurų banknotas yra 160 milimetrų ilgio ir 82 milimetrų pločio. Tuo tarpu 500 litų banknotas yra gerokai mažesnis – vos 145 milimetrų ilgio ir 70 milimetrų pločio.

Žinoma, tokio nominalo banknotai piniginėse būna retas svečias, ypač populiarėjant el. bankininkystės paslaugoms, tačiau panaši situacija ir su mažesnio nominalo banknotais. Vienintelis 5 eurų banknotas yra mažesnis, o visi kiti rizikuoja netilpti į piniginę.

Tiesa, galvodami apie naują piniginę, nepamirškite didelio ir patogaus skyrelio monetoms. Jų tikrai turėsime gerokai daugiau negu iki šiol.

Pasikartosime daugybą ir dalybą

Vienas euras – 3,4528 lito. Jau beveik pusmetį parduotuvių lentynose, restoranų meniu ir visose kitose vietose, kur kainos nurodytos litais, šalia galime pamatyti ir atitikmenį eurais.

Galima sakyti, akis jau šiek tiek įprato, tačiau sausį neabejotinai turėsime prisiminti esmines daugybos ir dalybos taisykles, ypač tokiose situacijose, kai mokėdami litais, grąžą gausime eurais. Išmaniuosius telefonus turintiems gyventojams bus paprasčiau – galima naudotis specialiai sukurtomis programėlėmis (nemokamą euro skaičiuoklę rasite ir „Google play“, ir „App Store“ parduotuvėse).

Kitiems gyventojams paprastose situacijose pagelbės Lietuvos banko išplatinti specialūs kalendoriukai. Beje, patogus skaičiuotuvas yra dar viena nebloga idėja kalėdinei dovanai.

Nėra ko slėpti – įvedus eurą laukia tam tikras psichologinis iššūkis, kai sumos mūsų sąskaitoje banke, mūsų atlyginimai vizualiai sumažės beveik 3,5 karto.

Iš naujo suprasime daiktų ir paslaugų vertę

Sistemų migracija į eurą įvyks per keliolika valandų, tačiau prireiks kelių mėnesių, kol prie naujos valiutos prisitaikys mūsų mąstymas.

Nėra ko slėpti – įvedus eurą laukia tam tikras psichologinis iššūkis, kai sumos mūsų sąskaitoje banke, mūsų atlyginimai vizualiai sumažės beveik 3,5 karto.

Kita vertus, lygiai tiek pat sumažės ir išlaidos, sąskaitos, kurias kas mėnesį turime sumokėti. Prie naujų sumų priprasti reikės laiko, tikėtina, kad visus kitus metus praleisime bandydami atprasti eurus mintyse versti į litus.

Visų pirma, rekomenduojame bent jau metų pradžioje griežčiau vesti savo asmeninę ar šeimos apskaitą, nuolat vertinant savo išlaidas ir jų pokytį. Tokiu būdu nesusidursite su situacija, kai parduotuvėje prekėms „atpigus“ tris su puse karto, norisi prisipirkti daugiau.

Tapsime  labiau „elektroniniai“

Euras neabejotinai dar labiau priartins elektroninę bankininkystę prie žmonių. Gyventojai jau dabar yra raginami savo turimas santaupas perkelti į bankų sąskaitas, kur jos bus nemokamai konvertuotos į eurus. Tikėtina, kad nemaža dalis gyventojų savo santaupas ten ir paliks supratę, kad taip gerokai saugiau ir patogiau, nei laikyti pinigus po čiužiniu.

Tikriausiai pastebėjote, jog kai kuriose parduotuvėse jau atsirado kasos, skirtos tik atsiskaitantiems kortelėmis? Būtent šis atsiskaitymo būdas taps išsigelbėjimu norintiems atsiskaitinėti greičiau ir patogiau.

Pirmosiomis 2015 metų savaitėmis gyventojų lauks dvigubos valiutos iššūkis, kai atsiskaitant litais, grąža bus duodama eurais. Kils papildomų rūpesčių, kur laikyti skirtingas monetas ir banknotus, tačiau šių rūpesčių visiškai neturės kortelėmis atsiskaitantys pirkėjai.

Tikriausiai pastebėjote, jog kai kuriose parduotuvėse jau atsirado kasos, skirtos tik atsiskaitantiems kortelėmis? Būtent šis atsiskaitymo būdas taps išsigelbėjimu norintiems atsiskaitinėti greičiau ir patogiau.

Teigiamas postūmis laukia ir mobiliosios bankininkystės, nes bent jau metų pradžioje gyventojams norėsis dažniau stebėti savo sąskaitos likutį ir atliktus mokėjimus ar pavedimus. Tik nepamirškite laiku parsisiųsti atnaujintų mobiliojo banko programėlių versijų. Pavyzdžiui, „Danske Bank“ jau paruošė savo „mBanko“ atnaujinimą, kuris Naujųjų metų naktį automatiškai perkels programėlę į euro režimą.

Atsiskaitysime greičiau ir pigiau

Pamirškite laikus, kai po pietų atliktas mokėjimas kitame banke sąskaitą turintį gavėją pasiekia po kelių valandų arba tik kitą dieną. Nuo Naujųjų metų paprastų mokėjimų Lietuvoje tarpuskaita vyks kas valandą. Tai reiškia, kad elektroninių eurų kelionės iš sąskaitos į sąskaitą gerokai pagreitės.

Dar viena gera žinia laukia tų, kurie vykdo daug bankinių operacijų į kitų ES šalių bankuose esančias sąskaitas. Pavedimai ES šalyse taps vietiniais mokėjimais, todėl ir įkainiai bus mažesni – kaip už vietinius mokėjimus, kitaip tariant, gerokai atpigs.

Giedrė Gečiauskienė yra „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius