Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Giedrius Mozūraitis: Necenzūriniai žvirbliai liberalų lūpose – jų stilius?

Žodis žvirbliu lekia, bet jaučiu grįžta – sako lietuvių liaudies išmintis. O kokie jaučiai laksto liberalų lankose?
Giedrius Mozūraitis
Giedrius Mozūraitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, iki kaulų smegenų liberalas, savo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje vieną kategoriją vilniečių išvadino mulkiais: „Tyliai pamąstau apie vieną mulkį vairuotoją, kuris kaip tik vakar <...>“. Vieša frazė – vieša nuomonė.

Nenuostabu, kad buvęs Liberalų sąjūdžio frakcijos narys britas Markas Adamas Haroldas taip pat nelaikė liežuvio už dantų ir tarstelėjo savo profilyje „F*** you Lithuania“. Kas čia – nevalingos emocijos ar tiesiog liberalų stilius?

Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį

Žvirblį paleido, o jautis grįžo su dideliais ragais. Pasikėsinimas Lietuvą seksualiai išnaudoti norėjusiam politikui baigėsi tragiškai – po kelių dienų M.A.Haroldas buvo išmestas iš Vilniaus miesto savivaldybės Liberalų sąjūdžio frakcijos. Na, o į Darbo partijos skundą dėl tokio politiko elgesio Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija sureagavo teisingai – nėra čia ko necenzūriniais žodžiais svaidytis.

Tris mėnesius šį galvosūkį sprendusi Savivaldybės Etikos komisija pateikė atsakymą. Taip – politikas M.A.Haroldas pažeidė ne vieną valstybės politikų elgesio principą. Etikos komisija nustatė, kad M.A.Haroldas, pasisakydamas viešoje „Facebook“ erdvėje, pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio 4 straipsnio 1, 2, 5 ir 9 dalyse minimus elgesio principus bei Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijos veiklos nuostatų 48 punktą, kuriame teigiama: „Politikas, sakydamas viešas kalbas, rašydamas straipsnius, bendraudamas su žiniasklaida, turi būti dalykiškas ir santūrus, savo mintis dėstyti suvokdamas, kad jos gali būti suprastos kaip Savivaldybės pozicija“.

Atidžiau į savo viešus pasisakymus reiktų pasižiūrėti ir miesto merui R.Šimašiui – žiū, bus suprastas „ne taip“. Savo viešoje nuomonėje jis aiškiai išreiškė savo pyktį, o ant „vaflių“ neva stovinčius vairuotojus – išvadino mulkiais. Ar tokia leksika dera miesto merui? Juk aiškiai pasakyta – kalbėti santūriai ir dalykiškai, bet... Vis išsprūsta ne tas žvirblelis.

Etikos komisija rekomendavo viešai atsiprašyti

Istorija su politiku iš Didžiosios Britanijos irgi dar nesibaigia – Etikos komisija rekomenduoja M.A.Haroldui viešai atsiprašyti Lietuvos žmonių dėl savo neetiško poelgio.

Tam jis gavo vieną mėnesį – Etikos komisijos nuosprendis padarytas rugsėjo pabaigoje. Dabar spalio vidurys – viešojoje erdvėje tyla, bet juk čia tik rekomendacija, ar ne? Be to, Etikos komisija M.A.Haroldui rekomendavo suderinti savo elgesį ir veiklą su kodekse nustatytais valstybės politiko elgesio principais ir reikalavimais. Na, ko gero šiomis rekomendacijomis turėtų pasinaudoti ne tik jis, bet ir kiti liberalai.

Verta dar kartą priminti, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 4 straipsniu politikai viešajame gyvenime privalo vadovautis pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo ir pavyzdingumo principais.


Giedrius Mozūraitis yra Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius