Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Vaičekauskas: Gandriukai, snapelius į laisvą spaudą galandantys

Aš „apakęs“. Niekada į galvą net nešovė mintis, kad praėjus 27-iems atkurtos Nepriklausomybės metams bus taip tiesmukai kvailai, įžūliai pasikėsinta į žodžio ir spaudos laisvę.
Gintaras Vaičekauskas
Gintaras Vaičekauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Nuo pirmųjų nepriklausomybės dienų man pačiam teko garbė dirbti laisvoje žiniasklaidoje. Todėl naujausių valstiečių pataisų, kuriomis jie atvirai siekia įtvirtinti spaudos cenzūrą, nurodyti, ką, kur ir kiek spaudai nušviesti teigiamai, kada apie politiką ir politikus rašyti gerai, o kada – išvis nerašyti, negaliu vertinti niekaip kitaip: tai yra spjūvis į veidą. Ne tik šalies žiniasklaidai. Pačiai laisvo žodžio idėjai, nepriklausomai Lietuvai.

Sunku nuspėti, kuriuo keliu valstiečiai norėtų pasukti mūsų valstybę – arčiau Putino Rusijos, Baltarusijos, o gal pačios Šiaurės Korėjos?

Sunku nuspėti, kuriuo keliu valstiečiai norėtų pasukti mūsų valstybę – arčiau Putino Rusijos, Baltarusijos, o gal pačios Šiaurės Korėjos?

Tik laisvas žodis, atvira ir drąsi kritika užtikrina demokratiją, tikrąją laisvę. Kaip ilgą laiką dirbęs žiniasklaidoje galiu pasakyti – kažkada spauda galbūt pernelyg piktnaudžiavo sukrečiančiais vaizdais pirmuose puslapiuose, naujienų reportažuose. Tačiau pati žiniasklaida valėsi ir tebesivalo nuo tokių dalykų.

Geriausiai jos darbą įvertina skaitytojai, žiūrovai. Tai vadinama savireguliacija. Juk palaipsniui iš mūsų žiniasklaidos dingo garsiojo 5-ojo puslapio rubrika, kriminalų dominavimas.

Žurnalisto priedermė informuoti, ne klastoti. Kad ir kaip kai kuriems valstiečiams (o gal ir pačiam Kultūros komiteto pirmininkui) norėtųsi žiniasklaidos pranešimus suskirstyti į gerus ir blogus, į teigiamus ir neigiamus bei legalizuoti naują valstietišką žiniasklaidos „baudžiamąjį kodeksą“ – tai nepavyks. Vien dėl to, kad yra Konstitucija, kuri be visų kitų dalykų garantuoja žodžio laisvę.

Verta prisiminti, kad tai ne pirmas į valdžią užkopusių „švonderių“ bandymas gniaužti laisvą mintį bei žiniasklaidą. Buvo ankstesnių valdančiųjų iniciatyvos.

Tad kyla klausimas: ar kai kurių politikų kvailumas –neišgydoma liga? Kvailiai nepavojingi. Bet ar tikrai Seimo nariai Dovilė Šakalienė, Zenonas Streikus ir Robertas Šarknickas nežino ar nesupranta, ką daro? Nesupranta taip pat, kaip jų „kolūkio“ pirmininkas?

Šis valdančiųjų bandymas užčiaupti žiniasklaidą, akivaizdžiai parodančią, kad karalius – nuogas, tikrai nepraeis be pasekmių. Manau, jas pajus visa pažaliavusi valstiečių svita.

Jei skandalingos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos nebus atsiimtos ir kažkokiu (nesuvokiamu) būdu nukeliaus iki svarstymo Seimo posėdžių salėje, Lietuvos valdžia ir jos farmeriai 100 proc. išgarsės pasaulyje. Iš valstietiškos reformų vizijos kol kas kyšo tik plūgo rankenos.

Valstietijai, vėl nusivaliusiai kojas į Konstituciją (ir žodžio laisvę), nebėra kur žengti toliau. Toliau jau nebebus į ką kėsintis.

Gintaras Vaičekauskas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius