-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gunaras Kakaras: Vytis ir miško bunkeris

Matau galimybę išspręsti idėjų konfrontaciją – galima vienu projektu įgyvendinti abi idėjas.
Gunaras Kakaras
Gunaras Kakaras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kylančios kalvos profilį reikėtų šiek tiek pakeisti – tegu centre, tiesiai virš simbolinių medžių sienos iškyla dominuojanti aukštuma. Tos aukštumos centre pastatome Vyčio skulptūrą. Tik ne tokią, kaip nulipdė autorius. Realaus arklio ir raitelio masyvi skulptūra tikrai yra mūsų dvimačio, istorinio, į kraują įaugusio Vyčio simbolio profanacija.

Tegu virš realaus ir kartu simbolinio partizanų bunkerio iškyla sudvasintas, tik mintyse ir širdyje nešiotas Vyčio vaizdas. Sakalauskui reikėtų savo raitelio skulptūrą paversti dvasine vizija. Matyčiau tarsi pieštuku nupieštą trimatę Vyčio skulptūrą (bet, žinoma ne tą jau demonstruotą iš lygiagrečių linijų), kuri būtų ir tuščiavidurė, ir trimatė, ir realiai jaučiama iš bet kurio rakurso žiūrint. Tai jau subtili užduotis autoriui. Tai – tarsi visos lietuvių tautos, kiekvieno lietuvio širdyje, kaip vizija plevenantis Vyčio vaizdas.

Tiek Vyčio skulptūra, tiek jos pjedestalas turėtų maksimaliai vengti sunkaus materialumo, bet siekti ažūriško efemeriškumo.

Galimas Vyčio variantas ir be pjedestalo ir be kalvos paaukštinimo. Kylanti kalva iki vertikalios medžių siluetų sienos vienaip ar kitaip turi baigtis apsauginiu atitvaru, saugančiu lankytojus nuo nukritimo. Tą atitvarą galėtų simboliškai suformuoti medžių šakos. Tada aukščiausioje kalvos vietoje gali iškilti keli aukštesni medžių siluetai. O tarp jų rastųsi tarsi ore sklendžianti, lekianti Vyčio vizija.

Ažūrinę skulptūrą gaubiančios linijos turėtų maksimaliai piešti realistišką Vyčio vaizdą – perregimą, tarsi ore plevenančią Vyčio viziją, nes mintyse mes ją regime kaip tikrą, realią karžygio, raitelio vaizdą.

Tokio monumento pranašumas būtų:

  1. Būtų įgyvendintas abiejų konfrontuojančių visuomenės pusių norai ir simboliai.

  2. Monumentas atspindėtų ne tik pokario partizanų kovas, bet Vyčio vizija apjungtų visas istorines Lietuvos kovas už nepriklausomybę.

  3. Toks monumentas savo originalumu ir netikėtų meniniu sprendimu daug giliau ir prasmingiau simbolizuotų Lietuvos istoriją istorinėje Vilniaus aikštėje.

Gunaras Kakaras yra astronomas, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius