-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hubba Bubba“ ir Dievas

Prezidentūroje vėl vyko Nacionaliniai maldos pusryčiai, kurių metu pasakytą prezidento kalbą vakar jau komentavo LŽ. Šio renginio tradiciją į lietuvišką politinę dirvą bandė įdiegti prezidentas Valdas Adamkus.

Tradicija rengti Maldos pusryčius atsirado Antrojo pasaulinio karo metais, kai keletas JAV Senato narių pradėjo rengti neformalius susitikimus, per kuriuos dalijosi krikščioniško gyvenimo patirtimi bei jos pritaikymu politikoje. Tokia jau likimo ironija, kad daugybė neformalių dalykų ilgainiui tampa itin formalūs.

Tradicija graži ir norėtųsi viltis, kad ji bus pratęsta, kai prezidentūroje įsikurs jos nauja šeimininkė. Tokiuose Maldos pusryčiuose dalyvauja kone visas krašto politinis elitas, tarsi tuo parodydamas, kad jam Evangelijos vertybės, jei ne itin svarbios, tai bent ne svetimos. Šiemečiai Maldos pusryčiai buvo pažymėti krizinių nuotaikų. Vėl liejosi jausmingos kalbos apie evangelines vertybes, tušti svarstymai apie moralę, buvo net užuominų į atgailą, tačiau visi šie išvedžiojimai tik stiprina valstybės piliečių nepasitikėjimą ir sarkazmą.

Tenka konstatuoti, kad mūsų politiniame gyvenime evangelinių vertybių reikia ieškoti su žiburiu. Tarp krašto politikų klesti visai priešingi panašiuose renginiuose deklaruojamoms tiesoms reiškiniai. Žvelgiant į politikų, valdininkų elgesį susidaro įspūdis, kad moralė paliekama dvasininkams ir mąstytojams, o politikų elgesio kodeksas ribojasi tik įstatymu.

Štai Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) prie Vidaus reikalų ministerijos, be Vyriausybės leidimo, įsigijo du visureigius už 222 tūkst. litų, atsisakydamas įsigyti dalį planuotos gaisrų gesinimo įrangos. Reakcija? Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis žiniasklaidai tvirtino, kad neketina atleisti PAGD vadovo Remigijaus Baniulio. Ministras apsiribojo griežtu R.Baniulio įspėjimu. Seimo narys Arvydas Vidžiūnas nebus nubaustas už tai, kad vairavo išgėręs. Jis reikalauja jį nubausti ir palikti ramybėje, tačiau nežada atsistatydinti. Taip įstatymas ir moralė sutapatinama: tereikia viską sutvarkyti pagal įstatymo raidę ir atsakomybės paprasčiausiai nėra.

Kur pabodusios istorijos apie kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio kostiumą, marškinius ir batus, kurie mokesčių mokėtojams kainavo 1073 litus? Ar Socialinės apsaugos ministro Rimanto Dagio išleistus 1092 litus vyriškai odinei rankinei? Dar kraupiau atrodo mūsų naujai iškeptos europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės "kanceliarinės" išlaidos: sausainiai, saldainiai, konjako skonio triufeliai, medus, kitiems asmenims priklausančių automobilių remontas. O buvusios ministrės kramtomosios gumos "Hubba Bubba", kuri kainuoja vos šešis litus, pirkimas už valdiškus pinigus verčia gūžtelėti pečiais. Kaip ir socdemų milijonieriaus Broniaus Bradausko pirkiniai - žirklės mėsai, skardinių atidariklis. Kiti socialdemokratai Bronius Pauža ir Julius Sabatauskas Seimo buhalterijai pateikė čekius, kad pirko batonų, rūkytų dešrų, vyniotinių, delikatesinių broilerių krūtinėlių...

Šie pirkiniai atrodo itin nemaloniai, nes kalbama apie turtingus žmones, kurių kišenėse šlama šimtai tūkstančių litų, net milijonai. Stebina kitkas - koks yra šių žmonių mentalitetas, kad jie "smulkinasi" dėl kelių litų?! Juk problema - ne keli valdiški litai (jie neišgelbės mūsų biudžeto), o šių ponių ir ponų požiūris į valstybę, jos žmones, viešai deklaruojamas vertybes. Kyla pagrįstų klausimų: ką tokie žmonės veikia politikoje, kodėl jie sprendžia mūsų visų reikalus, kodėl juos toleruoja tos partijos, kurioms jie priklauso? Negi jie pasižymi tokiais gabumais, kad be jų Lietuva neišgyventų?

Prisiminkime, jog Didžiosios Britanijos parlamento pirmininkas Michaelas Martinas atsistatydino paaiškėjus, kad šios šalies parlamentarai už kompensuojamas iš valstybės iždo lėšas pirko, pavyzdžiui, šuns ėdalo, o leiboristų partijos pirmininkas, premjeras Gordonas Brownas paragino į skandalą įklimpusius savo bendrapartiečius pasitraukti iš parlamento. Tuo pat metu tiek garsiai apie Dekalogą postringavęs Lietuvos Seimo pirmininkas nejudina nė piršto, kad paveiktų analogišką situaciją mūsų parlamente. Tyli ir parlamentinių partijų lyderiai.

Per Maldos pusryčius kalbėjusi Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sakė: "Sovietmečiu Bažnyčia buvo išstumta į siaurą rezervatą. Dabar - grįžo. Bet ar grįžo į mus, į tas valstybės ertmes Dievas? Nes ten, kur Dievas, negali būti cinizmo, veidmainystės ir melo." Atrodo, kad tas ertmes užpildo "Hubba Bubba".


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius