Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ieva Pakarklytė: Draudimų muziejus

Iš kur kyla draudimai? Iš kur atsiranda nepasitikėjimas kitais žmonėmis? Kompleksai, baimės, nevisavertiškumas, puikybė tai didžiausi draudimų ligos sukelėjai. Draudimų liga serga valstiečiai-žalieji. Praėję ketveri metai rodo, kad liga greičiausiai jau tapo lėtinė, nepagydoma.
Ieva Pakarklytė
Ieva Pakarklytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Užuot pasitikėję žmonėmis ir leidę jiems spręsti patiems, valdantieji rodė aroganciją ir proto puikybę, bandydami sureguliuoti, „sutvarkyti“ Lietuvos žmonių gyvenimą pagal savo vienintelę ir teisingiausią nuomonę.

Priminsiu keletą dalykų, kuriuos uždraudė ar bandė uždrausti valstiečiai, dažnai palaikomi ne tik koalicijos partnerių, bet ir opozicijos didžiausios partijos – konservatorių.

Šią vasarą, Seimo kadencijai einant į pabaigą, dauguma Seimo narių bent vienu klausimu rado sutarimą – nusprendė uždrausti paplūdimį Lukiškių aikštėje. Visi kiti darbai buvo mesti į šalį ir Lukiškių aikštės įstatymas buvo priimtas ypatingos skubos tvarka, vos per kelias dienas. Gaila, kad švietimo ar sveikatos apsaugos sritys per ketverius metus taip ir nesulaukė tokio uolaus Seimo dėmesio. Net tada, kai pro ministerijų langus švietimo kokybės ginti ėjo mokytojai, keitėsi ministrai, bet realūs pokyčiai švietime nevyko.

Toliau laukiame draudimo projekto dėl Lukiškių aikštėje žiemos metu įsikursiančios čiuožyklos. Gali būti, kad vis tik nesulauksime, nes, pasak vienos konservatorių partijos atstovės, čiuožykla yra moralu – žiemą žmonės padoriai apsirengę, suprask, uždengę savo gėdingą kūną striukėmis ir paltais.

Prieš kelerius metus buvo uždrausta pardavinėti alkoholį nestacionariose kavinėse. Pavyzdžiui, paplūdimio kavinėse, Kalėdų miesteliuose ar kitose panašiose vietose. Galiausiai nuo šio sprendimo valstiečiai atsitraukė – draudimas kurį laiką galiojo, o nuo rugpjūčio buvo atšauktas.

Iš kur kyla draudimai? Iš kur atsiranda nepasitikėjimas kitais žmonėmis? Kompleksai, baimės, nevisavertiškumas, puikybė tai didžiausi draudimų ligos sukelėjai.

Uždrausta pardavinėti alkoholį degalinėse, nebegalima pardavinėti vaikiško šampano. Ne vaikišką šampaną galima gerti jau nebe nuo 18-os, o nuo 20-ies metų. Beje, o koks likimas ištiko šokoladines cigaretes? Ar ir jos uždraustos?

Buvo uždrausta ir alkoholio reklama, plėšomi užsienio žurnalų puslapiai su alkoholio reklamomis. Kiek tai veiksminga ir adekvati priemonė, ir kaip šį draudimą bandoma apeiti, turbūt aiškinti nereikia. (Šią pastraipą pristato – #NEALKOHOLINIS)

Šią vasarą Seime svarstytas ir draudimas eksponuoti tabako gaminius parduotuvėse. Jei rudenį sprendimui bus pritarta, nuo kitų metų visi tabako gaminiai – tik iš po prekystalio.

Medicinos ir sveikatos apsaugos srityje draudimai buvo siūlomi aktyviausiai. Užuot sprendus įsisenėjusias gydytojų specialistų trūkumo ir medikų mažų atlyginimų problemas, karantino metu ministras Veryga draudė medikams dirbti keliose vietose.

2017-aisiais su konservatoriais ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovais susivieniję valstiečiai bandė uždrausti Lietuvoje keisti lytį: „farmakologinės, chirurginės procedūros ar psichiatrinė, psichologinė terapija, kuriomis siekiama pakeisti genetiškai nulemtos asmens lyties požymius (lyties keitimas), Lietuvoje yra draudžiamos“

Buvo ir daugiau bandymų uždrausti. Draudimas valgyti, gerti ir rūkyti prie vairo, vaistinių reklamos draudimas, dekoratyvinės gatvių pavadinimų lentelės užsienio kalbomis – visi šie dalykai per plauką netapo draudžiami.

O šį rugsėjį pasitinkame su nauju draudimu. Šį kartą valdantieji sugalvojo uždrausti masažistes ir masažistus. Sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė, kad masažo paslaugą galėtų teikti tik medikai, o visi privatūs masažo salonai turi savo paslaugas pervadinti kitaip, nes masažas – tik poliklinikose.

Dar būtų galima uždrausti skyrybas, perukus, cukrų, sviestą, palaidines ant petnešėlių, sertifikuoti būrėjas ir astrologes, o naktinių klubų ir barų veiklą visiems laikams apriboti iki dešimtos vakaro.

Skamba absurdiškai? Bet kai kurie draudimai iš šio sąrašo jau buvo pradėję skintis kelią Seime, kaip, pavyzdžiui, cukraus mokestis.

Lietuvai užtenka draudimų, nusiųskime juos į muziejų! Tegul lieka tik migloti draudimų prisiminimai – apdulkėję eksponatai draudimų muziejuje.

Šalies iššūkius turime spręsti ne kvailais draudimais, o gerindami švietimo kokybę ir ugdydami kritinį mąstymą.

Kviečiu komentaruose pildyti šį tekstą draudimais - būsimais draudimų muziejaus eksponatais.

Ieva Pakarklytė yra Vilniaus mero komandos vadovė, Laisvės partijos kandidatė į Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius