-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ilona Daugėlaitė: Atlygio iššūkis 2017 m. – kaip praryti karštą bulvę?

Paskutinįjį besibaigiančių metų mėnesį visos mintys sukasi apie tai, kaip dirbsime 2017-ais metais ir kokie nauji iššūkiai mūsų laukia. Versle nesame naujokai, todėl viską planuojame ir darbų žemėlapį braižome iš anksto.
Ilona Daugėlaitė
Ilona Daugėlaitė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Džiugina ir tai, kad vis rečiau tenka įrodinėti ir teisintis, kad valstybės valdomai įmonei galioja tie patys verslo valdymo principai ir standartai, kaip ir visoms kitoms įmonėms. Tą labai gerai pajutome ir dalyvaudami konferencijoje „Verslas 2017“, kur išgirdome žinią, kad darbo jėgos trūkumas lems staigų kvalifikuotų darbuotojų brangimą. Prognozuojama, kad dėl to atlygis turėtų didėti 4-8%. Tai padarys įtaką visam verslui, o mums, valstybės valdomai įmonei, šie skaičiai bus tikrai didelis iššūkis. Kodėl būtent mums?

„Lietuvos energijos“ (LE) grupės įmonės susiduria su tais pačiais verslo valdymo iššūkiais, kaip ir privačios įmonės – toje pačioje rinkoje konkuruoja dėl gabių ir vertę kuriančių darbuotojų.

Tačiau dėl to, kad tai yra valstybės valdoma įmonių grupė, dažnai atsiduriame tokioje padėtyje, kai norint pritraukti gabius darbuotojus, negalime jiems pasiūlyti jų lūkesčius atitinkančio atlyginimo. To mums daryti neleidžia labai aiškiai nubrėžta linija, vadinamosios lubos, kurių negalime perkopti.

Todėl visai nenuostabu, kad ir bendrovės „Hay group“ atliktas tyrimas parodė, kad „Lietuvos energijos“ grupės įmonių vadovų atlyginimai yra žemesni už rinkos vidurkį. Nepaisant to, šios situacijos nedramatizuojame, nes puikiai suprantame savo organizacijos misiją ir viziją, o šių savo tikslų dėka sugebame į grupę pritraukti kompetentingų darbuotojų, kuriems prasmę teikia pasiūlytas darbas ir su juo susiję iššūkiai.

Kita vertus, žinia apie prognozuojamą atlyginimų didėjimą kitais metais, mus, valstybės valdomą įmonę, stumia į gana keblią padėtį. Jeigu darbuotojų atlyginimai didės, tai atitinkamai daugiau turėtų uždirbti ir vadovai. Tačiau, kaip minėjau, dėl vadovų atlyginimų mūsų rankos yra susaistytos. Dėl to galime patekti tiesiog į paradoksalią padėtį: 2017 m. darbuotojai galėtų uždirbti daugiau, bet dėl reguliuojamų „lubų“ – ne daugiau nei vadovai.

Todėl kitais metais didėsiantys atlyginimai mums bus lyg karšta bulvė ir turėsime sugalvoti, kaip nenusideginus burnos ją praryti.

Versle galioja dėsnis, kad geriausius rezultatus įmonei sukuria kompetentingi ir įsitraukę darbuotojai. Tokių mums visada labai reikia, nes LE grupė ir ateityje sieks išlaikyti geriausiai valstybės valdomos įmonės vardą. Tai reiškia, kad klientams turime ir toliau mažinti kainas bei teikti kokybiškas paslaugas, didinti šalies konkurencingumą ir savo veiklą grįsti socialinės atsakomybės principais. Akcininkui – Lietuvos valstybei – mokėti dividendus ir didinti grąžą. Darbuotojams – mokėti konkurencingą atlyginimą ir kurti įsitraukimą skatinančią darbo aplinką.

Kalbant apie 2017 m. atlygio prognozes, tai sieksime, kad, palyginti su rinkos vidurkiu, mūsų atlyginimų atotrūkis nedidėtų, o ateityje – priartėtų prie konkurencingų rinkos dydžių. Nepaisant visų iššūkių ir keblumų, mūsų pagrindinė taisyklė, nustatant atlygį darbuotojams ir aukščiausio lygio vadovams išliks nepakitusi – jis priklauso nuo asmeninio indėlio į bendrą rezultatą ir suinteresuotumo savo profesine bei įmonės sėkme.

Ilona Daugėlaitė yra „Lietuvos energijos“ Organizacinio vystymo direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius