Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilona Daugėlaitė: Jei yra partnerystė, bus ir atlygis, ir karjera

Balandžio antroje pusėje organizuojame „Naujokų dienas“ – susitiksiu su „Lietuvos energijos“ (LE) grupėje neseniai pradėjusiais dirbti darbuotojais. Šio renginio visuomet laukiu, nes su kolegomis kalbame apie svarbiausius dalykus – mūsų organizacijos vertybes, viziją, misiją ir, aišku, tai, ką darome, kaip darome ir kodėl taip, o ne kitaip.
Ilona Daugėlaitė
Ilona Daugėlaitė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Svarbu ir tai, kad LE grupė vienija apie 20 įmonių, kurių veikla ir organizacinė branda skiriasi, tačiau kiekviena jų turi savo paskirtį grupės kuriamos vertės grandinėje. Tokia struktūra sukuria puikias galimybes darbuotojams, renkantis įvairias savirealizacijos kryptis ir sritis.

Nuolat susitikdama su darbuotojais ir išklausydama jų nuomones, esu pastebėjusi, kad visais laikais vyrauja du amžini klausimai: kada pakelsite man atlyginimą? Kada aš padarysiu karjerą?

Jie iškyla net tada, kai pokalbis sukasi apie tai, ko iš darbuotojų tikisi organizacija, kokia yra jos strategija ir tikslai bei suplanuoti pokyčiai jiems pasiekti. Stebint to klausančius žmones, susidaro įspūdis, kad tą akimirką ant veidų nusileidžia savotiška uždanga, o jų kūno kalba sako: viskas, ką čia vardijate, yra „įdomu“, bet man gerokai svarbiau, koks strategijos įgyvendinimo kontekste bus mano darbo vietos likimas ir ar dėl to keisis mano atlyginimas?

Tai visiškai suprantami ir racionalūs klausimai. Kita vertus, jeigu dirbdamas organizacijoje, nesieksi įsigilinti ir suprasti, kokia yra organizacijos ateities vizija, kuria kryptimi ir kodėl ten, ji juda, kokie iššūkiai laukia kelyje ir kaip juos teks įveikti, tai atlyginimo pakėlimo ar naujų pareigų gali niekada ir nesulaukti.

Kai darai tiek, kiek tik išgali, ir vis tiek galvoji, ką dar galėčiau padaryti geriau, esi tas, kurio labiausiai ieško darbdaviai.

Juolab, jeigu dar visam tam demonstruoji ir visišką abejingumą. Kad taip neatsitiktų, reikia gyventi ne praeitimi, o dabartimi ir nuolat galvoti apie ateitį, nes turi suprasti situacijos kontekstą ir, atsižvelgdamas į tai, veikti čia ir dabar, visą energiją sutelkdamas į savo tiesioginę veiklą ir siekiamą rezultatą.

Kita vertus, jeigu nori ramaus ir patogaus gyvenimo, pavyzdžiui, kasdien stabilioje aplinkoje atlikti pareigybinėje instrukcijoje apibrėžtas funkcijas ir kad niekas tau nekvaršintų galvos, tai tokį požiūrį ir karjeros svajones tikrai bus sunku suderinti.

Mėgstu kartoti, kad sėkmė ateina tada, kai susitinka pasiruošimas su galimybe. Tai reiškia, kad turi nuolat eiti į priekį, domėtis, klausytis, girdėti, tobulėti ir suprasti ne tik procesus, kurie vyksta tavo tiesioginio darbo aplinkoje, bet ir visoje didelėje organizacijoje.

Galimybių buvo, yra ir bus, tik reikia gero pasiruošimo, kuris atneštų sėkmę. Kai darai tiek, kiek tik išgali, ir vis tiek galvoji, ką dar galėčiau padaryti geriau, esi tas, kurio labiausiai ieško darbdaviai. Todėl, jeigu visą savo energiją sutelki į tai, ką gali daryti daugiau ir geriau, tai pripažinimas, susijęs su atlygiu ir karjera, ateis paties darbdavio iniciatyva.

Kita vertus, darbiniuose santykiuose visada turi galimybę rinktis. Tai prilygsta gyvenimui šeimoje: jeigu būnate kartu, tai reiškia, kad vienas kitą gerbiate ir esate tikri partneriai. Bet jeigu būti kartu yra nepakeliama, vertybės ir požiūris į gyvenimą nesutampa, tada laikas skirtis. Aišku ir paprasta.

Su darbuotojais mus sieja ilgalaikės partnerystės santykiai, todėl sutinku, kad ne tik darbuotojas, bet ir darbdavys turi matyti, klausytis ir stengtis nieko svarbaus nepraleisti pro akis. Taip jau yra, kad ne visi darbuotojai yra ekstravertai, kurie drąsiai bendrauja ir puikiai geba komunikuoti.

Tokiomis aplinkybėmis žmonėms, kurie yra kuklesni, nuolat nepakankamai save įvertina ir nelinkę šmėžuoti vyresnybės akyse, kopti karjeros laiptais yra sudėtingiau. Bet galiu patikinti, kad darbuotojus, kurie vertę įmonei kuria ne žodžiais, o darbais, protingi vadovai tikrai pastebi, nes būtent tokių žmonių ir reikia verslui. Po to savaime ateina eilė didesniam atlygiui ir naujoms karjeros galimybėms.

Ilona Daugėlaitė yra „Lietuvos energijos“ Organizacinio vystymo direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius