Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Indrė Genytė-Pikčienė: ECB padėjo tašką Graikijos vyriausybės populistiniam blefui

Europos centrinis bankas (toliau – ECB) pagaliau parodė Graikijai, kas čia diktuoja sąlygas netikėtai priimdamas sprendimą, kad Graikijos vyriausybės vertybiniai popieriai – nebetinkamas užstatas bankų finansavimui ECB. Toks ECB žingsnis sugriovė Graikijos valdžios slaptą planą, kad ši galės pamindama ES fiskalinės drausmės taisykles ir toliau mėgautis palankiomis finansavimosi regione galimybėmis.
Indrė Genytė-Pikčienė
Indrė Genytė-Pikčienė

Tuo tarpu Graikijos centriniam bankui teks pačiam užtikrinti šalies bankinės sistemos likvidumą tol, kol šalies vyriausybė negrįš prie tarptautinių skolintojų reikalaujamo struktūrinių reformų kelio. Toks ECB sprendimas lokalizavo Graikijos bankų sektoriaus likvidumo problemas ir riziką pačioje šalyje bei pablogino skolinimosi sąlygas Graikijos bankams. O likvidumo šalies bankams jau reikia dabar, nes indėlininkai, laimėjus Syrizos partijai, jau pradėjo masiškai atsiiminėti indėlius.

Populistiniais lozungais rinkimus laimėjusi Syriza planavo nebepratęsti finansinės pagalbos programos su tarptautiniais skolintojais (Tarptautiniu valiutos fondu, Europos komisija ir ECB) ir padėti tašką fiskaliniam diržų veržimuisi.

ECB sprendimas lokalizavo Graikijos bankų sektoriaus likvidumo problemas ir riziką pačioje šalyje bei pablogino skolinimosi sąlygas Graikijos bankams.

Dar nespėjęs apšilti valdžioje kojų ministrų kabinetas paskelbė apie minimalios algos kėlimo planus, privatizacijos stabdymą, darbo vietų skaičiaus viešajame sektoriuje didinimą ir finansinę paramą nepasiturintiems. Tokie pažadai švaistytis ne savo jėgomis uždirbtais pinigais užrūstino kitas euro zonos nares, ypač Vokietiją.

Tačiau Syrizos blefui Graikijoje atėjo galas, o Syrizos išpūstas derybinės galios burbulas sprogo. Europos institucijos puikiai supranta, kad bet kokios nuolaidos Graikijai gali paskatinti populistines jėgas ir kitose periferinėse šalyse – Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje. O tai visiškai nepakeliui siekiams atkurti šių šalių konkurencingumą, suefektyvinti viešąjį sektorių bei paskatinti ekonomikos vystymąsi. Tad ši ECB žinutė labai aiški: derybos dėl finansavimo užtikrinimo yra įmanomos tik mainais į klusnų struktūrinių reformų vykdymą.

ECB sukurta žemų palūkanų normų aplinka periferinių šalių reformoms yra ypač palanki. ECB laidavimo užtikrintas rinkų pasitikėjimas ir žemi skolų refinansavimo kaštai sudaro puikią progą išsikuopti, spręsti vidaus problemas bei atkurti konkurencingumą. Deja, toli gražu ne visos tuo sugeba pasinaudoti, o priešingai, pavargo ir vėl reikalauja naujos placebo tabletės, atidėdamos galvos skausmą dėl neveiksnaus ūkio tolyn į ateitį.

Indrė Genytė-Pikčienė yra DNB banko vyriausioji analitikė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius