Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indrė Jakaitytė: Vilniaus Silicio slėnis virsta miražu

Dar vos prieš metus CNN įtraukia Vilnių į dešimties pažangiausių ateities miestų sąrašą, įtakingi japonų analitikai „Media Create“ skelbia Vilnių karščiausiu tašku žaidimų kūrėjams Centrinėje ir Rytų Europoje, britų leidinys „The New Economy“ nominuoja Vilnių išmaniųjų miestų topuose.
Indrė Jakaitytė (Sauliaus Žiūros nuotr.)
Indrė Jakaitytė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Pasaulis džiaugiasi, kad Vilniui pavyko pritraukti tokius pasaulinius žaidimų gigantus, kaip „Wargaming“, „Charlie Oscar“, „Game Insight“.

Tačiau šiandien ši kelerius metus kurta Vilniaus išmanioji pasaka žingsnis po žingsnio tampa miražu. Grėsmė iškilo net ir pačiam didžiausiam startuolių Mekos projektui – „Vilnius Tech Park“.

Šis unikalus IT ir startuolių centras planuotas įgyvendinti bendromis Vilniaus miesto savivaldybės bei privačių investuotojų pastangomis. Bendradarbiaujant su vienos didžiausių žaidimų industrijos kompanijos „Game Insight“, investicinio fondo IMI. VC, verslo akseleratoriaus „Farminers Startup Academy“, „StartupHighway“, investavusio Lietuvoje į beveik 20 startuolių, steigėjais, „Versli Lietuva“, „Investuok Lietuvoje“, TEO, „Practica Capital“, „Vinted“, praėjusių metų pabaigoje buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią savivaldybė, mainais už investicijas bei veiklų vystymą, nuolatinę parko ir jo infrastruktūros priežiūrą, 25 metams išnuomojo buvusios Sapiegos ligoninės pastatų kompleksą.

Apibrėžtas ne tik investicijų dydis (virš 7 mln. eurų), bet ir pareiga gautas pajamas iš nuomos toliau investuoti į pastatų tobulinimą, parko ekosistemos vystymą, specializuotus pradedantiems IT verslams skirtus renginius parke ir t.t.. Pasibaigus sutarties laikotarpiui visi pastatai ir jų pagerinimai grįš atgal savivaldybei.

Savivaldybė, staiga užsimojusi reikalauti keisti esmines sutarties sąlygas, patvirtintas praeitos kadencijos Tarybos, kontroliuoti investuotojus, netgi skirti direktorių (!), griauna ilgai ir nuosekliai kurtą pasitikėjimą.

Nors darbo parke pradžios laukia daugybė startuolių, projektas, savivaldybės žodžiais tariant, pristabdytas. Tačiau, matyt, reikia sakyti – beveik ir sužlugdytas. Savivaldybė, staiga užsimojusi reikalauti keisti esmines sutarties sąlygas, patvirtintas praeitos kadencijos Tarybos, kontroliuoti investuotojus, netgi skirti direktorių (!), griauna ilgai ir nuosekliai kurtą pasitikėjimą.

Man dar niekada nėra tekę matyti tokio nepagarbaus valdininkų elgesio su investuotojais, įžeidžių replikų dėl kapitalo kilmės ar net tautybės, akivaizdaus delsimo išduoti reikalingus leidimus pastatų rekonstrukcijai.

Pasirodome ne prasčiau nei kaimynai iš Rytų. Ironiška, nuo tokios nestabilios sistemos dalis projekto partnerių ir bėgo. Liūdna pripažinti, bet, panašu, kad nepabėgo.

Keista dar ir tai, jog pati naujoji Vilniaus valdančioji dauguma, deklaruodama, kad verslo patirtis geresnė ir reikalingesnė, deleguodama specialistus iš privataus sektoriaus į savivaldybių įmonių valdybas, Tech parką kažkodėl nori paversti dar viena visiškai kontroliuojama savivaldybės įstaiga.

Pirminė projekto idėja, įtvirtinta sutartyse ir Vilniaus m. tarybos sprendimuose, ne veltui buvo leisti privačiam investuotojui tvarkytis pačiam. Siekta išvengti biurokratijos ir šiam klausimui sutelkti tik kompetentingus asmenis, kurie galėtų ne tiesiog pernuomoti patalpas bet kam, o užtikrintų ir kuriamą turinį.

Tam tikslui sudaryta Tech Park valdyba, taryba ir atrankos komitetas. Vilniaus miesto savivaldybė, beje, savo atstovus parko valdyme taip pat turi, yra visos sąlygos prižiūrėti projektą, dalyvauti jame.

Turime suprasti, kad šio projekto didžiausia vertybė – tarptautinį pripažinimą turintys privatūs partneriai ir investiciniai fondai. Tuo šis projektas skiriasi nuo daugelio Rytų ir Centrinėje Europoje valdžios inicijuotų projektų, kurių pagrindas – statyti pastatus, pirkti įrangą, o tik po to galvoti ką su tuo daryti.

Tai pirmas tokio lygio projektas pastatytas ant kojų, o ne ant galvos. Lankėmės panašiame parke Vroclavo mieste, kur taip pat buvusios ligoninės patalpose miestas įkūrė Wrocław Research Centre Eit+ Campus, investavo virš 1 mlrd. zlotų, t.y. beveik tiek, koks yra Vilniaus miesto biudžetas. Ir net jie atvykę į Vilnių mums pavydėjo tokios stiprios komandos, domėjosi, kaip pritraukėme tokius partnerius ir siūlė kartu bendradarbiauti.

Turime suprasti, kad šio projekto didžiausia vertybė – tarptautinį pripažinimą turintys privatūs partneriai ir investiciniai fondai.

Pasaulis Vilniaus Tech parko svarbą supranta. Kodėl negalime mes? Būtų nedovanotina, jei ir šis projektas grynai dėl politinių motyvų būtų „sugriautas“.

Na tai kas, kad šio projekto atsiradimui daug įdirbio padarė Artūras Zuokas. Šio projekto reikia Vilniui ir visai valstybei, vystykime jį toliau.

Pasikartosiu, joks investuotojas nenorės rizikuoti ir investuoti savo pinigus tokioje nestabilioje aplinkoje, kuomet projektai „uždarinėjami“ vos pasikeitus valdžiai. Vilnius vėl panirs į miegančiosios gražuolės miegą.

Tad vis dar tikėdamasi, kad sprendimai negalutiniai, kaip vis dar Vilniaus Tech Park tarybos narė, viešai kreipiuosi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių bei jo komandą – įsiklausykite, išgirskite ir veikite sveiku protu, o ne politinėmis ambicijomis. Rinkimai juk baigėsi seniai ir jūs juos laimėjote.

IT bendruomenė laukia išmintingų sprendimų, išsaugokite šį unikalų Baltijos šalyse projektą.

Indrė Jakaitytė yra „Vilnius Tech Park“ tarybos narė, „Smart Vilnius“ įkūrėja ir projektų iniciatorė (2011-2015)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius