Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investuotojai dairosi įdomesnių alternatyvų

Nors pastarosiomis savaitėmis užsienio akcijų rinkose, ypač JAV, juntama daugiau optimizmo, Lietuva optimistinėmis nuotaikomis kol kas negyvena. Kapitalo atsitraukimas ir gilėjanti ekonominė recesija verčia investuotojus žvalgytis patrauklesnių alternatyvų.

Mūsų šalyje viena populiariausių investavimo krypčių išlieka fiksuoto pajamingumo priemonės – bankų indėliai, vyriausybių vertybiniai popieriai, aukšto reitingo įmonių akcijos. Šias kryptis dažniausiai renkasi tie, kurie paprasčiausiai siekia išsaugoti savo pinigus.

Labiau patyrusių ir didesnę riziką linkusių prisiimti investuotojų akys vis dažniau krypsta į alternatyvaus investavimo (angl. – hedge) fondus. Jų valdytojai, skirtingai nei tradiciniuose fonduose, turi galimybę disponuoti beveik visomis, ir rizikingiausiomis, investavimo priemonėmis. Jie gali naudoti sudėtingesnius išvestinius vertybinius popierius, svertinius instrumentus skolinantis lėšas, pardavinėti skolintas akcijas tikintis kainos kritimo, užsidirbi iš valiutų svyravimų ir t.t.Taip pat populiarėja investicijos į meną, antikvarinius daiktus, netgi vyną.

Toks investavimas praplečia galimybes prisiimant atitinkamą riziką uždirbti daugiau nei tradiciniu būdu. Remiantis „The Economist“ duomenimis, š.m. gegužę šių fondų vidutinė grąža siekė 5,2 proc. Tai – jau pakankamai geras rodiklis po 2008-ųjų, kuomet alternatyvaus investavimo fondų vertė krito 19 proc.

Dėl pakankamai didelės rizikos ir aukštų pajamų reikalavimų „hedge“ fondai yra prieinami tik profesionaliems, nemažai turto turintiems investuotojams. Į juos investuoti siūloma ilgesniam periodui, mažiausiai metams. Portfelyje šios investicijos turėtų sudaryti tokią dalį, kurios praradimas neturėtų įtakos investuotojo pragyvenimo lygiui. 

Investuoja į žaliavas ir meną 

Dabartiniu laikotarpiu taip pat jaučiamas susidomėjimas netradicinėmis investavimo priemonėmis. Jei anksčiau jos dažniausiai apsiribojo nekilnojamuoju turtu, tai dabar investuotojai vis labiau domisi įvairiomis žaliavomis: nafta, metalais, auksu ir pan.

Taip pat populiarėja investicijos į meną, antikvarinius daiktus, netgi vyną. Į netradicines priemones investuojantys fondai turi skirtingas kompetencijas, pavyzdžiui, vienas specializuojasi mene, o kitas – investicijose į naftos produktus. Todėl investuotojas iš fondo valdytojo gali tikėtis pakankamai gilių konkrečios srities žinių.

Šios priemonės taip pat gali atnešti didesnę nei įprastinė grąžą, tačiau rizikos laipsnis čia taip pat yra pakankamai aukštas. Sėkmė priklauso ir nuo fondo valdytojo patirties, tad prieš nukreipiant investicijas į vieną iš šių sričių, reiktų ja detaliau pasidomėti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius