-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas A.Kronkaitis: Šauktinių motyvavimas pinigais – ministro noras pamaloninti rinkėjus?

Kovo 14 d. Valstybės gynimo taryba priėmė sprendimą gražinti Privalomąją karo tarnybą visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip buvo planuota anksčiau.
Jonas Algirdas Kronkaitis
Jonas Algirdas Kronkaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai labai teisingas sprendimas, bet artėja Seimo rinkimai ir krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas nepraleidžia progos pamaloninti rinkėjus, pasiūlo Seimui padidinti šauktiniams išmokas, o tiems, kurie ateina „savo noru“ vykdyti prievolę, mokėti dar daugiau. Šiam pasiūlymui jau pritarė Vyriausybė.

Ministras J.Olekas teigia, kad „įstatymą keičiame norėdami dar labiau paskatinti jaunuolius savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, gerinti tarnybos sąlygas, didinti kario profesijos patrauklumą“.

Tik iš pirmo žvilgsnio pasiūlymas yra labai patrauklus. Iš tiesų tai tarsi uždelsto veikimo bomba kitam ministrui ir būdas sukomplikuoti labai reikalingą ateities sprendimą – perėjimą prie visuotinės karo tarnybos. Kuo tuomet Privalomoji tarnyba skirsis nuo profesinės karo tarnybos ir kiek tai atsieis valstybei?

Jaunimas, kuris ateina į tarnybą, gauna socialines garantijas, visą valstybės išlaikymą (apgyvendinimą, maitinimą, aprangą, socialinį ir gyvybės draudimus).

Iš tiesų tai tarsi uždelsto veikimo bomba kitam ministrui ir būdas sukomplikuoti labai reikalingą ateities sprendimą – perėjimą prie visuotinės karo tarnybos.

Remiantis dabartine tvarka, kiekvienas šauktinis, labai gerai atlikęs tarnybą po devynių mėnesių gauna beveik 3000 eurų kaupiamąją išmoką.

Priėmus J.Oleko teikiamą pataisą, savanoriai gautų 30 proc. priedą, o į šauktinių sąrašus patekusiems, bet tarnybą nutarusiems atlikti anksčiau, tektų 15 proc. priedas.

Tad labai sumažėja skirtumas tarp savo noru Privalomąją tarnybą atlikti nusprendusio šauktinio ir profesinės karo tarnybos kario atlygio, o tai nėra teisinga pastarosios tarnybos karių atžvilgiu.

Kažin kaip šauktiniai iki 2009 metų dar mažesnėmis išmokomis (41 euras) apsiėjo, nors kuris jų nebūtų norėjęs gauti daugiau? Jų motyvacijos pirkti nereikėjo.

Kyla klausimai, ar Vyriausybė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas buvo informuoti, kiek valstybei per metus kainuos 4000 „savo noru“ atėjusių šauktinių 9 mėnesius? Tai lėšos, atimtos iš rezervo pajėgų apginklavimo – tų pačių karių, kurie turės būti parengti ginti Tėvynę. Kiek prieštankinių ir priešlėktuvinių raketų nebus nupirkta?

Šiuo pasiūlymu ministras J. Olekas taip pat diskredituoja konstitucinę normą, kuri numato, jog įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos Respublikos piliečiai privalo atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.

Šalies visuomenė palankiai vertina šauktinių tarnybą, tai rodo ir pačios Krašto apsaugos ministerijos (KAM) užsakymu 2015 m. atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa.

Remiantis jos duomenimis, 75 proc. apklaustųjų pritaria jiems artimo žmogaus sprendimui savanoriškai atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Tam nepritartų 19 proc., o dar 6 proc. apklaustųjų nuomonės šiuo klausimu neturėjo.

Ar būtina už visuomenės pilietišką, patriotišką poziciją dar ir susimokėti pinigus?

Taip pat, šios apklausos duomenimis, 68 proc. respondentų nurodė palaikantys sprendimą sugrąžinti šauktinių kariuomenę. Priešingai teigė apie 26 proc. apklaustųjų. Dar 6 proc. piliečių nežino tikslaus atsakymo į šį klausimą.

Tad kyla pagrįstas klausimas, ar būtina už visuomenės pilietišką, patriotišką poziciją dar ir susimokėti pinigus?

J.Olekas ne kartą yra deklaravęs, kad pasisako už profesionalią kariuomenę, tad bandydamas motyvuoti pinigais, ministras greičiausiai nori pridengti savo priešiškumą šauktiniams. Pinigai, o ypač kai jie ne iš savo kišenės, įprasta socialdemokratų praktika nupirkti visuomenės grupių prielankumą.

Šis pasiūlymas taip pat iškreipia skatinimo ir atlyginimų sistemą. Be to, jis teikiamas atskirai, išėmus iš visų krašto apsaugos sistemoje tarnaujančiųjų atlyginimų konteksto.

Jau dabar Krašto apsaugos savanorių pajėgos yra nepalankioje situacijoje, nes jų skatinimo sistema darosi ne tokia patraukli. Netruks rastis nepasitenkinimo tarp eilinių pareigybėse dirbančių profesionalų. Jų atlyginimus reikia didinti ir kuo greičiau, bet šis pasiūlymas ateityje atims daug lėšų, akivaizdu, profesionalų ir ginkluotės įsigijimo sąskaita.

Jonas Algirdas Kronkaitis yra dimisijos genenoras majoras, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius