Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Juodka: Spalio 14-ąją dieną rinksime Lietuvos Respublikos Prezidentą?

Toks klausimas iškilo po Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymo, už kurias partijas derėtų padėti varnelę, o už kurias tai daryti būtų pati didžiausia nuodėmė. Matyt, visai nesvarbu, kad Prezidentė eina savo pareigas jau trejetą metų, o konservatorių vyriausybė – net ketverius. Pritrūko laiko įvesti tvarką šalies šilumos ūkyje? Vilniaus miesto tarybai tam turėjo užtekti vienerių?
Jonas Juodka
Jonas Juodka

Karštligiškas šalies vadovės kirtis yra išprovokuotas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos rezoliucijos (Dėl elektros gamybos kvotos peržiūrėjimo), kurioje raginama padidinti elektros supirkimo kvotas termofikacinėms elektrinėms ir elektrą supirkti už tokią pačią kainą, kokia yra dabar nustatyta Lietuvos elektrinei Elektrėnuose.

Rezoliucijoje prezidentė raginama daryti įtaką Vyriausybei ir Energetikos ministerijai, kad būtų pakeistos 2013 metams patvirtintos remiamos elektros gamybos kvotos. Tai, savo ruožtu, leistų sumažinti šilumos kainas Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir kiek atsiriboti nuo rusiškojo energetinio diktato, kas yra ypatingai svarbu belaukiant naujojo šildymo sezono bei pasitinkant jį su išaugusiomis dujų kainomis.

Šalies vadovės nedviprasmiškas ir netgi kategoriškas pareiškimas išskiriant kai kurias partijas kaip „blogąsias“, už kurias balsuodami žmonės turėtų labai gerai pagalvoti, už ką jie balsuoja, dvelkia ne taip tolimos valstybės iš rytų politine santvarka. Žmonės Lietuvoje tikrai mėgsta „tvirtą ranką“, tas nėra paslaptis, tačiau per visą gana trumpą nepriklausomybės laikotarpį dar neturėjome Prezidento, kuris taip atvirai išdėstytų, kurios partijos nenusipelnė pasitikėjimo prieš pat Seimo rinkimus.

Svarbu pastebėti, kad ne vien tik Seimo sudėtis keisis po rudens rinkimų, keisis ir Vyriausybė, kurią didžiausią tikimybę sudaryti turi būtent tos pačios Prezidentės iškoneveiktos partijos. Nesunku suprasti, kad būtent dabartiniai nepopuliariai valdančiajai daugumai yra metamas „gelbėjimosi ratas“, o gal esama ir kitų paskatų taip aštriai užstoti konservatorius? Kas gali paneigti, jog būtent dabar duotas startas 2014 m. Prezidento rinkimų kampanijai, į kurios pirmąsias gretas stojusi Prezidentė stengiasi eliminuoti galimus politinius konkurentus.

Šioje vietoje peršasi mintis, kad mažesnių šilumos kainų didžiuosiuose miestuose garantavimas nebuvo nei konservatorių vadovaujamos Vyriausybės, nei pačios Prezidentės darbotvarkėje. Pastaruosius keletą metų, deja, tikrai neteko girdėti ne vieno konstruktyvaus ir realiai įgyvendinamo pasiūlymo iš prezidentūros ar tos pačios Energetikos ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius