-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julius Naščenkovas: Tegu griūna

Taip jau nuskilo, kad Gedimino kalnas ir buvusios pilies laiptinė – Lietuvos simbolis. Protingesni įvardins, kad taip kalnas atlieka tris funkcijas: palengvina kultūros perdavimą iš kartos į kartą, cementuoja grupes ir kurią darną bei tarpusavio supratimą.
Julius Naščenkovas
Julius Naščenkovas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Gedimino kalnas yra simbolis iš praeities: iš ten mes stiprybę semiame. Bet ar tikrai?

Tikrai: Gedimino kalnas įkūnija supratimą, kad buvome dideli, galingi ir įvairūs. Vertikalus simbolis: mes buvome mitybos piramidės viršuje. O paskui nebebuvome: mus skaldė, mus valdė, mus vartojo.

Kad ir atšviežintas, Gedimino kalnas vis tiek yra konflikto naratyvas. Ir tada kyla klausimas: ar konfliktas mus vienija, saisto ir identifikuoja?

Gedimino kalnas yra karo simbolis. LDK ir Vytautas Didysis buvo karas. Šitas simbolis – grubus, kietas, vienišas – yra apie vieną būties stadiją: kovą. Fizinę kovą – ją, beje, laimėjome, tik Vytauto karūnos kelionė baigėsi išdavyste ir apgavyste.

Ar atkreipėte dėmesį, kad karas yra valstybės stadija, kai pasipriešinimas – tautos reikalas? Sėkmė šypsosi geriausiems: gali būti, kad Gedimino kalne rasti vieno iš 1863 m. sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko palaikai.

Kad ir atšviežintas, Gedimino kalnas vis tiek yra konflikto naratyvas. Ir tada kyla klausimas: ar konfliktas mus vienija, saisto ir identifikuoja?

Noriu tikėti, kad ne. Priešingu atveju reikštų, kad tikrasis simbolis yra Pilėnai – visi įmanomi konfliktai viename, – tik padarėme kompromisą dėl problemiško atvaizdavimo.

Viliuosi, kad nesame arba-arba situacijoje: galime ir savo istorines patirtis priimti, ir save telkti ties kažkuo, orientuotu į ateitį.

Beliko paskutinė dalis, žinoma kaip „vertybės“. Ateitis neįmanoma be vertybių, o vertybės neįmanomos be istorijos – su šitaip teigiančiais esu turėjęs vieną-kitą pokalbį. Ir su jais sutinku: yra aiškus loginis ryšys tarp istorijos, vertybių ir ateities. Bet jis nėra absoliutus: net ir nežinodamas savo istorijos gali būti etiškas ir vertingas bendruomenės narys. Suskaičiuokite, kiek aplink jus yra žmogystų, kurios puikiai žino savo istoriją ir nepraleidžia progos deklaruoti tvirtas vertybes – tik nei jums, nei man nesinorėtų būti vienoje ateityje su jomis.

Pradėjau skambiai: tegu griūna. Krizės gali būti geros priežastys refleksijai. Kalną mes atstatysime. Dvigubą tokį, jeigu tik norėsime! Bet remontuokime jį kaip istorinį fragmentą, paminklą ar muziejų. O simbolių paieškokime kitokių: be nuoskaudų, įgalinančių ir dinamiškų.

Julius Naščenkovas yra VšĮ Politinės komunikacijos institutas vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius