Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Bernatonis: Kaip rinksime naują Seimą?

Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Seimo rinkimų įstatymo nebuvo sunku nuspėti. Akivaizdu, kad garantuojant lygią tiesioginę rinkimų teisę, būtina pašalinti didelę rinkėjų skaičiaus disproporciją skirtingose vienmandatėse apygardose.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nustatant balsavimo rezultatus, visi rinkėjai turi būti traktuojami vienodai, o jų balsai turi būti lygiaverčiai. Taigi, paliekant dabar egzistuojančią mišrią rinkimų sistemą tektų šiek tiek koreguoti apygardų ribas prieš kiekvienus rinkimus.

Todėl politikai pradėjo diskutuoti ar nereikėtų iš esmės keisti Seimo rinkimų sistemą. Prisiminta dar 2013 metais mano pasiūlyta idėja Seimo frakcijoms apsvarstyti estiškojo parlamento rinkimų modelio pritaikymo galimybes. Konservatoriai suskubo sukritikuoti neva socialdemokratai ruošiasi panaikinti vienmandates apygardas.

Tačiau estiškojo modelio esmė yra ne didesnės ar mažesnės apygardos, o atsisakymas balsuoti už partinius sąrašus. Kaip rodo apklausos, dauguma mūsų rinkėjų taip pat norėtų balsuoti ne už partinius sąrašus, o už asmenybes. Taigi, mano siūlytas modelis atitiktų daugelio žmonių lūkesčius.

Kaip rodo apklausos, dauguma mūsų rinkėjų taip pat norėtų balsuoti ne už partinius sąrašus, o už asmenybes. Taigi, mano siūlytas modelis atitiktų daugelio žmonių lūkesčius.

Deja, prieš dvejus metus konservatoriai apskritai atsisakė svarstyti šį pasiūlymą, neparodė didesnio susidomėjimo ir kitos Seimo frakcijos. Dabar, kai iki Seimo rinkimų lieka mažiau nei vieneri metai, nebe laikas keisti rinkimų sistemą iš esmės.

Ir ne vien todėl, kad tai atrodo labai konjunktūriškai. Sunku būtų šiuos kardinalius pokyčius suvokti ne tik rinkėjams, bet ir rinkimų organizatoriams. Be to, abejoju, kad šiame Seime dar įmanoma priimti naujos rinkimų sistemos įstatymą.

Tačiau išlieku šalininkas estiškojo modelio, pagal kurį balsuojama ne už partinius sąrašus, o už asmenybes. Dar šiame Seime galėtume išdiskutuoti ir priimti naują rinkimų sistemą, įsigaliosiančią nuo 2020 metų. O dabar belieka tik pakoreguoti vienmandačių apygardų ribas. Jeigu to nepadarysime, naujai išrinktas Seimas bus išrinktas nelegitimus, nes išrinktas pagal Konstitucijai prieštaraujantį įstatymą.

Juozas Bernatonis yra teisingumo ministras, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius