Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Bernatonis: Kas laimėjo tiesioginius merų rinkimus?

2015 metų kovas bus įrašytas į istorijos ir politologijos vadovėlius: pirmą kartą per visą Lietuvos istoriją buvo surengti tiesioginiai merų rinkimai. Man, kaip vienam iš trijų tiesioginių merų rinkimų idėjos autorių, malonu konstatuoti, kad šįkart rinkimai buvo kaip niekada įdomūs, išaugo rinkėjų susidomėjimas vietos politika.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kol apžvalgininkai ir politologai ginčijasi, kas gi tapo tikraisiais tiesioginių merų rinkimų nugalėtojais arba aiškina, kad pralaimėjo visos partijos, aš savo atsakymą į šį klausimą jau turiu.

Nepaisant atskirų partijų ir pavienių tiesioginių merų rinkimų priešininkų nuogąstavimų dėl tokių rinkimų būtinumo, faktai kalba patys už save – kovo 1 d. prie balsadėžių atėjo per 47 proc. rinkėjų. 2011 m. rinkimuose aktyvumas siekė 44 proc., o 2007 m. dar mažiau – vos 41 proc.

Galima drąsiai teigti, kad tiesioginių merų rinkimai išjudino vietinius politikos ir paskatino juos pasukti galvą, kaip pelnyti rinkėjų palankumą.

Galima drąsiai teigti, kad tiesioginių merų rinkimai išjudino vietinius politikos ir paskatino juos pasukti galvą, kaip pelnyti rinkėjų palankumą.

Kandidatų idėjų ir darbų kova žengė į pirmą planą, o užkulisiniai partiniai susitarimai, anksčiau leisdavę net menką rinkėjų pasitikėjimą turinčiam politikui tapti miesto ar rajono meru, atsidūrė paraštėse. Tokiu būdu vietos politikos lygmenyje buvo įtvirtintas ne vien merų rinkimų skaidrumo, bet ir didesnės atskaitomybės prieš rinkėjus principas.

Yra teigiančiųjų, kad tiesioginiai merų rinkimai silpnina partijas, nes leidžia į mero postą pakliūti visuomenininkams, verslininkams ar šiaip atsitiktiniams veikėjams. Nesutinku su tokiu teiginiu.

Pesimistas mato sunkumus kiekvienoje galimybėje, optimistas mato galimybes kiekviename sunkume. Todėl esu įsitikinęs, kad tiesioginiai merų rinkimai turi sustiprinti ir ilgainiui sustiprins partijas. Tačiau tik tas, kurios neužsidarys savyje virdamos tose pačiose sultyse, ieškos naujų lyderių ir nebijos tiesioginių kontaktų su žmonėmis. Žmonėms reikia dinamiškų, tačiau vertybinį stuburą turinčių partijų ir lyderių. Tie, kurie nenorės arba neras savyje jėgų eiti kartu su pažanga, nugrims istorijoje.

Tad kas gi yra tikrasis tiesioginių merų rinkimų nugalėtojai? Tik rinkėjai. Jiems nauja rinkimų sistema taip pat buvo naujas išbandymas.

Tad kas gi yra tikrasis tiesioginių merų rinkimų nugalėtojai? Tik rinkėjai. Jiems nauja rinkimų sistema taip pat buvo naujas išbandymas. Turbūt ne visur iš karto pavyko pasirinkti. Kai ką paviliojo neįvykdomi pažadai ar apakino oranžinės šviesos...

Tačiau nesutinku su tais ekspertais, kurie kritikuoja piliečius už jų pasirinkimą. Mūsų, politikų, už davinys įrodyti, kad esame vertesni žmonių pasitikėjimo. Svarbiausia, kad demokratijos tapo daugiau. To mokosi kartu ir politikai, ir rinkėjai. O svarbiausia, kad bus daugiau atsakomybės. Pagal naują įstatymą merai nėra amžini, jie privalo atsakyti rinkėjams už savo veiklą ir gali būti įvertinti net nesulaukus naujų rinkimų.

Juozas Bernatonis yra teisingumo ministras, Seimo narys, Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius