Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Dapšauskas: Gydymo ministras Vytenis Andriukaitis taip ir netapo sveikatos ministru

Kai Vytenis Povilas Andriukaitis buvo tik tarp kandidatų į sveikatos apsaugos ministrus, jis sukėlė dideles viltis dėl rimtesnių permainų šioje srityje. Jo pasisakymai, kad Lietuvoje nėra sveikatos sistemos, o tik ligų gydymo, kad reikia sukurti sveikatingumo sistemą, skambėjo daug žadančiai.
Juozas Dapšauskas
Juozas Dapšauskas / Asmeninio archyvo nuotrauka

Tačiau pusmetis po pusmečio naujuoju sveikatos (tiksliau gydymo) ministru daug kas nusivylė. V.Andriukaitis iškėlė tikrai nemažai aktualių problemų gydymo srityje – korupcija, eilės, paslaugų prieinamumas. Anksčiau jos nebuvo žinomos? Tačiau tai ir liko tik dumblo sukėlimas. Neišsprendė nei vienos iš jų. Viskas tik sukosi apie valstybinės ar privačios medicinos pirmumą. Nedviprasimiškai reikia pasakyti: sveikatos (sveikatingumo) sistemos net nepabandė sukurti. Ir dėl to teko sveikuomenės atstovams labai nusivilti.

Gražiai sutapo, kad V.Andriukaičio ministravimo pradžia prasidėjo Seimo paskelbtų 2013-ujų Sveikatingumo metų išvakarėse, tačiau ir čia jis nieko ryškaus nenuveikė, finansavimas Sveikatingumo metams buvo tik simbolinis. O tai galėjo būti tikru startu permainoms sveikatos srityje pačiu aukščiausiu lygiu – nuo vien gydymo pereiti prie sveikatos tausojimo, stiprinimo, sveikatingumo veiklų pirmumo.

Gražiai sutapo, kad V.Andriukaičio ministravimo pradžia prasidėjo Seimo paskelbtų 2013-ujų Sveikatingumo metų išvakarėse, tačiau ir čia jis nieko ryškaus nenuveikė, finansavimas Sveikatingumo metams buvo tik simbolinis.

Spaudos konferencijoje ministro prieš pusmetį paklausiau, kada tikrai pajudės Sveikatingumo fondo įkūrimo projektas iš pradinio taško, kuris pagal Seime pateiktą projektą turėtų pradėti veikti nuo 2015 metų pradžios. V.Andriukaitis neparodė bent melagingo suinteresuotumo, kad tai tikrai reikalinga ir tai jo vienas iš prioritetinių klausimų.

V.Andriukaitis tarsi ir ėmėsi labai daug. Vienas iš mostų tikrai padaryti veikiančią valstybės sveikatos reikalų komisiją prie Vyriausybės. Tačiau apčiuopiamų darbų ji nenuveikė. Kai dar vyko Sveikatingumo metai, viename iš posėdžių viešai pažadėjo, kad kitas posėdis bus kartu su sveikatingumo metų iniciatoriais, nevyriausybinių organizacijų (NVO) atstovais. Pažadėjo, bet tuos pažadus kažkai pamiršo... Kaip būdinga politikams.

Vilties ir nuvilimo ministras. Gydymo ministras V.Andriukaitis, taip ir netapęs sveikatos ministru. Tas išorinis veiklumas, viešieji ryšiai pasitarnavo: gaus pelningą Europos komisaro vietą, tačiau kas Lietuvai iš to? Lietuva tarpe visų sveikatos ir ligų rodiklių, kurie Europos mastu mūsų šalyje yra dažnai patys prasčiausi, pasikeis? Tais rodikliais jis mėgo pamosuoti prieš televizijos kameras, tačiau nuo to juk padetis nesikeičia, jei nėra sukuriama rezultatyvi sveikatingumo programa ir ji reikiamai finansuojant įgyvendinama.

Vilties ir nuvilimo ministras. Gydymo ministras V.Andriukaitis, taip ir netapęs sveikatos ministru. Tas išorinis veiklumas, viešieji ryšiai pasitarnavo: gaus pelningą Europos komisaro vietą, tačiau kas Lietuvai iš to?

Sveikatos apsaugos ministerija toliau iš nevyriausybinių organizacijų (NVO) tyčiojosi kasmet sveikatą stiprinančioms veikloms numesdama po 200 tūks. Lt. Ir viešuose pranešimuose „išskalambijama“, kad čia kažkas labai daug. Koks tai procentas nuo puspenkto milijardo litų tenkančio gydymui?

Reikia būti objektyviems ir pasakyti, kad Lietuvos pirmininkavimo Europos Sajungai metu V.Andriukaičio indėlis, aktyvumas nedviprasmiškai prisidėjo, kad būtų priimta naujoji ES Tabako produktų direktyva. Jos nuostatos privalės būti įgyvendintos ir Lietuvoje.

Tačiau ar begalime turėti vilties, kad kitas medicinos (sveikatos) ministras, bent supras, kad sveikatingumo sistemą būtina sukurti. Neabejoju, kad V.Andriukaitis tokią būtinybę tikrais suprato, apie tai kartais pasisakydavo ir viešai, kelis kartus susitiko su sveikatingumo puoselėtojais, tačiau realiai politiniame, sprendimų, finansavimo lygmenyje nepadarė beveik visiškai nieko. Kaip bebūtų gaila visos pertvarkos ir „revoliucijos“ tebuvo tik emocingų kalbų lygmenyje.

Ministras pagarsėjo tik diskriminacinėsmis priemonėms, kad jei trūks kokio vieno skiepo vaikai nebus priimami į darželius, kad reikia kompensuoti iš sveikatos biudžeto už kontraceptikus, prezervatyvus ir kitos ekstravagantiškos naujovės, kurios sveikatos visuomenėje nepadidino, tik ją nesveikai supriešino. Dėl to gaila... Ar begalima tikėtis, kad kitas ministras bus ne ligoninių, gydymo, farmacijos, medicinos paslaugų, ligonių, o SVEIKATOS ministras?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius