-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgis Razma: Bizūno rinkėjai neklauso

Ramūnui Karbauskiui įteiktas bizūnas yra taiklus simbolis. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis vis nori ne tik partiją, bet ir Lietuvos valstybę valdyti, kaip savo koncerną. Kaip dvaro tijūnas: pasakiau ir mano žodis – įstatymas.
Jurgis Razma
Jurgis Razma / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Bet demokratijoje ne visi žmonės nori būti dvarponio ujami. Partijoje R.Karbauskiui tvarkytis kiek lengviau. Tačiau net ir joje vis atsiranda prieštaraujančių tijūnui. Juos galima pašalinti iš partijos, Seimo frakcijos. Bet ką daryti su piliečiais, nepritariančiais R.Karbauskio absoliučios valdžios koncentravimo planams?

Referendumą dėl Seimo narių mažinimo Valstiečių ir žaliųjų lyderis sugalvojo ne šiaip sau. Esmė ir pagrindinis tikslas – populistiniais šūkiais mėginti papirkti rinkėją ir patraukti jį savo pusėn. Ypač tai svarbu Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, nes idėjų nelabai yra. Pažadai – sukurti valstybines parduotuves ir vaistines, sumažinti kainas, sustabdyti emigraciją ir sugrąžinti emigravusiuosius – akivaizdu, liks neįgyvendinti. O kai nėra idėjų – griebiamasi referendumo.

Apie tai jau esu rašęs. R.Karbauskis jau ne kartą referendumo organizavimą yra panaudojęs savo tikslams bei politinėje kovoje. Jis mėgino organizuoti referendumą dėl stojimo į NATO, vėliau dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams.

Referendumas dėl Seimo narių sumažinimo taip pat reikalingas tam, kad nukreiptų rinkėjų dėmesį nuo esminių valstybės problemų bei valdančiosios daugumo abejotinų sprendimų (pavyzdžiui, nesprendžiamų viešojo sektoriaus darbuotojų, mokytojų, aukštųjų mokyklų dėstytojų, ugniagesių, kultūros darbuotojų ir t.t. atlyginimų).

Referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo Valstiečių ir žaliųjų lyderis pradžioje mėgino išnaudoti kaip rinkėjų agitacinę priemonę. Partija ėmėsi rinkti gyventojų parašus, matyt, tikėdamasi suagituoti pasirašančiuosius balsuoti už valstiečių partiją savivaldos, o, svarbiausia, ir prezidento rinkimuose.

Tačiau surinkti 300 tūkstančių parašų, būtinų referendumui skelbti, nėra paprasta. R.Karbauskis nenumatė, kad žmonės nebus tokie nepaklusnūs ir tijūno nurodymo (nors gal ir patraukliai skambančio) nevykdys.

Referendumą dėl Seimo narių mažinimo Valstiečių ir žaliųjų lyderis sugalvojo ne šiaip sau.

Matydama, kad parašų surinkti nepavyks, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga R.Karbauskiui paliepus griebėsi kitos taktikos. Agnė Širinskienė įregistravo nutarimo projektą dėl privalomo referendumo paskelbimo. Jį Seimas, skubos tvarka, turi svarstyti Vasario 16-osios išvakarėse. Gal tikisi, kad neformalios R.Karbauskio suburtos daugumos atstovai paklus jo įgeidžiams?

Gal ir galima keisti Konstituciją. Gal būtų galima svarstyti, tartis dėl Seimo narių sudėties. Mes visi tikriausiai suprantame, kad jei Seimo sudėtis nesikeistų kaip švytuoklė, jei jame būtų daugiau kompetentingų, valstybės valdymą išmanančių narių, o ne vienadienių, populistinius pažadus dalijančių partijų atstovų, gerovės, darnos valstybėje tikrai būtų daugiau.

Tačiau Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiui diskusijų nereikia. R.Karbauskiui reikia rezultato – valdžios. Ir jei referendumui nepritaria, nepasirašo rinkėjai, R.Karbauskis mėgins priversti balsuoti už Seimo nutarimą dėl privalomo referendumo skelbimo sau vis dar paklusnius narius.

Nepritariu tam, ir nepritarsiu. Ir raginu taip pasielgti net man oponuojančius Seimo narius. Konstitucijos, Seimo sudėties, jo darbo keitimas nėra eilinis sprendimas. Ir jei rinkėjai nepasiduoda Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populistiniams gundymams, turėtume rimtai pagalvoti, pasvarstyti, susitarti. O ne aklai paklusti tijūno bizūnui.

Jurgis Razma yra TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius