Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justas Džiugelis: Pasiutpolkė ant Seimo statuto draiskalų

Pastarąsias savaites vykęs susisiekimo ministro Narkevičiaus benefisas su paskraidymu į Abu Dabį, už pavaldinių pinigus skanautomis vakarienėmis bei gyvenamojo ploto Vilniaus centre parūpinimu dukrai iš pirmo žvilgsnio turėjo paklibinti ir taip gerokai svyruojančius koalicijos partnerių reputacijos reikalus. Vis dėlto, už šiuos ministro viražus turėtų būti dėkingi būtent Seimo valdantieji. Juk visi šie svetimos gėdos jausmo lydimi įvykiai nukreipė visuomenės dėmesį nuo ne mažiau svarbių ir skandalingų sprendimų, kurių kaina – ne keli tūkstančiai, o milijonai eurų.
Justas Džiugelis
Justas Džiugelis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Lapkričio 6 d. Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje buvo svarstomos finansų ministerijos pateiktos Žemės mokesčio įstatymo pataisos ir mano su kolegomis pasiūlymas asmenims, valdantiems daugiau nei valstybės leidžiamus 500 ha žemės ūkio paskirties žemės, sumažinti mokesčių lengvatą. Priminsiu, kad šiuo metu galiojantys teisės aktai riboja vienam asmeniui ar įmonei įsigyti daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės. Tai – rinkos reguliavimo įrankis, kuris turėtų neleisti įsigalėti oligarchams. Tiesa, įstatyme nieko nekalbama apie susijusius, ar asocijuojamus asmenis – žmonas, sūnus, švogerius ir kitus statytinius, kuriais pasinaudojus tiesiogine šio žodžio prasme vyksta „įstatymo apstatymas“.

Bet štai mūsų su kolegomis pasiūlymas Seimo „ūkininkams“ būtų tikra rakštis. Ir ne todėl, kad juos nuskurdintų mokesčių lengvatos mažinimas. Garantuoju, kad jie to nė nepajustų – nei žmonos naujų džipų turėtų atsisakyti, nei Afrikoje liūtų medžioklę tektų atšaukti.

Didysis pavojus slypi pasiūlymo žodžiuose „susiję asmenys“, „kontroliuojami vienetai“ ir „asocijuoti asmenys“, kurie reikštų, kad stambiųjų ūkininkų gudrybės būtų ištrauktos į dienos šviesą ir 500 ha iš tiesų ir būtų 500, o ne, pavyzdžiui, 24 000 ha.

Ir štai tokio įstatymo projektas buvo svarstomas Kaimo reikalų komitete, kur net 6 iš 8 narių, prieš patekdami į Seimą, vykdė žemės ūkio veiklą, o dabar visas teises yra perleidę žmonoms bei sūnums. Interesų konfliktas akivaizdus, juo labiau, kad „valstiečių“ gerokai paplėšytas, bet vis dar galiojantis Seimo statutas įpareigoja parlamentarus ne tik vengti paties konflikto, bet net ir nesukelti rinkėjų abejonės. Todėl kreipiausi į šiuos „ūkininkus“ prašydamas nuo klausimo svarstymo nusišalinti. Tačiau prieš trejus metus duota Seimo nario priesaika gerbti ir vykdyti LR įstatymus bei sąžiningai tarnauti Lietuvos žmonių gerovei, matyt, išgaravo iš atminties, kaip javapjūtės dulkės vėjyje – nė vienas nenusišalino ir kėlė rankas. Žinoma, pasiūlymui nepritarė.

Nutikus amnezijai turėtų suveikti Seimo savikontrolės mechanizmas – Etikos ir procedūrų komisija, kurios viena iš pagrindinių funkcijų yra kontroliuoti, kaip laikomasi statuto. Taigi, kreipiausi į ją, prašydamas įvertinti Kaimo reikalų komiteto „ūkininkų“ veiklą. Ir štai prasidėjo farsas – rimtus veidus nutaisę etikos sargai (o valdančiųjų, žinoma, dauguma) nesivargino net apsimesti, kad dirba. Jie visiškai nevertino juodu ant balto surašytų teisinių argumentų ir pritempė sprendimą prie dar 2015 m. darytos išvados - jokio interesų konflikto nėra.

Toliau dar gražiau. Tą patį klausimą svarsčiusio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas nematė reikalo supažindinti kitų BFK narių su komitetui adresuotais dokumentais, užčiaupė sekretoriato darbuotojus ir liepė raštą elegantiškai įdėti į dokumentų naikintuvą. Taip vėl patrypdamas pasiutpolkę ant Seimo statuto draiskanų.

Ir niekam čia nesvarbu, kad Prezidentas pasiuntė aiškų pavojaus signalą, jog kai kurie Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai valstybės politiką aukoja savo asmeninės kišenės vardan. Iki kadencijos pabaigos liko mažiau nei metai, o ūkių reikalai dar ne visi sutvarkyti. Be to, Prezidento žodžiai paskendo žinių apie Narkevičiaus viražus sraute. Labai patogu, tiesa?

Kaip kovoti su tokiu bimbalamušiu? Galėčiau kreiptis į administracinį teismą. Pamenate, Andrius Tapinas kartą jau kreipėsi. Ir laimėjo. Tiesa, teismo išlaidas tąkart apmokėjo mokesčių mokėtojai, o etikos sargai tik žvalgėsi vienas į kitą, kaip apuokai, juk jų kišenės dėl to nepatuštėjo. Tačiau vis dar yra paveikus būdas šiai kompanijai priminti, kad buvo išrinkti sąžiningai tarnauti Lietuvos žmonių gerovei – viešumas. Tai žinodami žmonės, tikiuosi, savo vertinimą pateiks prie balsadėžių.

Justas Džiugelis yra Seimo TS-LKD frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius