-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip galima padidinti gimstamumo rodiklius?

Viešai suabejodamas valstybės investicijomis į šeimą, liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas parodė tipišką dabartinei valdžiai požiūrį, kad ilgalaikės perspektyvos jai nerūpi. Šalyje, kuri tik pastaruoju metu pradėjo šiek tiek atstatyti gimstamumo rodiklius, Abonentas pasiūlė trumpinti motinystės/tėvystės atostogas.
Temos: 1 Artūras Zuokas

Tokių liberalcentristų vadovo pasiūlymų įgyvendinimas padidintų Darbo biržos klientų skaičių ir neišvengiamai atsilieptų gimstamumo augimui, nusikaltimų daugėjimui, be to, padidintų socialinę įtampą ateityje, kai tokie kaip A.Zuokas taps pensininkais ir nebus dirbančiųjų juos išlaikyti.

Jau ir taip dėl mokinių stokos uždaromos mokyklos. Per pastarąjį dešimtmetį - šimtai mokyklų.

Po A.Zuoko - nors ir tvanas?

Teisybės dėlei reikia pasakyti, jog kiti valdančiosios koalicijos atstovai laikosi kitokios nuomonės. Premjeras Andrius Kubilius dar kovo mėn. pareiškė, kad motinystės atostogos nebus trumpinamos. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Jonas Dagys, ministravimo pradžioje kalbėjęs, kad šio amžiaus viduryje lietuvių padaugės iki 5 milijonų, pakartojo savo poziciją ir nusistebėjo, kad kai ką tenkina Lietuvos mažiausi gimstamumo rodikliai visoje Europoje.

Ir A.Zuoko bendrapartietis Raimondas Šukys suskubo pareikšti, kad partijos vadovas pasielgė neatsakingai ir su bendražygiais nesitarė. Jo nuomone, krizės akivaizdoje šeima yra vienintelė užuovėja ir atrama, todėl negalima taupyti vaikų, šalies ateities, sąskaita.

Pasiekęs glaudesnio bendradarbiavimo susitarimą su Seimo „teletabiais“ - Tautos prisikėlimo partija - A.Zuokas jau buvo beišskleidęs sparnus padidinti savo įtaką vadinamojoje „permainų“ koalicijoje. Galima būtų sakyti, kad jis padarė grubią klaidą, užsimodamas liesti tokias socialiai skaudžias temas, kaip motinystės atostogos ir tuo užsitraukdamas kritikos laviną. Tačiau tai buvo ne jo klaida - tokios yra šio piliečio pažiūros. Lietuvių tautos demografinės situacijos pasvirimas išmirimo link, kaip ir kiti ilgalaikių perspektyvų klausimai, jam mažai nerūpėjo. Svarbu kuo greičiau prisikimšti kišenes pinigų, o vertelgų sukeltos krizės pasekmes sukrauti ant paprastų žmonių pečių. Tai tipiškas liberalo požiūris.

Bet gal kas nors girdėjote, kad A.Zuokas pasiūlė kitas priemones gimstamumui didinti? Na, ne vien A.Zuoko (pastaruoju metu iš jo tokių įžvalgų sunku tikėtis) - bet kurio kito politiko ar mokslininko realius pasiūlymus, kaip būtų galima padidinti Lietuvos gimstamumo rodiklius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius