Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karolis Rugys: Ar padvigubės advokatų honorarai?

Padidintas rekomenduojamas priteisti užmokestis už advokato pagalbą civilinėse bylose – ar kils advokatų honoraras?
Karolis Rugys
Karolis Rugys / Nuotr. iš asmeninio archyvo
Temos: 1 Karolis Rugys

Teismas, priimdamas sprendimą civilinėje byloje, kartu išsprendžia klausimą ir dėl bylinėjimosi išlaidų (žyminio mokesčio, išlaidų advokato pagalbai apmokėti ir kitas) priteisimo – laimėjusios šalies naudai iš kaltosios šalies priteisia laimėjusios šalies patirtas bylinėjimosi išlaidas (proporcingai patenkinto reikalavimo dydžiui).

2015 m. kovo 19 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos teisingumo ministro įsakymas Nr.1R-77 dėl 2004 m. balandžio 2 d. įsakymo Nr. 1R-85 „Dėl Rekomendacijų dėl civilinėse bylose priteistino užmokesčio už advokato ar advokato padėjėjo teikiamą teisinę pagalbą (paslaugas) maksimalaus dydžio patvirtinimo“ pakeitimo. Šiuo įsakymu Teisingumo ministras kartu su Lietuvos advokatų tarybos pirmininku pakeitė rekomendacijas dėl civilinėse bylose priteistino užmokesčio už advokato ar advokato padėjėjo teikiamą teisinę pagalbą (paslaugas) maksimalaus dydžio (toliau – Rekomendacijos).

Pakeitimai yra itin aktualūs ir buvo reikalingi, nes anksčiau galiojusi tvarka buvo pasenusi, ne visada klientai, sumokėję advokatui už paslaugas, atgaudavo visą sumokėtą sumą.

Pakeista tiek apskaičiavimo tvarka, tiek įvesti papildomi kriterijai, į kuriuos reiktų atsižvelgti priteisiant išlaidas už advokato pagalbą, taip pat papildytas sąrašas paslaugų už kurias numatyti rekomenduojami priteisti maksimalūs dydžiai.

Rekomendacijomis pakeistas maksimalus priteistinas dydis už advokato pagalbą (paslaugas) civilinėse bylose praktiškai padvigubėjo. Ar tai reiškia, kad dėl to padvigubėti turėtų ir advokatų honorarai?

Bene didžiausias pakeitimas – Rekomendacijomis pakeistas maksimalus priteistinas dydis už advokato pagalbą (paslaugas) civilinėse bylose praktiškai padvigubėjo.

Ar tai reiškia, kad dėl to padvigubėti turėtų ir advokatų honorarai?

Nemanau, nes Rekomendacijos, visų pirma, ir yra rekomendacijos. Jose nustatyta net dešimt kriterijų, į kuriuos reikėtų nustatant priteistino užmokesčio už paslaugas dydį (bylos sudėtingumas, ginčo suma ir kt.). Tai reiškia, kad jomis yra rekomenduojama civilinėje byloje priteisti ne didesnį nei Rekomendacijose nustatytą dydį už tam tikras advokato paslaugas, pvz. ieškinio parengimą.

Antra, jas būtina buvo keisti, nes ir gyvenimas pasikeitė, ir advokato darbas civilinėse bylose turi tam tikros specifikos. Advokato paslaugas apima ne tik procesinio dokumento parengimas. Neretai derybose dėl taikos sutarties sugaištama daugiau laiko ar besirengiant bylos nagrinėjimui, nei trunka procesinio dokumento (pvz. ieškinio) parengimas ar teismo posėdis.

Trečia, advokatai yra laisvosios profesijos atstovai. Užmokestis už paslaugas nustatomas šalių susitarimu, jis paprastai nesiejamas Rekomendacijomis.

Pakeitimai visų pirma, yra skirti klientams: visiems fiziniams ar juridiniams asmenims, nes didėja tikimybė atgauti visas patirtas išlaidas advokato pagalbai apmokėti.

Užmokesčio dydį apsprendžia advokato kompetencija, paslaugos pobūdis, specifika, kompleksiškumas, bendras advokatų skaičius (nuo 2004 m. advokatų, neskaitant padėjėjų, padaugėjo dvigubai: 2015 m. sausio mėn. advokatų buvo 2074 ir toliau skaičius nuolat auga), kitos priežastys, t.y. sutarto užmokesčio dydį sąlygoja rinka.

Taigi, pakeitimai visų pirma, yra skirti klientams: visiems fiziniams ar juridiniams asmenims, nes didėja tikimybė atgauti visas patirtas išlaidas advokato pagalbai apmokėti.

Be jokios abejonės, Rekomendacijos yra labai naudingos ir advokatams, nes iki tol advokatams kartais tekdavo kūrybiškai spręsti užmokesčio apmokėjimo klausimus, kad atsiskaitymas kuo labiau atitiktų Rekomendacijas arba atlaikyti neigiamą reakciją iš klientų, laimėjusių bylą, tačiau neatgavusių visų advokatui sumokėtų pinigų.

Rekomendacijų pakeitimas kartu yra ir kaip prevencinė priemonė su tikslu užkirsti kelią bylų vilkinimui, piktnaudžiavimui, nes pralaimėjusi šalis turi padengti laimėjusiosios bylinėjimosi išlaidas, į kurias yra įskaičiuojamos išlaidos advokato pagalbai apmokėti. Todėl pakeitus Rekomendacijas visi sąžiningi asmenys tik laimės.

Karolis Rugys yra advokatų kontoros „Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai“ advokatas, partneris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius