-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nori būti šventesnis už popiežių

Užsienio reikalų ministerija oficialiai patvirtino, kad kitą savaitę Vilniuje lankysis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Jis dalyvaus Lietuvos ir Baltarusijos tarptautinio ekonominio forumo „Baltarusija ir Baltijos jūros šalys: naujos bendradarbiavimo plėtros galimybės“ atidaryme, taip pat atidarys Baltarusijos nacionalinę parodą „Belarus Expo 2009“.

Nors vizito darbotvarkėje vyrauja ekonominiai akcentai, tačiau Baltarusijos vadovas susitiks ir su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. Pastarasis įvykis sukėlė nemenką ažiotažą, pasigirdo jau įprastos „moralios politikos“ trubadūrų kalbos apie užsienio politikos kurso pokyčius nuo vertybinės prie jos išsižadančios. Net skambėjo patetiški žodžiai, kad negalima duoti rankos krauju suteptai rankai.

Keista, kad čiulbantieji apie moralią politiką tiesiogine žodžio prasme nori būti šventesni už popiežių, kuris balandį susitiko su Baltarusijos prezidentu. Žinoma, Benedikto XVI interesai šiame susitikime buvo kitokie nei bus Lietuvos vadovės, bet Katalikų bažnyčios vadovo apkaltinti nemoralumu neišeina, tad kodėl tokie kaltinimai yra svaidomi D.Grybauskaitei ir mūsų diplomatijai?

Visų pirma yra akivaizdu, kad ikišiolinė Lietuvos politika Baltarusijos atžvilgiu patyrė nesėkmę. Juk Baltarusijos opozicija yra susiskaldžiusi, šios šalies piliečiai ją vertina skeptiškai, o palaiko „batką“, kuris valdžią prarasti gali ne dėl kokios nors spalvingos „revoliucijos“, bet nebent dėl Kremliaus organizuoto rūmų perversmo.

Vieša paslaptis, kad šią Lietuvos bergždžią baltarusišką politiką kuravo valstybininkų klanas, kuris valdė nemenką nevyriausybinių organizacijų tinklą. Strateginių studijų centras, Rytų Europos studijų centras, Nacionalinės plėtros institutas, Baltarusijos institutas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba - tai dalis nevyriausybinių organizacijų, kurios yra deklaravusios, kad siekia Baltarusijos demokratizacijos. Tačiau apie jų „pasiekimus“ baltarusiškoje erdvėje kukliai tylima, nes girtis nėra kuo.

Kaip neaiškūs yra ir baltarusiškos demokratizacijos finansavimo klausimai. Juk demokratinių procesų Baltarusijoje finansavimu užsiima ir valstybės, ir daugybė tarptautinių organizacijų, kurios veikia ir per Lietuvos bei Lenkijos visuomenines organizacijas. Tačiau šių lėšų apyvarta ir keliai lieka paslaptimi. Deja, taip rimtai ir nebuvo atsižvelgta į žurnalistės Rūtos Janutienės iškeltą mintį, kad Baltarusijoje žuvęs pulkininkas Vytautas Pociūnas JAV federalinių tarnybų pavedimu vykdė tyrimą apie šios šalies skirtų lėšų opozicijai remti naudojimą lietuviškais kanalais.

Suprantama, kad tokia karikatūrinė „politika“ turi kisti. Tad suinteresuotoji grupė pajutusi grėsmę puolė į kontrpuolimą. Būsimasis A.Lukašenkos vizitas tampa gera proga paverkšlenti, kad vyksta kurso pokyčiai, kad prarandamos vertybės ir t. t., o bet koks bandymas kvestionuoti pozicijas yra pristatomas kaip pasikėsinimas į baltarusišką opoziciją ir parama A.Lukašenkos režimui.

Akivaizdu, kad Baltarusijos vadovo vizitas į Lietuvą yra suderintas su partneriais Europos Sąjungoje, kurios pozicija šios šalies vadovo atžvilgiu artėja prie santykių gerinimo. Lieka tikėtis, kad vizito metu A.Lukašenkai bus priminti ne tik verslo, bet ir žmogaus, laisvės principai, kurie yra pamatinės vertės dalykai plėtojant draugiškus valstybių santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius