-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas pažvelgs į akis prezidentei?

Neteisėtas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimas nėra tik dar vienas didelis skandalas. Jis turės labai rimtų ilgalaikių pasekmių. Tiek teisingumo, tiek ir politinė sistema bus gerokai supurtytos. Nors kol kas ir sunku pasakyti, kas atsiras vėliau.
BFL nuotr./Saulius Stoma (komentaras, nuomonė)
BFL nuotr./Saulius Stoma

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, atrodo, pirmą kartą tapo skandalo dalyve tiesiogine šio žodžio prasme. Tai – rimtas išbandymas. Tolesnis jos elgesys bus lemtingas.

Esant labai fragmentuotai ir neskaidriai partinei sistemai Prezidentė pusę savo kadencijos daugeliui buvo tikras švyturys ir vilties šaltinis. Jos atsitraukimas nuo misijos kovoti už žmogų ir teisingumą būtų ypatingai skaudus. Ir, ko gero, artimiausius kelis metus ši netektis Lietuvą murkdytų bjaurioje pelkėje.

Esant labai fragmentuotai ir neskaidriai partinei sistemai Prezidentė pusę savo kadencijos daugeliui buvo tikras švyturys ir vilties šaltinis.

Bet ar tikrai Prezidentė suklydo, palaikydama neteisėtus ministro Raimundo Palaičio veiksmus? Gal valstybės interesas, kurio mes dar nesuvokėme, buvo toks stiprus, kad dėl jo būtinai reikėjo kuo skubiau nušalinti pavojingus pareigūnus? Ir todėl tas akivaizdus negrabumas yra pateisinamas?

Galbūt. Gyvenime pasitaiko ir labai neįtikimų situacijų. Tačiau tokiu atveju Prezidentei šiuo metu jau nėra kito kelio, kaip tik skubiai inicijuoti slaptos informacijos, įrodančios buvusių FNTT vadų kaltę, išviešinimą.

Tai pakenktų vasario 20 dieną pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl valstybės išdavimo „Snoro“ byloje? Tačiau kas dar gali pakenkti labiau nei trijų mėnesių vėlavimas kelti bylą? Be to, jei kartais kalti iš tikrųjų pasirodytų FNTT vadai, vargu ar teismas galėtų juos nuteisti. Juk ministras jau įvardijo juos kaip kaltininkus ir šiurkščiai pažeidė nekaltumo prezumpciją. Tad neteisėtai apkaltintų pareigūnų pergalė Europos Žmogaus Teisių Teisme  – garantuota.

Štai čia visa esmė, leidžianti teisingu kampu žvelgti ir suvokti sudėtingą problemą. D. Grybauskaitei (ir mums visiems) reikia prisiminti gražias programines Prezidentės kalbas apie žmogų ir jo teises. Apie „besąlygiškos žmogaus viršenybės principo įtvirtinimą visuose darbuose, planuose ir sprendimuose.“ Tik taip gali būti kuriama teisinga valstybė.

Prezidentė patvirtino savo nuostatą užstodama mergaitę nuo žiauraus valstybės mechanizmo Garliavos byloje. Garbė jai! Tačiau generolas taip pat yra žmogus. Vienu niekuo daugiau nepagrįstu poligrafo virptelėjimu šis pareigūnas yra beveik sunaikinamas. Ar skaitydami šokiruojančius tekstus žiniasklaidoje, galime būti tikri, kad ir jis nėra be kaltės traiškomas to paties tamsių interesų užvaldyto mechanizmo?

Demokratinėje valstybėje tokie dalykai turi būti tiriami ir aiškinami visuomenei. O visi trukdantieji šiam procesui yra valstybės priešai, nors ir veiktų jos vardu. Baisu gyventi šalyje, kurioje tikrąją tiesą žino tik keli išrinktieji.

Ar visą Lietuvos kriminalinę bjaurastį perėjęs generolas, pasitikėjimą keliančiu kūdikio veidu, tikrai nėra vertas, kad būtų apginta jo teisė į sąžiningą elgesį? Ir kad jis nebūtų padarytas KALTAS BE ĮRODYMŲ?

Ar visą Lietuvos kriminalinę bjaurastį perėjęs generolas, pasitikėjimą keliančiu kūdikio veidu, tikrai nėra vertas, kad būtų apginta jo teisė į sąžiningą elgesį?

O juk dabar kaip tik taip ir yra. Galbūt ir netiesiogiai, tačiau jis jau yra apkaltintas karininkui baisiausiu dalyku – valstybės išdavimu. Iki tol turėjęs nepriekaištingą reputaciją ir puikias darbines charakteristikas šis žmogus „neteko pasitikėjimo“ ne dėl ko nors kito, o dėl valstybės paslapties išdavimo, nors nėra nei vieno tai pagrindžiančio fakto.

Generolas Vitalijus Gailius buvo apkaltintas net ne tiesioginiu paslapties išdavimu, o greičiau jau išdaviko dangstymu. Nors apie to kito „išdaviko“ – Vytauto Giržado neteisėtus veiksmus jis niekaip nebuvo informuotas, nors ir prašė. Matyt, pateikti tiesiog nebuvo ko.

Beje, pavaduotojo atžvilgiu bent jau buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Pats vadovas atleistas net be formalaus patikrinimo. Atleistas, nes pasielgė labai garbingai – nesutiko be kaltės įrodymų pasmerkti pavaduotojo, nors taip būtų išgelbėjęs savo kailį.

Taigi, išmestas lauk už garbingą elgesį?! Ne tik išmestas, bet ir pateiktas kaip nusikaltėlis. Atrodo, nuo pulkininko Vytauto Pociūno laidotuvių toks šmeižimas tampa Lietuvos slaptųjų tarnybų vizitine kortele. Šalinti per giliai knisančius saviškius – daug lengviau nei pagauti ir nuteisti kokį tikrą rusų šnipą. Tokio atvejo Lietuvos VSD dar nebuvo. Telieka šis darbas drąsuoliams estams, o mes geriau vykdysime Maskvos užsakymus „teroristų“ byloms kurpti...

Ir dar šiek tiek įdomių faktų. Kaip tik V. Gailius, perėmęs FNTT valdymą, atnaujino pinigų plovimo bylą „Snoro“ banke, kurią ankstesnis vadovas Romualdas Boreika kažkodėl buvo nutraukęs. Nors V. Giržadas Seimo antikorupcijos komisijai teigė, kad kriminalistai apie labai įtartiną šio banko veiklą neapmokestinamosiose zonose žinojo jau nuo 2000 metų! Ir kaip tik tas pats V. Gailius patarė Lietuvos bankui perduoti medžiagą Generaliniai prokuratūrai, kad būtų iškelta byla. Kodėl prokurorai, lapkričio 9 d. gavę medžiagą, jos neįslaptino ir dar beveik savaitę nieko nesiėmė, žino tik jie patys.

„Ar jaučiatės išduotas ar apgautas?“- vienas žurnalistas paklausė generolo V. Giržado. „Toks nesijaučiu. Vieną dieną, kas šiandien be teismo ir nelaukdami ikiteisminio tyrimo pabaigos įvardija kaltus asmenis, turės pažvelgti į akis. Ne tik man, bet ir tiems žmonėms, kuriems buvo pasakyta, kad konkretūs asmenys padarė konkrečias veikas.“

Atrodo, Prezidentė buvo patikėjusi kažkieno informacija be įrodymų. Akivaizdu, kad tų įrodymų kol kas nėra. Jeigu jų artimiausiu metu taip ir neatsiras, galvos turės lėkti. Ir labai greitai.

Kitaip pačiai Prezidentei bus sunku žiūrėti kai kam į akis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius