-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno gimtadienio proga jaunimas nemokamai dalino prezervatyvus ir garsiai kalbėjo apie seksą

Už lango XXI amžius, gyvename šiuolaikiškoje visuomenėje. Mobilusis internetas gatvėse, wi-fi autobusų stotelėse – atrodo, išsivysčiusi šalis. Tačiau, jeigu kalbam apie lytinį švietimą, tai paaiškėja, kad gyvename viduramžiuose. Statistika kalba pati už save – lytiškai plintančios ligos (LPL), paauglių nėštumas ir abortai – esame Europos gėda. Kasmet gimdo apie 2500 merginų iki 19 metų amžiaus. Vidutiniškai ketvirtadalis nėštumų paauglystėje baigiasi abortais. Jaunuolių sergamumas lytiškai plintančių ligų infekcijomis didėja kiekvienais metais. Ir viskas yra dėl lytinio švietimo nebuvimo.
Prezervatyvai
Prezervatyvai / 15min.lt nuotr.
Temos: 1 Lytinė branda

Gal pats laikas pasimokyti iš tokių šalių kaip Belgija, Švedija ar net mūsų kaimynų latvių. Šiuose šalyse lytinis švietimas pradedamas jau darželyje. Vaikai yra supažindinami su savo kūnu, palaipsniui paaiškinant saugaus sekso svarbą. Paaugliai turi būti pasiruošę pirmam lytiniam aktui dar prieš jį atliekant. Jiems turi būti žinomos visos apsisaugojimo priemonės. Juk svarbu žinoti, kad lytinio akto nutraukimas nėra apsisaugojimo priemonė nuo neplanuoto nėštumo.

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendroji programa Lietuvos mokyklose, bent jau teoriškai, privaloma vos nuo 2017 m. Tačiau tai, kas yra teorijoje, ne visada pritaikoma praktikoje. Taip ir atsitiko su patvirtinta lytinio ugdymo programa. Galima suprasti – mūsų politikai ir dauguma mokytojų subrendo sovietmečiu, o, kaip žinome, sovietmečiu nebuvo nei sekso, nei kalbos apie jį. Tradicines šeimos vertybes nuožmiai gina tiek dešinieji, tiek kairieji. Kaip paaiškėja, lytinis ugdymas nėra prioritetas nei Lietuvos politikams, nei švietimo biurokratams. Tik kelios žmogaus teisių ir nevyriausybinės organizacijos imasi ginti medicinos mokslu ir sveiku protu paremtą poziciją.

Pirmas žingsnis kaip ir žengtas, bendra lytinio ugdymo programa yra patvirtinta. Kas toliau? Kas ugdys moksleivius svarbiais sveikatos klausimais? Pasirodo, mokyklos turi nuspręsti pačios, ar šią informaciją dėstys tikybos, ar biologijos mokytojas. O gal mokykla galės pasisamdyti sveikatos srities ekspertą, o gal jaunimo darbuotoją. Kaip matom, sistema yra neaiški ir tuo pačiu yra pažeidžianti visų vaikų teisę gauti teisingą ir mokslu pagrįstą informaciją. Nes nemanau, kad tikybos mokytojas ir sveikatos srities ekspertas bus tokios pačios nuomonės apie masturbaciją ar abortą.

Asociacijos „Aktyvus Jaunimas“ nuotr./Kauno gimtadienio proga jaunimas nemokamai dalino prezervatyvus ir garsiai kalbėjo apie seksą
Asociacijos „Aktyvus Jaunimas“ nuotr./Kauno gimtadienio proga jaunimas nemokamai dalino prezervatyvus ir garsiai kalbėjo apie seksą

Tuo tarpu, kai Lietuvos politikai ruošiasi Europos parlamento rinkimams, o švietimo biurokratai susikoncentravę ties neaiškių švietimo reformos tikslų įgyvendinimu, asociacija „Aktyvus Jaunimas“ ugdo jaunimo darbuotojus lytinio švietimo klausimais. Kaune asociacija surengė kelis socialinius eksperimentus bei atliko apklausas „tabu“ temomis.

Tarptautinio projekto „You & Me“ metu kauniečių buvo paklausta labai intymių klausimų. Dažniausiai pašnekovai, paklausti, ar naudoja sekso žaislus lytinio gyvenimo paįvairinimui, išrausdavo ir vengdavo atsakyti. Taip pat buvo ir paklausus, ar žiuri pornografinius filmus arba ar masturbuojasi. Pasirodo, kad klausimai apie veiklą, kuri yra normali šiuolaikiškam jaunimui, bijoma kalbėti. Kodėl? Kodėl mes jaučiamės taip nejaukiai, kai kalbam apie malonumą? Po nejaukių klausimų respondentai buvo „apdovanoti“. Asociacija nemokamai dalino prezervatyvus bei nuolaidos kodą prezervatyvams įsigyti. Dalinant prezervatyvus irgi susilaukėme skirtingos žmonių reakcijos – vieni išsigandę bėgo nuo mūsų, o kai kurie atvirkščiai – prašė, ar galėtų gauti daugiau jų.

Manau, kad lietuviams jau laikas pripažinti, kad seksas jau seniai nėra tik giminės pratęsimas – tai yra malonumas, apie kurį reikia kalbėti prieš juo užsiimant. Tėvai turi kalbėti apie seksą su savo vaikais, tai neturėtų būti uždrausta tema. Gana meluoti vaikams, kad juos atnešė gandras arba buvo rasti kopūstuose. Vaikai turi žinoti, kaip jie atsirado, kokius fiziologinius skirtumus turi berniukai ir mergaitės. Reikia kalbėti ir apie tai, kad tyrinėti savo kūną yra visiškai normalu. Vaikai turi žinoti, kad jų kūnas pasikeis brendimo laikotarpiu, bet apie tai juos reikia informuoti dar prieš brandai prasidedant. Juk niekas nenori atsibusti dėl naktinės poliucijos, arba kitaip sakant „šlapio sapno“, arba dėl prasidėjusio menstruacinio periodo ir nežinoti, kas atsitiko. Manau jaunimas turi teisę žinoti mokslo pagrįstus faktus apie savo fiziologines savybes, lytiškumą, LPL, kontracepciją ir galiausiai apie orgazmą.

Stanislav Karmyšov, asociacija „Aktyvus Jaunimas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius