-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kazys Starkevičius: Valdžia netinkamai reaguoja į 15 mlrd. litų nuostolių grėsmę Lietuvai dėl afrikinio kiaulių maro

Jungtiniame Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir Šešėlinės Vyriausybės posėdyje, į kurį buvo pakviestas žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, pasigedau Vyriausybės vadovo ir žemės ūkio ministro ryžtingų sprendimų bei atsakomybės sprendžiant šalies ūkiui ir gamtai opią afrikinio kiaulių maro problemą.
Kazys Starkevičius
Kazys Starkevičius / BFL nuotr.

Lietuvoje laikoma apie 800 tūkst. kiaulių, medžiotojai miškuose priskaičiuoja keliasdešimt tūkstančių šernų (Aplinkos ministerija iki šiol nepateikia konkrečių duomenų). Lietuvos ūkininkai ir didieji kiaulininkystės kompleksai, auginantys kiaules, bei mėsos perdirbėjai jau dabar, Rusijai ir Baltarusijai uždraudus kiaulienos ir šaltai apdorotų šios rūšies mėsos gaminių eksportą, skaičiuoja milijoninius nuostolius. Šios šalys yra svariausios mūsų išaugintos kiaulienos importuotojos. Rusija per metus lietuviškos kiaulienos suvalgo apie 800 tūkst., Baltarusija – apie 120 tūkst. tonų.

Galima tik įsivaizduoti, ką Lietuvai reikštų draudimas eksportuoti mūsų produkciją ne tik į šias šalis, bet ir į ES valstybes nares, kai užsienio prekyba žemės ūkio ir maisto produktais jau siekia beveik 15 mlrd. litų.

Galima tik įsivaizduoti, ką Lietuvai reikštų draudimas eksportuoti mūsų produkciją ne tik į šias šalis, bet ir į ES valstybes nares, kai užsienio prekyba žemės ūkio ir maisto produktais jau siekia beveik 15 mlrd. litų.

okios apimties būtų finansinis smūgis ne tik Lietuvos žemės ūkio sektoriui, bet ir visos šalies ekonomikai. Situaciją stebint iš šalies susidaro įspūdis, kad su kiaulių maru bando kovoti tik Maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri, be dezinfekavimo priemonių vykdymo transportui ir asmenims, siūlė įrengti Lietuvos pasienyje su Baltarusija apsauginę tvorą, tačiau nesulaukė pritarimo Vyriausybės posėdyje. Todėl dėl tvoros neįrengimo pasekmių atsakomybę turėtų prisiimti ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Mano žiniomis, nei Žemės ūkio ministerija, nei Vyriausybė iki šiol nesikreipė į Europos Sąjungos institucijas dėl bendrų veiksmų koordinavimo, siekiant užkirsti kelią šios ligos plitimui bei likvidavimui, taip pat ir dėl ES paramos patirtų išlaidų ir nuostolių kompensavimo.

Netgi Baltarusijoje įkurtas specialus štabas, kuriam vadovauja vicepremjeras, įtraukta kariuomenė, OMON ir KGB struktūros. Lenkija rimtai svarsto apie sienos su Baltarusija statybą, susirūpinusi ir Austrija, o naujasis Latvijos žemės ūkio ministras Janis Duglavas pats atvykęs į Lietuvą domėjosi šiuo klausimu.

Nuo šios ligos nėra sukurta vakcinos. Kitų valstybių patirtis rodo, kad afrikinį kiaulių marą visiškai įveikti įmanoma tik išnaikinus šernus ir kiaules. Pavyzdžiui, Portugalija ir Ispanija, kuriose kiaulių maro protrūkis kilo 1950 metais, šią ligą visiškai išnaikino tik per penkiasdešimt metų.

Kazys Starkevičius yra Seimo TS-LKD frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius