Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazys Starkevičius: Viešas atsakymas AB „Agrowill Group“

Prieš atsakydamas į AB „Agrowill Group“ keliuose laikraščiuose skelbiamą viešą raginimą paneigti mano išplatintas neva melagingas žinias, įžangai norėčiau pasakyti, kad įmonė, už kurios vairo stovėjo Gediminas Žiemelis ir kuri Lietuvoje supirkinėjo, o vėliau pardavė nemažai žemių, dėl rengiamo vadinamojo „žemės saugiklių“ įstatymo pirmiausia turėtų kaltinti ne Kazį Starkevičių, o įtakingą „Agrokoncerno“ atstovą Ramūną Karbauskį, kuris aktyviai pritarė referendumui, o gal netgi buvo vienas iš referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams iniciatorių. Būtent referendumo palaikytojų dėka, taigi ir paties R. Karbauskio, buvo įskiepyta mintis uždrausti žemę parduoti užsieniečiams ir juridiniams asmenims.
Kazys Starkevičius
Kazys Starkevičius / BFL nuotr.

O dabar – konkrečiai apie man mestus kaltinimus.

Pirma, galbūt mano įvardintas skaičius dėl „Agrowill Group“ parduodamų „10 tūkstančių ha“ nebuvo visiškai tikslus, nes konkrečių duomenų apie šios bendrovės parduotą žemės plotą anksčiau nebuvo skelbiama. Tačiau visai neseniai gavau atsakymą iš oficialių institucijų, kad pateiktas 1121 pranešimas apie pageidavimą parduoti daugiau nei 6,4 tūkst. ha žemės ūkio paskirties žemės.

Išties savo pasisakymu neturėjau tikslo apjuodinti ar pakenkti AB „Agrowill Group“ reputacijai, tik šiuo pavyzdžiu norėjau atkreipti visuomenės dėmesį, kad Lietuvoje yra nemažai atvejų, kai žemė įsigyjama ne žemės ūkio veiklai, o pasipelnymui.

Kas gali paneigti, kad anksčiau supirkusi didelius plotus žemės ūkio paskirties žemės jos nedirbdama bendrovė galėjo siekti komercinių tikslų?

Antra, pati AB „Agrowill Group“ pripažįsta faktą, kad pardavinėja nedirbamą žemės ūkio paskirties žemę. Kas gali paneigti, kad anksčiau supirkusi didelius plotus žemės ūkio paskirties žemės jos nedirbdama bendrovė galėjo siekti komercinių tikslų?

AB „Agrowill Group“ savo viešame raginime konstatuoja, kad bendrovė pardavė 2,6 tūkst. ha žemės, kurios pati nedirbo. Iš anksčiau skelbtos informacijos žinoma, kad už hektarą bendrovė gavo arti 10 tūkst. litų. Kyla klausimas, kam pirkti žemę, kurios nesiruoši dirbti? Manau, kad atsakymas aiškus, – žemei pabrangus ją pelningai galima parduoti.

Seime rengiamo Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo pakeitimo įstatymo projektas gimė kaip atsakas į asmenų grupės organizuojamą referendumą, kurio vienas iš tikslų – iš viso uždrausti parduoti žemę užsienio piliečiams. Šio projekto tikslas – užkirsti kelią spekuliacijai žemės ūkio paskirties žeme, pasiekti, kad visa žemė būtų dirbama ir atitektų tiems, kurie tikrai yra pasiruošę ją dirbti. Kaimo reikalų komitete, pasitelkus žemdirbių atstovus, yra nagrinėjami trys Seime įregistruoti įstatymų projektai, kurie, visapusiškai apsvarsčius, bus sujungti į vieną ir apjungtas projektas bus pateiktas svarstyti Seimo plenariniame posėdyje.

Taigi manau, kad savo pasisakymu nepadariau jokios žalos AB „Agrowill Group“, tik parodžiau tendencijas, kurios susiklostė žemės rinkoje šiuo metu.

Kazys Starkevičius yra TS-LKD narys, Šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius