Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kęstutis Celiešius: Prognozė – euro zona augo 0,4 proc.

Euro zona ketvirtadienį skelbs antrojo metų ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo duomenis. „Danske Dank“ analitikai prognozuoja, kad BVP augimas, pirminiais duomenimis, siekė 0,4 proc. ir išliko toks pat kaip ir pirmąjį 2015 metų ketvirtį.
Kęstutis Celiešius
Kęstutis Celiešius / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmąjį 2015 metų ketvirtį didžiausią įtaką BVP augimui darė vartojimo augimas, o antrame ketvirtyje „Danske Bank“ ekspertų manymu, pagrindine varomąja jėga turėjo tapti eksporto augimas, kuriam įtakos turėjo silpnas euras bei sustiprėjusi JAV ekonomika.

Prognozuojama, kad didžiausios vieningos valiutos zonos ekonomikos Vokietijos ūkis pademonstruos 0,5 proc. augimą, o Prancūzijos BVP galėjo pakilti apie 0,2 proc. Pirmojo ketvirčio Vokietijos ir Prancūzijos ūkio augimas siekė atitinkamai 0,3 proc. ir 0,8 proc.

Antradienį Vokietija taip pat skelbs rugpjūčio ZEW indeksą, kuris nusako investuotojų ir analitikų nuomonę dėl ekonomikos perspektyvų. Manoma, kad indeksas kils iki 64,2 (liepą jis siekė 63,9). Pagrindinė nuotaikos gerėjimo priežastis – pasiektas „Troikos“ susitarimas su Graikija.

Už Atlanto – augusi prekyba

Pagrindinė JAV savaitės makroekonominė naujiena bus ketvirtadienį skelbiami mažmeninės prekybos duomenys už liepos mėnesį. Manoma, kad praėjusį mėnesį, nepaisant pigusios naftos kainos, mėnesinis augimas siekė 0,5 proc.

Šis augimas turėtų tenkinti FED, o tai dar labiau sutvirtintų rinkos lūkesčius, kad jau rugsėjį bazinė palūkanų norma JAV bus pakelta. Pramonės gamybos augimas liepą turėtų išlikti tokia pat kaip ir birželį – 0,3 procento.

Kinijoje – dėmesys pramonei

Kinija šią savaitę skelbs pramonės gamybos ir prekybos balanso statistiką. Analitikai netiki, kad akcijų rinkos griūtis galėjo daryti didelę įtaką Kinijos ekonomikai, tačiau jeigu duomenys bus nuviliantys, galima tikėtis sulaukti papildomų Kinijos centrinės valdžios ekonomiką skatinančių veiksmų.

Skelbs „Alibaba“, „Cisco Sistems“

Šią savaitę antrojo ketvirčio finansinius rezultatus skelbs „Alibaba Group Holdings“, „Cisco Sistems“, „Lenovo group“, „AP Moeller Mayersk“, „Kraft Heinz“, „Nestle“,  „Macy‘s“,  „JC Penney“ ir kitos įmonės.

Kęstutis Celiešius yra „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius