Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis Masiulis: Lietuvai metas atsinaujinti!

Algirdo Butkevičiaus ir jo kolegų diskusijos, kas ką įdarbino ar protegavo valstybės tarnyboje, įgriso visai Lietuvai. Ši Vyriausybė nesugeba vykdyti jokių rimtų darbų, o dėmesyje tik postai ir protekcijos. Metas kitokiai politikai, metas atsinaujinti. Galime turėti kitokią valdžią ir kitokius lyderius, tai jau parodė opozicinė Tėvynės sąjunga su nauju pirmininku ir nauja komanda.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausybė neveiksni

Ar premjeras žino kodėl jis užima ministro pirmininko postą? Tiesiog taip susiderėjo ir tokia koalicija? Kokie strateginiai Vyriausybės tikslai? Ką ji norėjo per 4 metus pasiekti?

Deja, apsiribojama trumpalaikiais tikslais: minimalios algos didinimu ir bedarbio pašalpų atstatymu. Dar girdime ginčus apie saviškių įdarbinimus ar politikų teismo procesus. Jokio proveržio nei vienoje srityje, o kai kurie ministrai tiesiog stulbina neišmanymu ir pilkumu. Rodos, jų planuose tik tyliai ramiai pralaukti, kad tik niekas jų neužkalbintų.

Jokio proveržio nei vienoje srityje, o kai kurie ministrai tiesiog stulbina neišmanymu ir pilkumu. Rodos, jų planuose tik tyliai ramiai pralaukti, kad tik niekas jų neužkalbintų.

A.Kubiliaus vyriausybė savo laiku pasiekė du labai svarbius tikslus – suvaldė krizę ir pradėjo energetinės nepriklausomybės projektus.

Tie darbai turi ir turės ilgalaikę naudą valstybės pažangai, o ką šaliai davė A.Butkevičiaus valdymas? Pilkuma ir nykuma, tačiau tai yra tyla prieš audrą.

Problemos kaupiasi

Nesprendžiamos problemos kaupiasi ir vieną kartą jas reiks pradėti kuopti. Daugėja pensininkų, mažėja dirbančių, provincijoje nebėra gydytojų, miesteliai nyksta, trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, sustojo investicijos, nebeauga eksportas.

Lietuva neteko labai daug gyventojų, persiskirstė gyventojų tankumas ir tai ateityje turės labai sudėtingų pasekmių. Visos iki šiol darytos prognozės perspėja Lietuvą, kad išlaikytinių skaičius auga, o dirbančiųjų mažėja.

Kaip Lietuva išlaikys pensininkus, kaip finansuosime sveikatos apsaugą ir socialinę paramą, kurių kaštai vis didės, o dirbančiųjų skaičius mažės? Apskritai, kyla rimtų grėsmių ir tautos išlikimui, nes iš šalies vis dar išvyksta jaunoji karta, o gimsta dukart mažiau žmonių nei miršta.

Taigi kaupiasi tamsūs debesys, o dabartinės Vyriausybės ramumas ir nieko nedarymas yra apgaulinga tyla prieš audrą. Vyriausybė turi pateikti šaliai perspektyvą, planą, kaip išlikti per gresiančią audrą, bet susitelkiama į menkniekius.

Lietuvai reikia proveržio

Šalies lyderiai turėtų matyti 5, 10 ar 20 metų į priekį, turėti planą, kaip pavyti senąsias ES šalis pagal vidutinę algą, kaip užtikrinti gerovę ir sustabdyti emigraciją. Dabartiniai lyderiai to nepajėgūs padaryti, reikia naujo požiūrio ir blaivaus proto, būtent todėl Tėvynės sąjunga išrinko naują lyderį ir pavedė jam pateikti Lietuvai naują planą, kaip sustiprinti šalį.

Valstybės laukia dideli iššūkiai, kurių stengiasi nematyti dabartinis premjeras.

Valstybės laukia dideli iššūkiai, kurių stengiasi nematyti dabartinis premjeras.

Tai švietimas – mokinių rezultatai kasmet blogėja, o universitetai stagnuoja. Tai didelė žala šaliai, nes be išsilavinusių protų neturime ateities konkurencingame XXI a. pasaulyje.

Kitas – žemas pragyvenimo lygis. Esame laisvi 25 metus, o 10 metų priklausome ES, bet vis dar ženkliai atsiliekame nuo Vakarų Europos. Tokius rodiklius seka didelė emigracija.

Būtinas kokybiškas ir greitas šuolis. Nebeturime laiko, nes jau netekome 20 proc. gyventojų.

Kitas – konkurencingumas. Tai nematomas parametras, bet jo padarinius jaučiame visi. Neefektyviai naudojamos ES investicijos, žemas produktyvumas, investicijų ir inovacijų trūkumas. Vis dar dirbame XX a. ekonomikoje, o aukštųjų technologijų katastrofiškai trūksta. Brangstant darbo jėgai pritrūksime darbo vietų ir nebegalėsime užtikrinti augimo, kuris būtinas, kad išlaikytume senstančią visuomenę.

Valstybei gresia dideli iššūkiai, o dabartinė valdžia ar pajėgi juos spręsti? Vietoj stagnacijos ir merkantiliškų sandėrių politikos, Lietuvai reikia naujo vėjo, naujo proveržio ir tą galime pasiekti tik su naujais lyderiais. Tėvynės sąjunga atsinaujino ir parodė kaip tai galima padaryti, metas atsinaujinti ir Lietuvai!

Kęstutis Masiulis yra Seimo narys, TS-LKD atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius