-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis Masiulis: Vyriausybės reitingai greit iškilo, greit gali ir sugriūti

Kelios nuomonių apklausos parodė, kad smarkiai išaugo pasitikėjimas Vyriausybe ir vienu jos ministru. Kai kas jau pradėjo kalbėti, kad tai pakeis Seimo rinkimų rudenį rezultatus, kad valstiečiai vėl formuos Vyriausybę ir t.t. Iki rinkimų dar liko pusė metų ir šis užfiksuotas Vyriausybės reitingų ūgtelėjimas galbūt dar labiau sustiprės, o galbūt sugniuš kaip pernykštis sniegas. Viskas valdančiųjų rankose, kaip jie susidoros su koronaviruso krize ir ekonominiu nuosmukiu.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasitikėjimas avansu

Pasaulį užklupo didelio masto pandemija, kuri yra retas ir sudėtingas reiškinys. Nežinojimas baugina ir kelia sumaištį, todėl žmonės ieško lyderių, kurie nepasimeta ir geba vadovauti. Politikai, kurie sugeba atrodyti tvirti, visame pasaulyje sustiprino savo pozicijas ir pagerino reitingus. Nuo Viktoro Orbano Vengrijoje iki Donaldo Trumpo JAV. Tačiau manyti, kad visuomenės susitelkimas yra tolygu pasitikėjimui, o tuo pat, ir balsavimui per rinkimus yra didelė klaida.

Nežinomybės akivaizdoje, žmonės atidėjo visas politines abejones į šalį ir susitelkė apie Vyriausybę, taip duodami kreditą parodyti gebėjimus. Kaip toliau bus su reitingais, priklausys nuo politikų veiksmų. Valdantieji dabar turi dvi užduotis. Oriai suvaldyti pandemiją ir pasiūlyti efektyvų planą Lietuvai, kaip įveikti ekonominę krizę.

Jeigu pradžioje pandemijos suvaldymas atrodė neblogai, tai vėliau melavimas apie medicinos priemones, nesudarymas adekvačių planų dėl apsaugos priemonių tiekimo ir testavimo trūkumai bloškia Lietuvą link sovietinių tradicijų Baltarusijos.

Pandemija ir karantinas visgi netruks amžinai, suvaržymai turės būti sumažinti ir tada jau Lietuva turės spręsti labai sunkų uždavinį, kaip atstatyti suniokotą ekonomiką. Kokias parinkti pagalbos priemones verslui ir kaip užkamšyti biudžeto skyles. Kovo mėnesio duomenys rodo, kad biudžete veriasi mažiausiai 15 proc. dydžio skylė. Kai kas norėtų tiesiog pasiskolinti ateities kartų sąskaita... ir iki rinkimų daugiau nedaryti nieko.

Pandemija ir karantinas visgi netruks amžinai, suvaržymai turės būti sumažinti ir tada jau Lietuva turės spręsti labai sunkų uždavinį, kaip atstatyti suniokotą ekonomiką.

Rinkimų rezultatus skaičiuosime rudenį

Pasirodžius apklausų rezultatams, kai kurie apžvalgininkai ir politologai suskubo pateikti abejotinus vertinimus, augančius Vyriausybės reitingus siedami su opozicijos veikla. O opozicija, turima mintyje, pirmiausia, TS-LKD. Konservatoriai niekaip nesiekia sumenkinti Vyriausybės reitingo ar pakirsti pasitikėjimą valdžia. TS-LKD rūpinasi savo reikalu, t.y., kaip įrodyti visuomenei, kad gali geriausiai atstovauti jos interesus. Ir tai sekasi. Pasitikėjimas tiek partija, tiek jos lyderiais auga ir tai rodo, kad veikla yra tikslinga.

Gerėjantys valstiečių partijos reitingai yra socialdemokratų, Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo ir visokių Puteikio, Radžvilo ir panašių judėjimų reikalas. Visos šios kairuoliškos partijos dalinasi tą patį elektoratą. Jei padidės valstiečių reitingas, sumažės darbiečių, arba atvirkščiai. Tai žvelgiant iš konservatorių perspektyvos, ar Seime po rinkimų atsirastų Darbo frakcija ar padidėtų valstiečių skaičius, nėra reikšmingo skirtumo. Bendras rinkėjų skaičius, kuris pagal apklausas ketintų balsuos už kairiuosius politikus nėra nė kiek išaugęs, o lyginant su 2016 m. yra smarkiai sumažėjęs.

Žmonės rudenį vis tiek turės atsakyti į labai svarbų klausimą, ar ši Vyriausybė turi tęsti darbą, ar politikai turi keistis. Kuri politinė jėga surinks daugiausiai balsų, kurie turės didžiausią frakciją, tie ir turės imtis lyderystės ir atsakomybės už valstybę, suformuojant veiksmingą valdančiąją daugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius