-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kiek kainuoja optimizmas?

Šiandieniniais skaičiavimais pasakyčiau – 333 tūkst. Lt. Būtent tokią magišką sumą valstybei atsiėjo du šeštadienį sostinės gyvenimą atgaivinę renginiai – Gatvės muzikos diena ir Taizė jaunimo susitikimas.

Dėl šių renginių finansavimo viešojoje erdvėje virė karštos aistros. Dar prieš porą mėnesių nuvilnijo bloga žinia – dėl lėšų trūkumo ir sunkmečio sąlygų nesulauksim trečiosios Gatvės muzikos dienos – nors jai ir tebuvo prašoma vos 33 tūkst. Lt. Tačiau balandžio pabaigoje kultūros bei valdžios atstovai susitarė ir iš miesto žemėlapio nepanaikino vienai dienai didžiule scena virstančių siaurų senamiesčio gatvelių.

„Pasitikėjimo piligrimystė Vilniuje“ – dešimt kartų brangesnis renginys, tačiau jam Vyriausybė iškart skyrė 300 tūkst. Lt. O tada ir prasidėjo kaltinimai, kad Katalikų bažnyčia mums svarbesnė už savų bėdų sprendimą. Buvusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė vienam internetiniam portalui pareiškė, kad į valdžią atėjus konservatoriams pernelyg greitai įsiklausoma į Bažnyčios prašymus, o tokiu valdančiųjų lėšų švaistymu turėtų susidomėti tam tikros institucijos. Nepaklausė konservatoriai kritikos ir neatėmė duotų pinigų – ir ko sulaukėm? Daugiau nei 5000 iš užsienio atvykusių jaunuolių, kurie Lietuvoje tikrai paliks ne vieną litą.

Bet ne piniguose laimė – tie, kas markstydamiesi saulėje vaikštinėjo centrinėmis sostinės gatvėmis, pagaliau pajuto gyvenantys Europos kultūros sostinėje.Mąstant pragmatiškai, Gatvės muzikos diena irgi paskatino nors ir trumpalaikį, tačiau ženklų prekybos miesto centre suaktyvėjimą – juk vaikštant ir klausantis muzikos taip norisi ką nors pakramsnoti, o vakarui atėjus – ir pagurkšnoti iš gatvės kavinės stebint margaspalvę praeivių minią.

Bet ne piniguose laimė – tie, kas markstydamiesi saulėje vaikštinėjo centrinėmis sostinės gatvėmis, pagaliau pajuto gyvenantys Europos kultūros sostinėje. Minios lėtai vaikštinėjančių, ledais ar gaiviaisiais gėrimais besigaivinančių žmonių. Lietuviai, lenkai, ispanai, italai, vokiečiai, rusai, portugalai. Turistų grupės, vieniši keliautojai, jaunieji piligrimai. Tėvai su pirmuosius žingsnius žengiančiais vaikais, pensinio amžiaus elegantiškos bobulytės, žaliaplaukiai pankai bei vienuolės, abitais šluojančios žemę. Dviračiai, „segvėjai“, paspirtukai, vienas kitas nuo sezono atidarymo kolonos atitrūkęs plieninį žirgą pasibalnojęs tatuiruotas baikeris – visi tilpo čia, vienoje sostinėje.

Sostinėje, kurioje nepatenkintos profsąjungos, eilės Darbo biržoje, nesibaigiantis biudžeto karpymas, smaugiančios bankų palūkanos bei nerimas dėl sotaus rytojaus liko kažkur už ilgojo savaitgalio ribų.

Optimizmas ir tikėjimas, kad vis šiltėjančios dienos išvaduos iš niūrių dar sausio 16-osios riaušėmis alsuojančių minčių ir viskas bus taip, kaip šiandieną – štai ką davė į tinkamas rankas įduoti 333 tūkst. Lt. Laimės už pinigus nenusipirksi, tačiau tinkamai investuojant ji ateina greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius