-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristina Miškinienė: Pašalpos tiems, kuriems tikrai reikia

Nuo Naujųjų metų socialines pašalpas skirstys savivaldybės. Tikimasi  į sprendimų priėmimą įtraukti daugiau vietos bendruomenių, kurios geriausiai žino, kuriam žmogui reikia padėti, o kas turi nelegalių pajamų, piktybiškai vengia darbo, norėdamas gyventi mokesčių mokėtojų sąskaita. Šis reiškinys, deja, pastaruoju metu gana išplito. Nereti atvejai, kai žmonės, įregistruoti Darbo biržoje, sėkmingai dalyvauja šešėlinėje ekonomikoje, gauna nemažas pajamas ir dar pašalpas.
Kristina Miškinienė
Kristina Miškinienė / Asmeninio albumo nuotr.

Pasiteiravau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kaip savivaldybėms sekėsi šiais metais panaudoti socialinėms pašalpoms skirtas lėšas. Paaiškėjo, kad Lazdijų rajonas, kuriame 2013 m. sausio 1 d. gyveno 22,6 tūkst. gyventojų, pirmauja Lietuvoje pagal pašalpų gavėjų skaičių. Socialinėms pašalpoms Lazdijų savivaldybė šiais metais numato panaudoti 8,2 mln. litų, o štai Druskininkai – tik 3,6 mln. litų, nors gyventojų turi 22,2 tūkst., Kauno rajonas, kuriame gyvena daugiau kaip 86 tūkst. gyventojų, skirs 10,6 mln. litų.

Lazdijų rajonas „pirmauja“

Dar pavasarį su Lazdijų rajono savivaldybės socialiniais darbuotojais surengiau pasitarimą, kuriame tarėmės, kaip tikslingiau panaudoti nepasiturinčiai gyvenantiems rajono žmonėms skirtas lėšas.

Papasakojau apie „bandomųjų“ savivaldybių patirtį. Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės savivaldybėms piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimas buvo perduotas kaip savarankiška savivaldybių funkcija. Rezultatai parodė, kad į socialinių pašalpų skyrimą įtraukus vietos bendruomenes, ženkliai sumažėjo piktnaudžiavimo atvejų, o sutaupytos lėšos buvo panaudotos sunkiai sergantiems, skurstantiems žmonėms remti, socialinėms paslaugoms plėsti bei kitoms savivaldybių reikmėms.

Suprantu, kad Lazdijų rajone labai trūksta darbo vietų, tačiau situacija su pašalpomis yra neeilinė. Deja, iki šiol savivaldybės Taryba, Socialinės paramos skyrius nesiėmė jokių efektyvių veiksmų minėtai problemai spręsti. Neseniai Ūkininkų šventėje ūkininkai pasakojo, kad net pastoviai mokant 1200 litų atlyginimą, darbuotojai atsisako dirbti, nes jiems labiau apsimoka gauti pašalpas ir kompensacijas, turėti daugiau laisvo laiko. 


Socialinėms pašalpoms Lazdijų savivaldybė šiais metais numato panaudoti 8,2 mln. litų, o štai Druskininkai – tik 3,6 mln. litų, nors gyventojų turi 22,2 tūkst.

Ar tai normali situacija?

Valstybei ir savivaldybėms trūksta lėšų padidinti darbo užmokestį mažiausiai uždirbantiems kultūros, socialinės apsaugos darbuotojams, policininkams, gaisrininkams ir kitiems, kurie dirba beveik už minimumą, reikia lėšų sumažintoms pensijoms kompensuoti. Tuomet niekas nesupranta, kodėl lengva ranka dalijamos valstybės lėšos, šelpiant tuos asmenis, kurie atsisako dirbti.

Tai jokiu būdu nereiškia, kad socialinė parama neturi būti teikiama tiems rajono gyventojams, kurie dėl darbo vietų trūkumo neturi galimybių įsidarbinti, gyvena skurdžiai. Būtent tokius žmones privalu paremti. Vietos bendruomenių atstovai geriausiai žino, kas iš tiesų gyvena skurdžiai, o kas piktnaudžiauja gaunamomis pašalpomis (verčiasi nelegalia veikla ir pan.).

Parama nepasiturintiems asmenims turi būti naudojama pagal paskirtį, aktyviai dalyvaujant bendruomenei. Su Lazdijų rajono meru A.Margeliu  sutarėme, kad bus skubiai imtasi veiksmų minėtai problemai spręsti.

Kristina Miškinienė yra Seimo narė, LSDP atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius