-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Evaldas Didzinskas: Kur mus nuveš 2015-ieji? Iššūkiai logistikos sektoriuje

Netikėtumų, pokyčių ir nestabilumo kupini arklio metai šuoliuoja į pabaigą. Logistikos kompanijoms skaičiuojant 2014-ųjų pelną ir nuostolius, ramybės nežada ir 2015-ieji. Rinkos pokyčiai. Geopolitiniai nesusipratimai. Technologinė modernizacija. Didėjantys atstumai. Ir postmodernūs aplinkosauginiai bei aptarnavimo kultūros reikalavimai.
Evaldas Didzinskas
Evaldas Didzinskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

2015-ųjų ožka, panašu, badysis smarkiai, bet tendencingai. O pagrindines tendencijas, kurioms ir logistikos kompanijos, ir logistikos paslaugų užsakovai, ir vežėjai turėtų ruoštis, galima numatyti jau dabar.

Klientai kooperuojasi

Vienos krypties reisą komplektuoti iš kelių klientų prekių galimybę suteikia daliniai kroviniai. Šių krovinių populiarumas buvo paskatintas 2008-2010 metų pasaulinės krizės, kada importuotojai, išsigandę krovinių srautų sumažėjimo, norėdami sumažinti prekių kiekį sandėliuose ir pagreitinti kapitalo apyvartą, pradėjo dažniau gabenti savo krovinius nedideliais kiekiais. Scenarijus kartojasi?

Tiksliau sakant, scenarijus vis dar tęsiasi: 2013-aisiais, lyginant su visu Lietuvos ūkiu, logistikos sektoriaus pajamos augo dvigubai. Tačiau 2014-ųjų neramumai – Rusijos saviizoliacija, embargas, sankcijos tiek vežėjus, tiek pervežimo paslaugų užsakovus privertė pergalvoti savo galimybes.

Dalinių krovinių aukso amžių pranašauja ne tik logistikos žaidėjų nuotaikos, bet ir nuolatinis metinis Europos Sąjungos dalinių krovinių augimas, kuris siekia 7-8 proc.

Savo galimybes lanksčiai prisitaikyti prie klientų poreikių ir aktyviau transportuoti ne tik pilnus, bet ir dalinius krovinius. Ir, žinoma, verslininkų galimybes rinktis lanksčius logistikos partnerius, kad galėtų optimizuoti transportavimo kaštus ir užimti garbingą poziciją konkurencingose užsienio rinkose.

Dalinių krovinių aukso amžių pranašauja ne tik logistikos žaidėjų nuotaikos, bet ir nuolatinis metinis Europos Sąjungos dalinių krovinių augimas, kuris siekia 7-8 proc. Todėl aišku viena – dalinių krovinių pervežimo paklausa, lyginant su pilnais kroviniais, didės ir 2015-aisiais. Tai pasaulinė tendencija, neaplenkianti ir mūsų tranzitinės valstybės, kuriai lanksčiai prisitaikyti tiesiogine to žodžio prasme reiškia išlikti.

Rusijos žaidimai ir nauji logistikos iššūkiai

Rusija žaidžia protekcionistinės ir izoliacionistinės politikos žaidimą, kuris riboja Europos vežėjus nuo tiesioginio pervežimo rinkos augimo. Priežastinis ryšys suveikia ir tai lemia didėjančią konkurenciją tarp vežėjų, kuri, tikėtina, nenumaldomai stiprės ir ateinančiais metais.

Ne paslaptis, kad Top 100 geriausių pasaulio logistikos kompanijų kasmet paauga 3,7 proc. ir užima didžiąją dalį rinkos. Radikalių pokyčių ar jėgų persigrupavimo nežada ir 2015-ieji. Todėl tendencinga, kad didžiausia konkurencija vyko ir toliau vyks tarp vidutinių ar smulkių logistikos rinkos žaidėjų.

Kokia konkurencija, kai kompanijos jau ir taip siūlo iš pažiūros panašią kainodarą? Konkuruoti kaina buvo modernus iššūkis. Postmodernūs šiandienos iššūkiai verčia galvoti apie tai, kas slypi už kainos.

Kitaip tariant, ožkos metais transportuotojų užsispyrimą liudys ir sėkmę garantuos investicija į paslaugų kokybės standartus visose verslo grandyse. Nes šiuolaikinis transportavimas nebėra tik produkcijos pervežimas iš taško A į tašką B. Klientui rūpi tai, į ką dar prieš kelerius metus kai kas numodavo ranka: galimybė moderniausiomis technologijomis stebėti krovinio būklę bet kurioje pervežimo stadijoje, aptarnavimo kultūra, proporcingas atstumų ir transportavimo spartos didėjimas ir, žinoma, aplinkosauginiai reikalavimai. Esminė užduotis – eliminuoti šiuos kliento rūpesčius ir savo darbu užtikrinti ramų kliento miegą.

Konkuruoti kaina buvo modernus iššūkis. Postmodernūs šiandienos iššūkiai verčia galvoti apie tai, kas slypi už kainos.

Modernesnė įranga. Aiškiai išreikšta specializacija. Maršrutų ir klientų skaičiaus didinimas Vakaruose. O visų svarbiausia – investicijos į personalą, į savo komandos kvalifikaciją ir motyvaciją.

 Tai yra šviežias, kalbant šiuolaikiniais terminais, postmodernus požiūris į krovinių gabenimą, su kuriuo verta ir teisinga būtų pasitikti 2015-uosius metus. Nes Lietuvos logistikos rinka nėra indiferentiška.

Atsisakyti trumparegiško mentaliteto: užuot siekus maksimizuoti greitą uždarbį čia ir dabar, negailėti ilgalaikių investicijų į komandos tobulėjimą ir įrangos atnaujinimą – to reikalauja tarptautiniai klientai. To, įsibėgėjant 2015-iesiems, tikėtina, vis garsiau reikalaus ir mūsų šalies logistikos ir transportavimo paslaugų užsakovai. Ir jie bus visiškai teisūs.

Evaldas Didzinskas yra UAB „Via Genero“ direktorius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius